Mr. Vino: wat is er beau aan de Beaujolais?
Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In deze editie bespreekt hij wat er zo beau is aan de Beaujolais.
Beaujolais, de beroemde Franse wijnstreek, behoort tot de favorieten van Mr. Vino. Maar wat is er dan zo beau aan de Beaujolais? “Tja, eigenlijk alles (nou bijna alles dan)”, aldus onze kenner. Maar dat vraagt om uitleg.
“Laat ik het eerst hebben over de mindere kanten, dan hebben we dat maar gehad. Het is jammer dat de meeste mensen de Beaujolais kennen van de lichte, fruitige, snel te drinken wijn. En van de Beaujolais primeur, die op de derde donderdag van november in grote hoeveelheden wordt verscheept, vervlogen en vervrachtwagend. Maar dat beeld en die smaak doen geen recht aan deze fantastische streek en dito wijnen.
Aan mij de schone taak om dit beeld wat bij te stellen. Het is een fascinerende streek, waarop je simpelweg smoorverliefd kunt worden. Met schitterende wijnen (en dan bedoel ik met name de 10 crus die hier gedijen), lieflijke dorpjes die in een glooiende, soms heuvelachtige omgeving op gepaste afstand van elkaar gelegen zijn en (h)eerlijke streekgerechten. Met nog kleine wijnboertjes die vol passie op ambachtelijke wijze hun wijnen maken, zoals Nicolas Loron in Chénas. En met Caves Coöperatives (bijvoorbeeld in Fleurie), die met verstand van zaken de wijnen aan de man en vrouw proberen te brengen.
Toeristisch gezien is dit een streek van relatieve rust. Om heerlijk te wandelen, te fietsen, te eten én te drinken. De Route du Soleil raast langs dit gebied, maar neem gewoon de tijd om de Beaujolais in te gaan (ten zuiden van Macon) en te genieten. Neem plaats op een terras en bestel een Pot (een typische Beaujolais fles van 48 cl met een dikke bodem) met de plaatselijke rode godendrank die heerlijk gekoeld! wordt geserveerd.
Bedrijvigheid is er alleen gedurende de oogsttijd. En dan kijk je je ogen uit. Uit alle hoeken en gaten komen tractoren uit lang vervlogen tijd met ladingen druiven, en in de wijngaarden ‘mieren’ druivenplukkers van ’s-morgens vroeg tot ’s-avonds laat. Een fascinerend schouwspel is je deel. Of bezoek het jaarlijks terugkerend evenement: Fête des Crus. Meestal eind april in telkens een ander wijndorp.
Eten & Drinken
Maar goed, Culy zou Culy niet zijn als we niet de combi zoeken tussen eten en drinken. Zoals gezegd, veel ‘gewone’ Beaujolais is licht en fruitig. De betere soort heet Beaujolais Villages, maar wil je de echte Beaujolais proeven, koop dan één van de 10 Crus (staat duidelijk op het etiket). En met beter bedoel ik dat ze nog altijd fruitig zijn (zeker in geur), maar met meer body, meer verfijning, meer plezier. En ook die 10 crus verschillen onderling van elkaar. Enkele combi’s die ik van harte kan aanbevelen:
Als variant op de Coq au vin, de Coq au Morgon. Dit heerlijke stoofvlees wordt onvergetelijk met deze Cru, die wat steviger en krachtiger is.
Varkensvlees (bijvoorbeeld een varkensrollade) met een niet té gebonden saus komt prima tot zijn recht met een glas Chénas. Deze Cru is wat verfijnder met veel aroma. Dus wel fruitig, maar met zachtheid. En heb je iets te vieren en ruimte voor een Cochon grillé (gegrild varken aan het spit), dan zijn de flessen Chénas niet aan te slepen.
Probeer eens een Oeufs en Meurette (gepocheerde eieren in wijnsaus), met de Cru Fleurie. Fleurie is één van de lichtere Crus, vandaar.
Ook burgers smaken beter bij een mooi glas Beaujolais. Ik kies dan voor een wat vollere wijn, maar wel met frisse zuren en toch fruitig: de Brouilly. Nog steviger is de Côtes de Brouilly, van de gelijknamige ‘berg’ die duidelijk in het glooiende landschap opvalt.
Overigens, ook wat meer kruidige gerechten zoals met curry en tandoori smeken om een goed glas Beaujolais. Immers na een ‘pittige’ hap vindt de binnenzijde van de mond een verfrissende slok van een wat gekoelde (14 tot 16 graden) Chiroubles geen straf.
Zin in een salade Beaujolaise (salade van frisée/krulandijvie, in een mosterdachtige vinaigrette, met gebakken lardons (spekjes), gebakken kippenlevertjes, croutons en een warm gepocheerd ei bovenop)? Kies dan voor een Regnié. Een wat onbekende Cru, die wat lichter en fruitiger is en daarom mooi past. De ‘zwaarste’ Cru is de Moulin-a-Vent. “De Bourgogne van de Beaujolais”. Kun je makkelijk 5 tot 7 jaar bewaren en opentrekken bij een wat steviger gerecht.
Restaurant tips
Tot slot nog 2 restauranttips, want na dit artikel staat niets in de weg om ook verliefd te worden op deze streek in Frankrijk. In de gemeente Juliénas “La Rose” et “Le Coq“; 2 restaurants van dezelfde eigenaar, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar Le Coq (menu Gourmand uiteraard). In Fleurie kun je heerlijk eten in Auberge du Cep (midden in het dorp, dus niet te missen). Santé.”