Mr. Vino haalt de broekriem aan: budgetwise wijnen
Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten.Â
Na al dat lekkere eten is enige soberheid weer op zijn plaats. Het is tenslotte crisis. Nu is sober en wijndrinken niet de meest ideale combinatie, maar toch is het wel goed om te weten dat eenvoudige, maar smaakvolle combinaties wel degelijk mogelijk zijn met een smalle beurs. En met ‘eenvoudig’ bedoel ik eerlijke, betaalbare, simpele Hollandse gerechten, heerlijk begeleid door wijnen van nog geen € 5 (en gewoon te koop bij de supermarkt).
Wat is Hollandser dan boerenkoolstamppot? Eenvoudig doch voedzaam werd mij altijd verteld. Krik de stamppot op met een heerlijk glas niet te zware rode wijn, met zon in het glas. Probeer de Tanguero 2011 uit Argentinië. Is niet te vol, verteert goed en te koop bij de C1000.
Wil je toch een iets zwaardere wijn drinken? Kan en mag ook. Het geheel wordt wat voller, maar een Montepulciano d’Abruzzo, Moisaco 2011 van de Plus is wat steviger, maar blijft toch enigszins soepel.
Ook stamppot met spinazie is oer-Hollands. In plaats van rood, kies ik hier voor wit. Want ook witte wijn drink je het hele jaar door. Maar nu wel een sappige witte met frisse zuren, want die smaken komen terug in de stamppot. En hierbij valt mijn keuze op een Zuid-Afrikaanse: de Nederburg Lyric 2012. Te koop bij de AH en gemaakt van de druiven sauvignon blanc, chenin en chardonnay.
Kun je bij erwtensoep wel een wijntje drinken? Dacht het wel! Goed gemaakte erwtensoep is een hele maaltijdsoep en bij een maaltijd past altijd wijn. Logisch toch?! Probeer eens een Pinotage. We waren toch al in Zuid-Afrika voor de stamppot, dus nemen we ook een fles Stellar Organics 2012 mee (te koop bij Dirck lll). Vaak zijn Pinotage-wijnen vrij stevig, maar deze is best soepel en fris. En zeker dat frisse past bij het zuurtje in de erwtensoep.
Een lekkere ovenschotel van witlof met geitenkaas en ham is eenvoudig te bereiden. Witlof kan wel een bittertje hebben en daarom stel ik hier een witte wijn voor die een beetje rinzig is met een aangenaam bittertje: de Blue Mare 2011, van de Picpoul de Pinet uit Frankrijk. En uit de schappen van de Jumbo, want daar is ie te koop voor nog geen € 5.
Geen winterse avond mag voorbij gaan zonder zuurkool met kaascrumble gegeten te hebben. En zonder een bijpassende wijn uiteraard. Zuurkool smeekt om een Elzasser wijn. Die smeekbede kan ik verhoren met een mooi glas Pinot Blanc. Deze is niet kurkdroog en smaakt wat milder bij de kaas. Deze eenvoudige Pinot Blanc is te koop bij de Spar en de Plus.
Spanje hadden we nog niet gehad en supermarkt Emté ook nog niet. Ik vond daar de Casa la Luna 2011, van de Tempranillo druif. Beetje kruidig, beetje bite, beetje veel smakelijk en beetje veel soepel. Wat te denken van een mooi gerecht als rundvlees met Amsterdamse ui. Een mooie setje, toch?
Santé.