Redactie
Redactie Drinken 20 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

Op reis met Mr. Vino naar… Duitsland

Een mini-serie deze zomer: op reis met onze wijnkenner Mr. Vino! Na Zuid-Frankrijk, Spanje, en Toscane reist onze Mr. Vino nu door naar Duitsland om daar de wijnen te ontdekken.

“Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan”. Dit is een bekend gedeelte uit het beroemde gedicht van Hendrik Marsman.

“Denkend aan Duitsland zie ik Fräulein Riesling, de Koningin der witte druiven, weelderig en op gepaste afstand aangeplant staan op steile hellingen hoog boven het water”. Tot zover mijn dichterlijke vrijheid.

Fräulein Riesling

Hoe je het ook wendt of keert, Riesling is niet alleen de meest aangeplante druif in Duitsland (circa 20 procent) maar ook de meest ondergewaardeerde. Daarom ga ik het in dit artikel niet hebben over het prachtige Zwarte Woud of de lieflijke Eifel. Nee, de Riesling krijgt van mij extra zomerse zonnestralen.

Figuurlijk dan, want Riesling gedijt namelijk het beste bij een koeler klimaat. Want daardoor krijg je van deze druif een heerlijk glas witte wijn voorzien van verfijnde, delicate zuren.

Bron: Flickr

Haar kleur, geur en smaak

Haar ronde druiven, met een goudgele tint en een lichtgroene schijn rijpen langzaam. Riesling is geen gemakkelijke druif voor de wijnboer. Maar aan de andere kant ook weer een erg dankbare. Maar daarover verderop meer.

Qua geur moet je bij een glas Riesling denken aan vers gesneden appel, limoen en grapefruit. En de smaak? Ja daar zit hem dus het verrassende van deze vieve, ‘oude’ Koningin. Vaak lees je over wijnen (en dan vooral witte), dat de smaak friszuur is. Nou, als dat voor één wijn met name geldt is dat wel een Riesling. Niet het zure van een citroen, maar een zuurtje met vorstelijke gratie. Aangenaam, fris, dorstlessend. En dat zuurtje is een rode draad voor alle wijnen die worden gemaakt van deze druif. Want onze Koningin houdt van vele verschijningsvormen. Over karakter gesproken.

Bron: Flickr 

Een waaier aan karaktereigenschappen

Riesling kan droog zijn. Niet beendroog zoals een Muscadet (overigens heerlijk bij zeevruchten), maar zacht droog met een mooi, klein zoetje. Staat ‘Kabinett’ op het etiket, dan heb je met een dergelijke wijn te maken (trocken of dry kan ook). Geniet van deze Riesling bij lichte gerechten, zoals gestoomde vis en witvlees/gevogelte met lichte sauzen. Een prima ervaring had ik bijvoorbeeld met de Riesling Sankt Anna van de Jumbo (rond de 6 euro).

Wil je iets meer zoet in je glas, meer smaak en vaak meer alcohol? Ook dat karakter is aanwezig. Een Riesling Spätlese. Past uitstekend bij pittige gerechten en bij gerechten met veel smaak zoals pâté.

Bij wijnkoperij Henri Bloem vond ik de Riesling Spätlese van Weingut Meulenhof (rond de 13 euro). Dit is zo’n typisch voorbeeld van een Riesling: zoet en zuur als tweelingzussen in het glas.

Zoeter

Er zijn gelegenheden waarbij een glas witte wijn met meer zoet beter passend is. Zoet, maar toch met wederom het frisse zuurtje is een Riesling Auslese. Als aperitief bijvoorbeeld of bij een niet al te zoet nagerecht. Het summum is een Auslese bij een blauwschimmelkaasje.

Maar Fräulein Riesling heeft nog meer in petto. Een Beerenauslese en een Trockenbeerenauslese. Gemaakt volgens de methode van edele rotting (daarover schreef ik al eerder). Niet goedkoop, wel lekker.

Tenslotte wordt er van de Rieslingdruif ook Eiswein gemaakt. Hierbij worden de druiven in de winterperiode geplukt als ze door de nachtvorst bevroren zijn. Arbeidsintensief en risicovol, dus prijzig. Maar moet je een keer gedronken hebben.

Bron: Flickr

Kortom: nodig Fräulein Riesling eens uit bij je thuis. Voor een interessante proeverij óf (nog leuker), als hoofdgast bij een 4- of 5-gangen diner. Want bij elke gang voelt ze zich thuis en zal met graagte over de tong gaan.

Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.