Mr. Vino: juweeltjes uit het Loiredal
Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In deze editie bespreekt hij het Franse Loiredal en licht hij de juweeltjes van dit gebied uit.
Ten zuidwesten van Parijs ligt een gebied met een unieke geschiedenis én met indrukwekkende wijnen: le Val de Loire. Kasteeljuweeltjes als Chambord, Amboise en Chenonceau omringd door wijnjuweeltjes als Chinon en Vouvray.
En net zoals in de chateaux waar je telkens nieuwe ontdekkingen doet, geldt dat ook voor de wijnen. Alle soorten komen voor. Droge witte, ziltige witte, frisse witte, zoete witte, nog zoetere witte (moelleux genoemd), mousserende witte, droge rosé, speelse rosé, bubbelende rosé, lichte rode en aparte rode. Kortom; een gebied dat zich ontvouwt als een ware caleidoscoop. Met een wijnroute van maar liefst 800 kilometer. Tijd om juweeltjes te ontdekken, uiteraard in combinatie met heerlijke gerechten.
Westelijke Loire
Voor frisse, wat ziltige witte wijn biedt de Muscadet sur lie zich aan. Zeer smakelijk bij mosselen, oesters en andere fruits de mer heerlijkheden.
Anjou staat van oudsher bekend om zijn rosés. Persoonlijk vind ik in andere streken van Frankrijk betere soorten. En niet alleen in Frankrijk. Maar als iemand schitterende suggesties heeft, houd ik me aanbevolen. Een onbekend pareltje is de AOC Savennières. Een vrij klein wijngebied met vooral droge witte wijn.
Rode pareltjes
Rode juweeltjes kom je tegen in Saumur, Saumur-Champigny, Chinon, Bourgeuil en Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Bijvoorbeeld Domaine des Roches Neuves in het dorpje Varrains vlakbij Saumur of in Chinon: Château de Coulaine (beide wijnen zijn in Nederland te koop). Rode Loire is geen volle, ronde wijn en heeft in de regel geen wrange smaak. Ze zijn vaak wat lichter met een aangenaam bittertje. Veel zon zien de druiven meestal niet, vandaar.
Of je nu kiest voor een paté, gerechten met ham, of gegrild of gebakken varkensvlees: een rode Loirewijn mag dan niet ontbreken. Of probeer dit Culy gerecht eens met een rode Loirewijn!
Zoete verleiders
Liefhebber van zoete nagerechten, vers fruit, cheesecake of kaiserschmarrn ? Ontdek dan één van de zoete(re) witte Loirewijnen. Zoals uit Bonnezeaux, Montlouis-sur-Loire, Coteaux du Layon of Vouvray. Over het algemeen zoet maar met een fris zuurtje. Maar zoals gezegd: alle gradaties komen voor. Met name uit de Vouvray (in de buurt van Tours); mijn favoriet!. Want naast zoete witte wijn in alle gradaties, maakt men ook droge witte die prima past bij gebraden kip of groentetaartjes. Zelfs heerlijke mousserende wijn (en betaalbaar) wordt hier gemaakt.
Romorantin?
Vrij onbekend, maar tijd dus om daar verandering in te brengen, is wijn uit Cour-Cheverny. Een klein gebied maar met ontzettend lekkere (vooral) witte wijnen. Gemaakt van de unieke druivensoort Romorantin. Fris, knisperend en een prima dorstlesser. Je kunt er wat bij eten, maar drink een glas (of twee) als de eerste zonnestralen het mogelijk maken om buiten op je terras te zitten. Met de geur van wilde bloemen is het dan puur genieten.
Verder stroomopwaarts…
Hier kom je de overbekende wijnen tegen van Pouilly en Sancerre. Niets mis mee, maar niet echt goedkoop. Lastig te verkrijgen, maar de moeite waard om eens te proberen is de Sancerre rosé. Mooi te combineren met de Aziatische of Indonesische keuken.
Maar goed, we waren op zoek naar juweeltjes, dus verlaten we de rivier en gaan wat landinwaarts. Ooit gehoord van Menetou-Salon? Absoluut de moeite waard om eens te proberen. Een pareltje vind ik de wijnen van le Domaine Philippe Gilbert. Naast prima witte (overigens heerlijk bij sushi) en wat lichtere rode wijnen, vind je hier ook op hout gelagerde wijnen met meer structuur. Drink deze bij wat steviger gerechten.
De Loire: een waar parelsnoer van juweeltjes. Santé.