Mr. Vino brengt een ode aan de Viognier
Op Culy Food festival stond er in de wijnbar één druif in de schijnwerpers: de Viognier. En terecht. Mr. Vino vindt het tijd voor een nadere kennismaking én doet een heuse oproep.
Viognier: van bijna uitgestorven schlemiel tot rising star
Nog niet zo heel lang geleden was de Viognier-druif zodanig in de vergetelheid geraakt dat uitsterven in het verschiet lag. Alleen in de Noordelijke Rhône, onder de rook van Lyon, bracht men deze moeilijke druif tot leven. De appellation Condrieu, bestaande uit een lint van circa 16 kilometer van 7 wijndorpen, maakte en maakt voortreffelijke wijn van deze druif. Echter niet goedkoop.
Maar wil je eens gek doen en deze druif echt op waarde proeven? Koop dan een echte Condrieu. Bijvoorbeeld bij Gall & Gall de Condrieu Pichon Viognier voor 37 euro. Terwijl ik dit schrijf, ruik ik de Viognier.
Maar deze geur beschrijven is een stuk lastiger. Het is fris, geurig, je ruikt bloesem. Je wordt er vrolijk van. En als je een slok neemt, word je nog vrolijker. Niet dat friszure van een Sauvignon Blanc en niet dat boterachtige van een Chardonnay. Nee, een zachte volle smaak die toch verfrissend is.
Wel een rising star met kapsones
De Viognier werd herontdekt en op vele plaatsen in de wereld aangeplant. Maar niet elke wijnboer krijgt vat op zijn/haar grilligheid. Of je nu in Chili, Zuid-Afrika, Australië of Amerika deze druif aanplant. Te vroeg oogsten betekent een schrale wijn en bij te laat oogsten verliest ie zijn frisheid.
Vandaar ook dat de Viognier vaak als blend wordt gebruikt. Samen in de fles met de Chardonnay of met de Sauvignon Blanc. Of zelfs vreemd gaan met een blauwe druif! Samen met de Syrah druif krijg je een rode wijn met een verfrissende kruidigheid.
Maar probeer deze druif gewoon puur en loop de Albert Heijn binnen voor de Concha Y Toro, Casillero del Diablo uit Chili en maak kennis voor 6,50 euro. Of bij de Mitra de Gnarly Head uit Amerika (een tientje).
Die vis moet zwemmen
De Viognier doet het goed bij Thaise gerechten: vooral bij de Pad Thai. Maar ook bij vis met een vollere smaak zoals krab, kreeft en rivierkreeft.
En elk jaar is er op diverse plekken de verkiezing van dé Aspergewijn van het jaar. Voor dit jaar nomineer ik de Viognier voor bij het klassieke aspergegerecht.
Oproep!
Het wordt de hoogste tijd dat op elk terras in Nederland niet standaard wordt geantwoord: ‘doet u mij maar een droge witte wijn’, maar als antwoord op de vraag: ‘wat wilt u drinken’?; ‘schenkt u mij maar een glas Viognier in’. En dat de ober vriendelijk vraagt: “wilt u een Viognier uit Chili of Australië?”.
Dan verschijnen er nog meer vrolijke gezichten op hopelijk zonovergoten terrassen. Dus… of het nu begint met de kip of met het ei: terrasgangers, vraag om een Viognier en terraseigenaars: schénk Viognier.
Santé.