Redactie
Redactie Drinken 24 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Mr. Vino proeft Bourgogne-wijnen… in hartje Bourgogne

Mr. Vino bezocht onlangs de Bourgogne. In deel 1 vertelde hij hoe Bourgondisch de Bourgogne is. In dit deel praat hij je bij over de wijnen in de Bourgogne… natuurlijk in combinatie met gerechten.

Al ben je ook maar een beetje wijnliefhebber: bij de naam Bourgogne komen er zeker woorden en beelden naar boven. Denk aan: boers, terroir, duur, chardonnay, pinot noir…

Een paar wetenswaardigheden

Handig om de wijsneus uit te hangen als je een fles met vrienden deelt:

– De Bourgogne kent 5 wijnregio’s, waarvan de Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) het bekendst is

– 46 procent van de productie is Chardonnay (wit dus) en 36 procent is Pinot Noir (rood dus)

– De Bourgogne kent de term: “Climats”. Dit zijn heel precies afgebakende percelen met specifieke klimatologische omstandigheden.

– De wijnen zijn hier ingedeeld naar classificaties. Het meest eenvoudig is de regionale Appellation, gevolgd door Villages Appellations (bijvoorbeeld Beaune) om via de Premiers Crus uit te komen bij het summum: de Grands Crus.

– Ook leuk om te weten (tenminste dat denk ik) is, dat de beste wijngaarden niet in het dal liggen en niet té hoog in het achterland. Je vindt ze vooral in het midden.

Want halfweg is er een betere bescherming tegen de vrieskou, minder last van westenwinden, is er best genoeg zon en is er een betere afwatering. Is eigenlijk lullige logica en geen hogere wiskunde.

Pinot Noir en Chardonnay

De Bourgogne is dé bakermat van deze twee druivensoorten. Van hieruit zijn ze uitgewaaierd over de hele wereld. Maar wat mij betreft: afkomst verloochend zich niet. Laatst had ik een proeverij van tien verschillende Pinot Noirs vanuit de hele wereld, maar de Pinot Noir uit de Bourgogne… die vond ik toch de lekkerste.

Om het simpel te houden: van beide druivensoorten worden mooie wijnen gemaakt. Maar de grootste smaakverschillen ontstaan door het wel of niet op hout laten lageren/bewaren van de wijn.

Chardonnay zonder ‘hout’ kan fruitig, fris zijn en met ‘hout’ rond en boterig. Pinot Noir zonder kan fruitig met een mooi zuurtje zijn en met ‘hout’ vlezig en tanninerijk.

Maar hét kenmerk van Pinot Noir is de aardse geur. Vandaar dat deze wijn bijna altijd past bij gerechten met paddenstoelen.

Met gerechten de proef op de som

Aan de hand van enkele gerechten zal ik wat combi’s aanreiken. Mooi om thuis uit te proberen.

Chardonnay zonder hout: denk aan frisse salades zoals deze fleurige regenboogsalade. Chardonnay met hout: slakken, zoals we die aten bij restaurant Chanoine in Dijon.

Of een parfait van ei, gefrituurde gamba, vleugje kaviaar en zeewier, zoals we die aten bij Hotel Courban:

Het mag ook minder culinair, dus gelukkig past de wat vollere Chardonnay ook prima bij kipgerechten en gegrilde vis.

Pinot Noir zonder hout smaakt heerlijk bij gegrilde zalm (met bijvoorbeeld teriyaki saus). Pinot Noir met houtlagering combineert goed met biefstuk, bijvoorbeeld van het Charolais rund, of natuurlijk bij Boeuf Bourguignon. Meer Bourgogne wordt ‘t niet.

Maar er is meer…

Naast dé twee druivensoorten uit de Bourgogne zijn er nog twee die meer dan het vermelden waard zijn.

Allereerst de witte druif: Aligoté. Een eenvoudiger zusje van, maar wordt een kroonprinsesje als je deze wijn mengt met crème de cassis. Want zo ontstaat Kir. Beetje uit de mode vanwege alle nieuwe fancy aperitiefjes, maar is en blijft heerlijk.

En natuurlijk de druif Gamay. Uit mijn lievelingsgebied de Beaujolais. Officieel onderdeel van de Bourgogne, maar zo zuidelijk dat enige mate van separatisme opdoemt. Zie ook mijn artikel: Wat is er beau aan de Beaujolais.

Zoals ik in deel 1 schreef: de Bourgogne is een heerlijke bestemming om een weekje in door te brengen. Vergat ik bijna de overdekte markt in Dijon te vermelden. Een absolute aanrader:

Nog een paar laatste tips

Reis je af naar de Bourgogne, ga dan zeker op diverse plaatsen proeven. Mijn ervaring is dat de wijnen die je bij de boer koopt, niet goedkoper zijn dan waar dan ook in Nederland. Dus daarvoor hoef je het niet te doen.

Maar je weet wat je koopt (je hebt het immers geproefd) en bij wie. Persoonlijk heb ik goede ervaringen bij Domaine Pierre Amiot et Fils in Morey-Saint-Denis en Domaine Lejeune in Pommard. Een mooi assortiment best betaalbare Bourgognes, heeft Cave des Hautes-Cotes in Beaune (route de Pommard 93).

Santé.

Met dank aan Visitfrenchwine.com

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.