Redactie
Redactie Drinken 23 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Mr. Vino onderzoekt: hoe bourgondisch is de Bourgogne?

Mr. Vino bezocht onlangs de Bourgogne. In dit deel zal hij in de vorm van een 5-daagse reis, proefondervindelijk vaststellen hoe Bourgondisch de Bourgogne (nog) is. Want het kan geen toeval zijn dat die twee woorden zo op elkaar lijken.

En houd de site in de gaten: in deel 2 beschrijft hij de wijnen uit dit gebied, uiteraard in combinatie met heerlijke gerechten.

En route!

Vertrekkend vanuit Nederland, is de route dwars door België en dwars door de Champagnestreek (Noord Frankrijk) niet de snelste route naar wel de aardigste. En het leuke is, je komt uit in het meest noordelijke gebied van de Bourgogne: de Châtillonnais; het wijngebied rondom Châtillon-sur-Seine.

Vrij onbekend, maar hét gebied om de Crémant de Bourgogne (Champagne mag je niet zeggen) te ontdekken. En als je daar bent, overnacht dan in Château de Courban. Gelegen in een oase van rust en voor de eerste kennismaking met het woord Bourgondisch. Heerlijk eten waardoor de toon is gezet.

Château de Courban

Het wijnmuseum

En als je in deze streek bent en niet alleen van lekker eten houdt, maar ook geïnteresseerd bent in wijn, moét je echt een bezoek brengen aan het l’OenoCentre Ampélopsis.

Verscholen in een piepklein dorpje vind je in de straat achter de kerk (rue derrière l’Eglise; vrij logisch, toch?) een alleraardigst en informatief wijnmuseum.

Dit museum is geheel in eigen beheer gemaakt door een overenthousiaste wijnboer. Met (en dat is uniek) een prachtig aangelegde tuin waarin (gerangschikt naar gebied) alle druivensoorten groeien, die in Frankrijk voorkomen.

Côte d’Or

Het hart van de Bourgogne is de Côte d’Or. Letterlijk vertaald: gouden hellingen. Dit gebied ligt grofweg tussen Dijon en Santenay en behelst de wijnstreken: Côte de Nuits en Côte de Beaune. Hier worden de duurste wijnen gemaakt.

Wil je weten hoe? Verblijf twee dagen in Beaune en twee dagen in Dijon en verken deze steden én de omgeving rijdend, fietsend, segwayend of lopend.

Of boek een 3 uur durende fietstocht door de wijngaarden inclusief uitleg en proeven (bijvoorbeeld via Bourgogne Evasion).

Een andere fijne tip: laat je aangenaam en uitgebreid informeren door Monica van der Stap. Deze van oorsprong Nederlandse woont en werkt inmiddels tientallen jaren in deze streek en organiseert tal van activiteiten, waaronder proeverijen en workshops (meer info vind je op www.wijnwijs.com).

Dijon en Beaune

Op een gepaste 44 kilometer van elkaar liggen twee steden om verliefd op te worden. Heerlijk slenteren in een Middeleeuwse entourage.

Tips in Beaune: Musée de l’Hotel-Dieu (oftewel Hospices de Beaune) is een prachtig gebouw, een mooi museum en een plek met een verhaal. Parc de la Bouzaize is een heerlijk park voor een echte Franse picknick.

Tips in Dijon: vanuit de Philippe le Bon toren (in hartje centrum; 46 meter hoog en ‘slechts’ 316 treden) heb je een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Ook leuk: Musée des Beaux Arts aan de Place de la Libération (hartje centrum).

Dijon

Wijn proeven en heerlijk eten

Neem de wijnroute des Grands Crus en geniet van de smalle weggetjes, eindeloze wijngaarden en vriendelijke dorpjes.

En vergeet niet te proeven. Op vele plaatsen is ‘dégustation’ mogelijk. Toegegeven, de wijnen zijn niet goedkoop, maar je vertoeft dan ook op de ‘gouden hellingen’.

Tussen de diverse plaatsen zijn wel degelijk prijsverschillen (de wijnen in Marsannay zijn bijvoorbeeld goedkoper dan in Gevrey-Chambertin). Vergeet ook niet het achterland; op de hoger gelegen hellingen, Hautes-Côtes de Nuits en Hautes-Côtes de Beaune genaamd, kun je verrassende ontdekkingen doen.

Mijn restauranttips die de Bourgondische toets kunnen doorstaan:

* Le Conty (Rue Felix Ziem 5 in Beaune)

* Petit Paradis (Rue du Paradis in Beaune)

* Le Chanoine (Place de la Libération 10 in Dijon)

* Loiseau des Ducs (Rue Vauban 3, Dijon)

En vergeet ook  niet één van de 8 wijnbars die Dijon rijk is.

Le Chanoine
Restaurant Le Conty

Kortom…

Wil je er een kort weekje tussenuit, houd je van een Bourgondische omgeving en van de Bourgondische geneugten des levens (zijnde goed eten en drinken), dan is de Côte d’Or echt een aanrader.

Twee schitterende steden op fietsafstand van elkaar met daar tussenin één van de  belangrijkste wijngebieden ter wereld, waar men verstand heeft van lekker eten. Dus ja, Bourgogne en Bourgondisch zijn eigenlijk synoniemen. 

Zoals gezegd ga ik in deel 2 verder in op de wijnen uit de Bourgogne.

Santé.

Met dank aan Visitfrenchwine.com

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.