Redactie
Redactie Drinken 19 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Mr. Vino vertelt: ijswijn in Slovenië

Eens in de zoveel tijd zijn de omstandigheden zo bijzonder dat er ijswijn gemaakt kan worden. Voor het eerst in zes jaar heeft men in Slovenië druiven kunnen oogsten voor ijswijn; om precies te zijn bij P&F Wineries (wat staat voor Puklavec & Friends).

Wat is ijswijn?

Kort gezegd wordt ijswijn gemaakt van bevroren druiven. Deze druiven moeten gezond, volgroeid én dus vooral: bevroren zijn. Ze blijven lange tijd hangen (dus niet geoogst zoals vele broertjes en zusjes in september/oktober) en worden pas in de winter geplukt, als ze door nachtvorst bevroren zijn.

De temperatuur tijdens de oogst moet laag genoeg zijn, zodat de druiven bevroren blijven. Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een bijzondere wijn: zeer geconcentreerd en zoet. Lekker voor bij een fruitdessert, zoals een taartje of crumble, maar ook bij pittige blauwschimmel kazen.

Traktatie voor de zintuigen

IJswijn is een traktatie voor de zintuigen. De kleur is goudgeel en in de geur herken je vaak appel, peer, perzik. In de smaak exotisch (gedroogd) fruit en een combi van zoet en een zuurtje. Kenmerkend van ijswijn is een lange afdronk.

Kostbaar

Door het risico (druiven blijven hangen maar of er tijdig nachtvorst komt is niet zeker; vogels en andere kapers zijn er niet vies van), handmatige pluk en kleine oogst (er zijn zeker twee volle wijnranken nodig voor een halve liter ijswijn), is ijswijn best prijzig.

IJswijnen zijn onder andere te koop online (helaas nog niet die van Puklavec). Heb je een half flesje bemachtigd? Drink deze dan niet ijs en ijskoud, maar op zoń 8 tot 10 graden. Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.