Spaanse horchata: alles over dit frisse drankje (+ hoe je het zelf maakt!)
Wie weleens op vakantie in Valencia is geweest, herinnert zich vast de kleine kraampjes op straat met Spaanse horchata (of orxata in het Valenciaans). Dit melkachtige drankje is heerlijk verkoelend op een warme dag. Maar weet je ook hoe dit precies gemaakt wordt?
Wij leggen het je uit én vertellen je hoe je dit drankje gemakkelijk thuis maakt!
Aardamandelen
Horchata wordt gemaakt van aardamandelen, maar we horen je al denken: “wat zijn dat precies?” Anders dan gewone amandelen zijn deze nootjes afkomstig van de zogenaamde chufaplant en groeien ze onder de grond. Hierdoor is het uiterlijk een tikje anders en hebben ze meer weg van licht verschrompelde knolletjes, dan de amandelen die we in Nederland meestal eten.
Om de aardamandelen te verwerken, moeten ze eerst worden gedroogd. Dit duurt gemiddeld drie maanden, maar kan afhankelijk van de productiemethode verschillen. Daarbij moeten de nootjes dagelijks worden gedraaid om ervoor te zorgen dat ze geleidelijk drogen.
Culy Homemade: gebrande (gesuikerde) amandelen zoals op de kerstmarkt
Spaanse horchata
Na het drogen van de aardamandelen is het tijd voor een verfrissend bad. Daarna worden de nootjes in een fijne zeef fijn gemalen. Tijdens het malen wordt water toegevoegd en ontstaat de basis voor de horchata. Hier wordt vervolgens nog onder andere suiker aan toegevoegd om het drankje zoeter te maken.
Dit melkachtige drankje wordt meestal geserveerd met wat gemalen kaneel en ijsklontjes. Het wordt dan ook meestal met de merienda gedronken; het moment van een zoet tussendoortje dat Spanjaarden tussen de middag eten in de warmere maanden.
Zelf Spaanse horchata maken
Om zelf horchata te maken heb je dus aardamandelen nodig. Hoewel we ze in Nederland niet zo vaak gebruiken, kun je ze wel redelijk makkelijk kopen. Waar? Bij de meeste hengelsportwinkels! Aardamandelen (ook wel tijgernoten genoemd) worden namelijk gebruikt als aas voor karpers.
Aardamandelen ingeslagen? Laat dan 250 gram tijgernoten een nachtje weken in ruim water en spoel goed af. Pureer de nootjes vervolgens samen met een liter water en zeef het daarna. Breng op smaak met suiker naar wens en serveer koud met ijsblokjes en Spaanse fartones (zoete, langwerpige broodjes) die je in je drankje kunt dippen.
Meer Spaanse lekkernijen:
- 31x tapasrecepten waarmee je je altijd in de Spaanse zon waant
- Alles over pisto: de lekkerste Spaanse groenteschotel (+ serveertip!)
- Deze eenvoudige dip van geraspte tomaten is alles wat je deze zomer wil eten