Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 5 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Alles over pastis: de Franse anijsdrank met een kick

Elk land heeft zijn eigen bekende likeurtjes, aperitieven en digestieven. Gelukkig maar, want als je overal ter wereld hetzelfde in je glaasje zou krijgen, zou dat ook zo saai worden. Wat zijn we de Fransen en hun vrienden in het Oosten dan ook dankbaar dat zij eeuwen terug de koppen bij elkaar staken en pastis gingen brouwen. Deze anijsdrank gaat namelijk goed met (bijna) alles!

Wat is pastis?

Voor wie houdt van een drankje om de spijsvertering op gang te brengen, zijn er uiteraard de fruitige of bloemige aperitieven. Ben je daar niet zo van, dan is er altijd nog de pastis. Want ondanks dat de drank een vrij intens alcoholpercentage heeft (40-45%), valt het toch onder de noemer aperitief. Wil je de drank verdunnen? Dan mag dat officieel alleen maar met ijs. Maar wij moeten zeggen dat we ‘t ook best lekker vinden om er een scheutje bruiswater of prosecco aan toe te voegen.

https://www.instagram.com/p/Chj8NMtIF5Z/

Waar wordt pastis van gemaakt?

De Franse anijsdrank maakt men van (je raadt het vast al) steranijs, kruidenextracten en zoethout. Zoals de Italianen Sambuca hebben, en de Grieken Ouzo, heb je in Libanon de Arak, in Turkijke de raki en in Frankrijk dus de pastis. Fransen noemen de drank ook wel anijsmelk, omdat ‘ie er (zeker als je hem verdunt) zo lekker romig uitziet.

Wat bijzonder is aan de anijsdrank is dat ‘ie niet wordt gedestilleerd, maar dat het uiteindelijke product ontstaat door maceratie. Hierbij wordt het kruidenmengsel lange tijd geweekt in de alcohol. Een beetje zoals bij thee. Doe dit thuis niet na, hang geen English Breakfast earl grey in de wodka.

Hoe kun je pastis combineren?

Hoe niet? Daar waar je een anijssmaak lekker bij vindt, combineert de pastis perfect. Want ben je benieuwd naar de smaak, dan kun je ‘t het beste voorstellen als een anijssnoepje met een pepertje. Er zit dan wel geen peper in de drank, maar door de combinatie van kruiden en zoethout krijgt de drank toch ietwat pit.

Cocktails met pastis

Cocktails met pastis zijn nog niet zo ‘in’. Vreemd, vinden wij. Want de anijsdrank combineert zo lekker met verschillende vruchten, specerijen en dranken. Wij denken hierbij aan een deel anijs in onze Pisco Sour, maar in een Mojito of Moscow Mule zouden we ‘m ook niet vinden misstaan.

Toch zijn in Frankrijk, het land van de pastis, wel verschillende klassieke cocktails met pastis te vinden. Zo is er de papegaai (le perroquet) waarbij pastis wordt gecombineerd met een mintsiroop. Of wat dacht je van de kettingzaag (la tronçonneusse, wat klinkt dat toch chique die taal) waarbij men de anijsdrank combineert met bier. Ook zie je de drank vaak in combinatie met cola en aardbei of grenadine limonade.

https://www.instagram.com/p/Ch41uJWqCe8/

Gerechten met pastis

Ook in verschillende gerechten werkt men vaak met de anijsdrank. Geen wonder: de ‘warme’ anijssmaak combineert goed met verschillende smaakgroepen. Zelf doen we vaak een scheutje pastis door de venkelsoep of door onze leche de tigre voor de ceviche.

Daarnaast gebruiken we de anijsdrank bij mosselen (eerst wokken met sjalotten, basilicum en dragon en daarna afblussen met een mengsel van gezeefde tomaten en pastis), doen we de drank door de vinaigrette van een groene salade en laten we hem onze risotto’s met venkel en garnalen nog nét dat beetje extra geven. Genoeg te combineren dus! Want hoe lekker zal pastis-ijs ook wel niet zijn?

Groene salade met dressing van pastis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Koken met de heerlijke anijsdrank Pernod

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.