Mr. Vino: wijnen voor bij winterse gerechten
Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In dit artikel: de winter door met winterkostwijnen: wat drinken we bij winterse gerechten?
Buiten min 10, binnen plus 20. Tijd voor glühwein, zou je zeggen. Natuurlijk, ook lekker op z’n tijd. Liever drink ik onverhitte winterse warmte in mijn wijnglas, zoals de Crianza van wijndomein Mas Gran in Montsant (ten zuidwesten van Barcelona). Eigenaar is de bevlogen Nederlandse wijnboer Charles Wijnen. Een heerlijke doordrinkwijn.
Wijnen voor bij winterse gerechten
Maar wat drink je bij echte winterkost? Stevige rode wijnen hoor ik vaak zeggen. Kan, maar hoeft zeker niet. Ook bij voedzame winterkost valt genoeg te combineren, te variëren en te experimenteren. Of je nu kiest voor ovenschotels, stamppotten, stoofpotjes, hartige taarten of natuurlijk snert (en vooral de snert zoals mijn moeder die maakte, met echte varkensstaartjes erin!).
Winterkost dus. Algemene tip: kijk naar de ingrediënten van het gerecht en let vooral op het smaakgevoel van het gerecht. Om het niet té ingewikkeld te maken, beperk ik me even tot het smaakgevoel: ‘strak’ of ‘filmend’. Strak laat de mond wat samentrekken (denk aan versgeperste jus) en filmend geeft een romig, vettig gevoel in de mond (denk aan honing). Een ‘strak’ gerecht vraagt om een wijn met meer tannine en structuur, en een ‘filmend’ gerecht past beter bij een ronde wijn met een zoetje (en meer alcohol).
In een van mijn volgende blogs ga ik graag dieper in op diverse smaakstijlen. Maar voordat de winter voorbij is (wat zomaar zou kunnen), nu wat suggesties voor echte winterkost met passende wijnen.
Suggesties van Mr. Vino
Zuurkoolstamppot
De smaak van dit gerecht past prima bij een wijn met een fris, fruitig zuurtje. Ik zou zeggen ontkurk een Pinot Blanc uit de Elzas (overal verkrijgbaar) of een mooie Oostenrijkse Riesling (ook makkelijk te vinden).
Snert
Is op vele manieren te maken, maar wat sowieso geldt: smaakt lekkerder op de tweede dag. Bij erwtensoep kan zowel rode als witte wijn worden gedronken. Ik zou zeggen, maak een grote pan voor meerdere dagen en experimenteer met wijn.
Probeer een Pinotage (Zuid-Afrikaans en is een combi van de druivenrassen pinot noir en cinsault) of een Grauburgunder. Wat ook zou kunnen is een pinot gris om het zoetzoutige van het vlees en de worst aan te vullen.
Hete bliksem
Niet mijn lievelingsgerecht, maar vraagt om een eenvoudige ronde rode wijn. Kies bijvoorbeeld voor een Côtes du Ventoux of een Valdepenas.
Hachee (met aardappelpuree en spruitjes)
Vanwege de ietwat zoetzure, maar zachte smaak een lichtere rode wijn. Een rode Loirewijn zoals een Chinon of Saumur (slijter of Sligro/Hanos) of een Beaujolais Cru en dan denk ik aan een Morgon.
Jachtschotel
Stevig rood. En ja, dan zijn de mogelijkheden talrijk. Voorkeur voor Franse wijn? Kijk dan eens rond in de zuidelijke Rhône en scoor een fles Chateauneuf-du-Pape of een Gigondas; of een goedkopere Côtes du Rhône Villages.
Liever een Italiaan? Pluk dan een nebbiolo druif. Fan van verre bestemmingen? Maak dan jacht op een Australische wijn op basis van de shiraz druif.
Boerenkoolstamppot
Bekijk het heerlijke recept op Culy en kies dan een niet al te zware rode wijn, zoals een Argentijnse wijn van de malbec druif. Een Italiaanse stamppot met parmaham en mozzarella vindt prima zijn weg met een Italiaans vriendje van het schiereiland Salento. Wijn op basis van het druivenras Primitivo (ietwat kruidig en zon doorstoofd; wat wil je nog meer op een winterse avond).
Kaasfondue
Heerlijk voor een vrieskoude avond en heerlijk met een eenvoudige wijn uit de Elzas, zoals een Sylvaner. Gewoon wit drinken als het buiten vriest!
Winterse wok
Winterse wok van winterkost past mooi bij een rode wijn met een stevige structuur. Simpel met een eerlijke Spaanse Rioja.
Knolselderij
Liefhebber van knolselderij met een mosterdpuree en saucijzen? De mosterdpuree kan het lastig maken, maar ik zou gaan voor een Zinfandel (Californië) of een Fitou uit Frankrijk. Meer tijd om te zoeken naar een passende wijn? Denk dan aan een Hongaarse Kékfrankos.
Enkele jaren geleden gedronken en wat ik me kan herinneren zou deze wijn kunnen passen bij dit gerecht (en misschien ook wel bij een Hongaarse goulash, alhoewel daar een Corbières uit Zuid-Frankrijk mijn voorkeur heeft vanwege het meer fruitige karakter).
Slottip: op kamertemperatuur is voor een wijn rond de 17 graden. Dus óf de wijn ietsje koelen of de thermostaat lager zetten en een trui aantrekken.
Santé.