Wijn decanteren: waarom is dat nodig (en hoe doe je het)?
Als je een wijnkenner bent, heb je ongetwijfeld weleens een oude rode wijn gedecanteerd – maar als je ‘gewoon wel graag’ een glaasje drinkt bij het avondeten, is de term waarschijnlijk minder bekend. Toch kan wijn decanteren of karafferen voor iedereen nuttig zijn. We leggen je graag uit wat dat nou precies is!
Decanteren is eigenlijk het overschenken van wijn in een glazen karaf. Het lijkt heel erg op karafferen, alleen is zowel de functie als de karaf anders.
Oude rode wijn decanteren
Ooit een oude rode wijn gedronken die een beetje troebel leek te zijn? Kan kloppen. In rode wijn zitten namelijk kleurstoffen en tannines, die op elkaar reageren als de wijn rijpt. Daardoor ontstaat droesem, een soort drab onderin de fles (vergelijkbaar met koffiedrab) die heel normaal is, maar je wijntje wel een stuk minder helder maakt. Ook heel kleine stukjes schil van de persing willen nog weleens onderin de fles gaan liggen.
LEES OOK: Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?
Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je ‘m decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wijn. Door het lichtje zie je als het goed is precies wanneer de wijn in de hals troebel wordt.
Stop dan met schenken, zodat het laatste restje wijn met droesem erin, in de fles achterblijft. Dan heb je nergens meer last van! Vergeet trouwens niet de wijnfles van tevoren een dagje rechtop te zetten als ‘ie ergens lag, zodat de droesem naar onderen zakt en niet alsnog per ongeluk in de karaf wordt geschonken.
Heb je geen decanteerkaraf? Dan kun je de wijn ook overschenken in een schone lege fles door het gebruiken van een trechter. Maar eerlijk is eerlijk: wijn decanteren wordt wel een stuk leuker als je een speciale fancy decanteerkaraf hebt. Zoals die van Erlenmeyer – vernoemd naar Emil Erlenmeyer, de Duitse uitvinder van de labfles – waar handige maatstreepjes op staan en die wordt geleverd met een kurk om wijn ook in de karaf goed te houden.
Jonge wijnen karafferen
Drink je vooral jonge rode wijnen, dan is decanteren meestal niet nodig, maar dat betekent niet dat overschenken niet nuttig is. Het heeft dan alleen een andere functie, namelijk het versterken van de smaak en geur door zuurstof bij de wijn te laten komen. Daardoor ‘opent’ die zich.
Bij rode wijn kan dat juist schadelijk zijn, omdat zuurstof in dat geval voor onnodige extra ontwikkeling kan zorgen en de smaken juist minder kan laten worden. Daarom hoor je voor decanteren eigenlijk een karaf met smalle hals te gebruiken en voor karafferen juist één met een brede hals om zoveel mogelijk zuurstof bij de wijn te laten komen.
LEES OOK: Mr. Vino: zo drink je rode wijn in de zomer
Karafferen doe je verder op dezelfde manier als decanteren, alleen het lichtje is niet nodig. Laat de jonge rode wijn vooral ook even in de karaf zitten, zodat de aroma’s langer de tijd hebben om vrij te komen. Cheers!
Lekkere recepten met rode wijn:
- Culy Homemade: nectarines in rode wijn met dragon en zwarte peper
- Zo maak je een klassieke rode wijnsaus
- Hertenbiefstuk met rode wijnsaus en aardappelpuree