Mr. Vino ontdekt… Vintake: online wijnadvies, offline bezorgd
De trouwe lezer kent me langer dan vandaag. En weet dat ik wars ben van over de top teksten en dikdoenerij. ‘Deze wijn heeft een verleidelijke vruchtenweelde, ingepakte tannines en een intrigerende kruidigheid’. Ja, ja, dat zal wel.
Maar hoe weet ik nu dat ik een wijn koop die ik lekker zal gaan vinden? Als er al een etiket op de achterzijde van de fles zit met een beschrijving, word ik daar ook niet altijd wijzer van. Proberen, proeven, nog eens uitproberen en nog eens proeven is mijn devies. Maar het kan ook anders.
Offline meets online
Zo kwam ik in contact met Olaf van den Berg van Vintake. Hij heeft samen met Freek Zegwaard een leuk concept in de markt gezet; tenminste, dat vind ik. En daarom wil ik erover schrijven.
Olaf en Freek verkopen wijn via internet, maar met een persoonlijk advies. Eigenlijk het verbinden van de voordelen van online met de voordelen van de ‘offline’ deskundige (bijvoorbeeld een sommelier of wijnexpert in een slijterij).
Het hemd van het lijf!
Op hun website kun je een online vragenlijst invullen (een telefonische intake kan ook, en is wel zo plezierig). Over smaak (hoe lekker vind je bijvoorbeeld bittere smaken?) en over wat voor soort wijndrinker je bent (bij het eten of liever daarna?). Maar ook: ‘wat was de lekkerste wijn die je ooit hebt gedronken en waarom?’.
Het gedrag van jou als klant is voor hen leidend. Dat willen ze niet veranderen, maar in beeld brengen. Vandaar ook vragen als: ‘rookt u?’ (roken heeft namelijk invloed op geur- en smaakbeleving) en: ‘waar bewaart u uw wijn?’
Alstublieft, een doosje wijn-op-maat
Zo wordt er een smaakprofiel opgesteld en sturen ze je een doosje met zes wijnen die daarbij passen. Wijnen van rond een tientje (als je dat als max aangeeft). Geen winkel, geen voorraden, maar direct via eigen leveranciers ingekocht. En ze pretenderen dat én de smaak past én dat je blij wordt verrast.
Om dat te testen nam ik uiteraard de proef op de som. Als consument. Olaf van den Berg is een echte wijnenthousiast en -kenner, zo bleek tijdens ons telefoongesprek. Nee, ik rook niet. Ja, ik houd van wijnen die wat voller zijn, maar geen houtsnippers achterlaten. Voor een glas Chateauneuf-du-Pape mag je me ’s nachts wakker maken. Op basis van mijn antwoorden ontving ik enkele dagen later (exact volgens afspraak) enkele flessen.
En, verrassend?
Wat zat er in de doos? Een wat lichtere, maar toch smaakrijke Spätburgunder uit Zuid-Duitsland, een volle, maar niet te zware Zuid-Afrikaan gemaakt van de Syrah druif door een Elzasser wijnboer en een Argentijnse Malbec; krachtig met het temperament van zijn Italiaanse wijnmaker.
En ik moet zeggen: ze passen qua smaak én ze verrassen. Kwalitatief echt goed en van wijnmakers met een verhaal. En dat mij dat aanspreekt… dat zal jou als lezer weer niet verrassen.
Santé.