Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Het Kopstootje: dit oer-Amsterdamse fenomeen is volop aan een revival toe en dit is waarom

De afgelopen jaren hebben we aardig wat dranktrends de revue zien passeren. Van speciaalbieren tot alcoholvrije cocktails en sake: het wordt haast moeilijk om nog met iets nieuws op de proppen te komen. Gelukkig zijn er altijd nog oude tradities die in een nieuw jasje gestopt kunnen worden, en daar is het kopstootje er zeker één van. Maak je klaar voor de next generation kopstootjes, dit wordt de nieuwe trend.

Een kopstootje, zeg je? Grote kans dat deze term niet bepaald in je doorsnee culinaire jargon staat. Vroeger was het echter een vaste waarde in de Amsterdamse kroegen, hoewel het de laatste jaren wel een beetje uitgestorven is. Nou goed, wat is zo’n kopstootje dan precies is?

Een kopstootje: this is the deal

Een kopstootje is de combinatie van een biertje en een jenevershotje. Je bestelt ze dus als set van twee en krijgt simpelweg een jenever naast je biertje voor je neus. Volgens de traditie slurp je eerst het jeneverglaasje op (dat meestal zó vol zit dat je met handen op de rug voorzichtig het eerste slokje nipt) om vervolgens de warmte in mond en slokdarm te blussen met een fris pilsje. Als je’t zo leest, klinkt dat eigenlijk best wel logisch.

Nu is het zo dat er destijds niet echt veel moeite werd gedaan om van een kopstootje een kwaliteitsdrankje te maken. De goedkoopste jenever van het schap en de eerste de beste pils moesten de klus maar klaren. Ware het niet dat de speciaalbiertjes- en jenevers de laatste jaren een flinke opmars hebben gekend – en dát zet die goeie ouwe kopstoot in een heel nieuw daglicht.

https://www.instagram.com/p/ByDWsFdoHPv/?utm_source=ig_web_copy_link

Revival in een nieuw jasje

Je hoort’m dus al aankomen: de kopstoot is aan een revival bezig, maar dan in een nieuw jasje. Bye bye slappe pils en goedkope jenever, de kopstoot 2.0 bestaat uit craft beer en jenever uit lokale microbranderijen. Eerder schreven we bijvoorbeeld over The Stillery die een hedendaagse jenever met hop en maanzaad op de markt brengt en ook aan toffe bierbrouwerijen hebben we hier geen gebrek. Als dit soort drankjes (lees: kruidige pale ale’s, IPA’s en kwaliteitsvolle jenevers) voortaan de norm worden bij een kopstoot, dan tekenen wij daar graag voor.

En wij zijn niet alleen trouwens, want inmiddels werd het drankje al opgepikt door onder meer sterrenrestaurant De Librije***. Hou je het liever laagdrempeliger? Dan kan dat natuurlijk ook. Maak dan vooral een uitje naar de Kopstootbar (waar anders?) of naar Proeflokaal A. van Wees.

En eeuh, eenmaal je zo’n paar kopstootjes hebt weggetikt, dan zul je vanzelf wel begrijpen waar deze traditie zijn naam heeft gevonden. Succes!

Meer over alcoholische trends?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.