Spice up your glühwein
Oh, de winter. Eindelijk weer tijd voor glühwein! ‘s Avonds bij de haard een glaasje, met een goed boek en fijn gezelschap. Of als buiten de sneeuwvlokjes dwarrelen, en de kinderen een sneeuwpop maken, daarna zelf met een goede kop gloeiwijn opwarmen.
Culy geeft graag een aantal tips om de drank nog lekkerder te maken. Spice up your glühwein!
Hoe wordt Glühwein eigenlijk gemaakt?
Om glühwein te maken, wordt (meestal rode) wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt.
Je kunt glühwein dus goed zelf maken (leuk klusje op koude winterdagen!), maar kant-en-klaar kopen kan natuurlijk ook. Weet dan wel dat er vaak wijn van mindere kwaliteit wordt gebruikt, en er vaak veel zoetstoffen worden toegevoegd.
5 x Glühwein, maar dan anders
1. Doe eens ‘n scheut cognac, rum of wodka bij de (zelfgemaakte) glühwein. Extra lekker verwarmend.
2. Een extra stukje sinaasappelschil of citroenschil in je glas geeft de drank wat meer frisheid en diepte.
3. Maak glühwein zelf van witte wijn met extra druiven. Het recept vind je hier.
4. Funky: een stukje geschilde gember laten meekoken. Ook lekker als je een beetje ziekjes wordt.
5. Voor extra smaak: een theelepel koekkruiden (ook wel speculaaskruiden of Pumpkin Spice Mix genoemd) in een zeefje in je glas laten meetrekken.