Matcha bereiden: tips van een echte thee sommelier
Matcha bereiden is niet hetzelfde als gewone thee zetten. Zo heb je een bamboe kloppertje nodig om de thee schuimig te kloppen en moet je rekening houden met een aantal factoren om het beste uit je kopje (dure) thee te halen. Wij kregen tips van een echte thee sommelier over het maken van matcha!
Matcha lijkt wel overal om ons heen te zijn. Er zijn matcha bars, hippe foodies bestrooien hun eieren met matcha zout en een beetje theeliefhebber heeft inmiddels al een bamboe kloppertje in huis gehaald, om zelf matcha (of matcha latte) mee te maken.
Thee tasting met Betjeman and Barton
Van theesommelier Jessica Zagers leren we hoe we dat bamboe kloppertje ook echt het beste kunnen gebruiken, tijdens een thee tasting van Betjeman and Barton. Dit prachtige theemerk bestaat al sinds 1992 (26 jaar dus) in Nederland. Maar, de oorsprong ligt in Frankrijk, op de Boulevard Malesherbes in Parijs om precies te zijn. Daar zit nog steeds de eerste, originele theewinkel van Betjeman and Barton, die al sinds 1919 bestaat.
Betjeman and Barton verkoopt ook ontzettend mooie matcha, die in Japan wordt geoogst. En hoewel matcha best een aquired taste heeft (een smaak doe je moet leren waarderen), kunnen we niet anders dan concluderen dat de groene theedrank op steeds meer plekken opduikt. De één is er dol op, voor de ander is het niet zijn cup of tea.
Jessica: “Tegen veel mensen die zeggen “ik lust geen matcha of geen groene thee” zeg ik: hoe zet je de thee dan? Want iedere thee heeft zijn eigen recept.” En pas met het juiste recept (het water mag bijvoorbeeld niet té heet zijn) ontstaat een verfijnde drank.
Matcha bereiden: tips!
Heb je eenmaal een fortuin uitgegeven aan mooie, luxe matcha thee, dan moet je nog wel even weten hoe je die moet bereiden. Want matcha bereiden doe je niet zoals oploskoffie. Dit zijn de tips die we leerden van Jessica:
1. Zet de matcha met mineraalwater. Kraanwater zit namelijk vol kalk en mineralen. Dat kan ervoor zorgen dat het water zeepachtig gaat smaken. En dat neemt natuurlijk wat van de mooie smaken van je matcha weg. Jessica: “Gefilterd water noemen we daarom ook wel hongerig water: het wil alle smaken van de thee opnemen.”
2. Zorg voor water van maximaal 90 graden. Hoe kouder het water is, hoe beter de umami uit de matcha naar voren komt. Voor één kopje matcha thee gebruik je 2 schepjes matcha thee (met een speciale matcha lepel) en 100 ml water.
3. Je verwarmt de kom waarin je de matcha wil bereiden eerst voor.
4. Verwarm de bamboe klopper. Klop met de klopper door wat warm water, om te voorkomen dat de naaldjes afbreken in je matcha tijdens het kloppen.
5. Wil je ‘t helemaal doen zoals in traditionele Japanse theeceremonies, dan zet je ook een kentsui klaar: een kom om afvalwater in weg te gooien (van het voorverwarmen van je kom en de klopper).
6. Gebruik een theezeefje en zeef de matcha boven de kom, om klontjes in je drankje te voorkomen.
7. Schenk het hete water op de matcha en begin met kloppen. De beweging die je daarbij maakt, is die van de letter w.
8. Het is belangrijk dat je snel en kort klopt. Tot er een klein schuimlaagje op je matcha ontstaat.
Ook nog handig om te weten: een gesloten verpakking met matcha thee, kun je jarenlang bewaren in de koelkast. Eenmaal geopend is de matcha tot een half jaar goed. Matcha van mindere kwaliteit kun je nog wel gebruiken om bijvoorbeeld matcha-ijs of matcha tiramisu mee te maken.
Wil je matcha thee van goede kwaliteit kopen? Dat kan bij Betjeman & Bartons Tea in The City aan de Beethovenstraat 23 in Amsterdam of online.