Onze bier-expert vertelt: Session Ale’s (craftbier met minder alcohol)
Een biertrend die een beetje onderbelicht blijft, maar stiekem steeds meer zijn intrede in bierland doet, zijn de Session stijl bieren. Bier-expert Mark van Hopperbier.nl legt uit.
Op de meeste goede bierplekken staat er in ieder geval wel één Session bier op de kaart. Als we deze bierstijl in één goede zin moeten samenvatten is het: dit is het bier dat je deze nazomerdagen nog moet gaan ontdekken!
Craftbier met minder alcohol
De Session stijl komt uit de craftbier wereld (speciaalbier van kleine brouwerijen) en is een overkoepelende aanduiding voor craftbier dat naar een lager alcoholpercentage is gebrouwen (rond de 4 procent).
Nederlandse brouwers beginnen het laatste jaar steeds meer bieren van deze stijl te brouwen, die in Amerika ondertussen al gemeengoed is. De Session stijl daagt de betere brouwer uit een bier te brouwen dat wel de uitgesproken volle smaak heeft waar craftbieren om bekend staan, maar dan met minder alcohol. Dit lukt al aardig.
Bier tijdens het werk
Eén van de meest geloofwaardige verhalen die de ronde doet over het ontstaan van deze bierstijl refereert aan de tijd waarin er in Engelse fabrieken nog volop gedronken mocht worden tijdens het werk. De werknemers werkten destijds in sessions – die we tegenwoordig shifts noemen – van vier tot vijf uur.
Om de productiviteit van de werknemers nog een beetje te waarborgen en grote ongelukken op de werkvloer te voorkomen werd er bier gebrouwen dat een hele session lang gedronken kon worden zonder een spoor van laveloze mannen en vrouwen achter te laten. Het klinkt als de meest logische oplossing.
Persoonlijk ben ik niet echt een voorstander van een gevuld bierglas op tafel tijdens het werk, tenzij er geproefd moet worden, want dan is het voor mij werk. Ook voel ik me niet geroepen om op woensdagmiddag een Radler te drinken in de pauze en ongemakkelijk met collega’s op tafels te gaan dansen. Ik wil dat niet!
Voor mij is de moderne versie van de Engelse session die middag of avond met vrienden dat je meer drinkt dan normaal en vaak in een wat hoger tempo dan normaal.
Maakt dat alcoholpercentage uit?
Maar dan is de vraag: maakt het alcoholpercentage van het bier tijdens zo’n drinksessie echt zoveel uit? Ik dacht altijd: je drinkt bier en als je minder alcohol wilt binnenkrijgen, dan drink je gewoon geen bier!
En als je dan toch bier gaat drinken, wat is het verschil tussen het drinken van een Session bier van 4 procent en een normaal blond craftbier van rond de 6 procent? Mijn mannelijke stoerdoenerij dacht: niet zoveel.
Nou, voor de zekerheid heb ik toch even snel wat rekenwerk verricht (zie de mooie tekening) omdat ik een goed artikel van Joe Stange tegenkwam.
Dit is een scenario dat volgens mij wel voldoet aan de omschrijving van een drinksessie: je zit met vrienden op het terras en te midden van alle onrust om je heen drink je pardoes vijf glazen bier in tweeënhalf uur, een schappelijk tempo van één biertje per halfuur.
Als je goede vriendin Annie tijdens deze sessie ook een Session bier heeft gedronken heeft ze na tweeënhalf uur 2,5 ‘excess alcohol units’ in haar bloed, terwijl dit er 5 zijn voor goede vriend Bob omdat hij een bier van 6 procent heeft gedronken: hij heeft na 150 minuten lang bierdrinken dubbel zoveel alcohol in zijn bloed. Het alcoholresultaat is dat Annie net boven de wettelijke promillagegrens van 0,5 zit terwijl Bob al extra goed naar links en rechts moet kijken voordat hij fietsend de weg betreed.
Session is dus slim, vooral tijdens een biersessie. Een goede uitvinding van de bierbrouwers.
Fris bier
De meeste Session Ale’s zijn variaties op de gewone Pale Ale’s (Blond bier) of Indian Pale Ale’s. Hierdoor zijn het overwegend frisse, lichtzoete en vooral doordrinkbare bieren. Op de bierkaart zul je ze vaak aantreffen onder noemers als Session Pale Ale, Session IPA, of Session style IPA.
Nederlandse Session bieren die wij al voor de bierbox hebben geselecteerd zijn de 24/7 Session Ale van Rooie Dop uit Utrecht (tegenwoordig Oproer brouwerij) en de Tankard van Frontaal uit Breda. Gelukkig zijn er ondertussen al veel meer goede Nederlandse Session Ale’s gebrouwen, wat het een stuk makkelijker maakt om deze bierstijl deze nazomerdagen nog te gaan ontdekken.
In de volgende editie leg ik een aantal biertermen uit zodat je voortaan als bierexpert door het leven kan gaan.
Wie is Mark?
Mark Kenter is biernerd, zytholoog in opleiding en eigenaar van hopperbier.nl. Voor Hopper stelt hij elke maand een nieuwe bierbox met uitsluitend Nederlandse craftbieren samen. Ga naar zijn site voor info over de bierboxen of volg zijn bieravonturen op facebook: facebook.com/hopperbier.