Culy’s Kerstmenu van 2023: makkelijk en tóch indruk maken (+bijpassende wijn met Culy-korting!)
De afgelopen maanden hebben we ons helemaal te pletter staan koken om de tofste kerstrecepten te bedenken. En met resultaat! We zijn bijzonder trots op dit makkelijke kerstmenu voor 2023 waarmee je indruk maakt. Mét bijpassende wijntips. Als extra toetje krijg je ook nog eens Culy-korting op je wijn.
Ons feestelijke kerstmenu van 2023 bestaat uit vijf gangen (met keuze uit drie verschillende hoofdgerechten: vis, vlees of vega(n)) en een amuse. Je kunt het van kop tot staart opvolgen óf je kiest er je favorieten uit. Sowieso hebben we nog een hele lading kerstrecepten voor je, mocht je toch trek hebben in iets anders.
Wijn-pairing
Wil je een bijpassende wijn-pairing schenken bij Culy’s kerstmenu van 2021? Leuk! Wij vroegen Laurence Reintjens van Grapedistrict naar de lekkerste adviezen. Laurence is wijninkoper bij Grapedistrict en werkte eerder als sommelier bij o.a. Vermeer, La Rive en het Conservatorium hotel in Amsterdam. Grapedistrict ken je vast wel als die moderne, laagdrempelige wijnwinkel. Speciaal voor Culy-lezers stellen zij een kortingscode beschikbaar (onderaan dit artikel).
Oh, en maak jij één van onze recepten klaar? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!
Culy’s kerstmenu van 2023
1. Amuse: wafelhapjes met (nep)kaviaar, crème fraiche en bieslook
Uitpakken tijdens de feestdagen zonder een greintje stress? Maak dan deze kaviaarhapjes. Ze zien er niet alleen hartstikke gaaf uit, maar ze smaken ook nog eens onwijs lekker. Met deze hapjes zul je gegarandeerd indruk maken – en dat willen we.
> Naar recept: fantastische kaviaarhapjes (binnen 10 minuten op tafel!)
🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Bruno Dangin Crémant de Bourgogne of pak uit met Champagne Drémont-Marroy le Triau
Laurence: “Wat is er lekkerder dan je avond te beginnen met bubbels en (nep)kaviaar? Begin daarom je avond met de Crémant van Bruno Dangin. Hij maakt zijn bubbels 3 km buiten de gebiedsgrenzen van de Champagne, in de Bourgogne. Wel op dezelfde manier én van dezelfde druiven als bij de beroemde buren.
Als kers op de taart rijpt hij zijn wijnen langer dan de meeste champagneboeren. Hierdoor krijg je een wijn met smaken van mooie mineralen, brioche, rijpe perzik, amandelen en, niet onbelangrijk, extreem veel waar voor je geld.
Mocht je echt willen uitpakken dan is de Champagne van Jean-Remi Drémont een fantastische keuze. Zijn Triau champagne is een echte terroir wijn, rijk, vol noten, appel en spanning.”
2. Voorgerecht: garnalencocktail met kokos, limoen, kroepoek en chilicrispmayo
Een garnalencocktail is niet alleen hartstikke retro, het presenteert ook nog ‘ns feestelijk en weinig mensen vinden het níét lekker. Wij zetten de klassieker dit jaar daarom met plezier op ons kerstmenu, mét een dikke Culy-twist welteverstaan. Deze versie met kokos, limoen, chili crisp en kroepoek had je vast nog niet eerder, maar wil je vanaf nu altijd.
> Naar recept: garnalencocktail met kokos, limoen en chili crisp
🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Von Oetinger Riesling Losslehm
Laurence: “Riesling is de perfecte wijn om je diner mee af te trappen. Wijnboer Achim maakt wijn in het Duitse Rheingau. Zijn Riesling is droog, mineralig en barst van het tropische fruit. Precies wat er nodig is om het licht Aziatische karakter van het gerecht te ondersteunen en met genoeg zuren om door het vet van de mayonaise heen te snijden.
Zo haal je het Aziatische karakter van het gerecht naar boven en wordt de garnalencocktail nog opwekkender en frisser! Ook bij het tussengerecht van knolselderij en coquilles is de Riesling een fantastische combinatie.”
3. Tussengerecht: knolselderijsoep met coquilles
Bij feesteten komen we al snel uit bij coquilles: weinig gedoe en toch pure luxe. In dit recept serveren we ze dun gesneden en rauw als topping op een romige knolselderijsoep. Heb je daarmee een knaller van een voorgerecht voor kerst te pakken? Jazeker.
> Naar recept: knolselderijsoep met coquilles en zeekraal voor kerst
4. Hoofdgerechten
Hoofdgerecht met vlees: klassieke beenham met rozemarijn en venkel
Kalkoen of Beef Wellington? Lekker, maar wij wilden dit jaar ‘ns een ander spektakelstuk voor kerst. Beenham dus! Deze versie met geroosterd venkelzaad, rozemarijn en mandarijnsap is lekker kerstig en toch eenvoudig genoeg voor een stressloze 25ste.
> Naar recept: beenham uit de oven met rozemarijn en venkel (voor kerst)
(Makkelijk) hoofdgerecht met vis: zalm met confettisaus
Zalm met confettisaus? Ja: zo hebben we dit makkelijke hoofdgerecht voor kerst gekroond. Terwijl de zalm in de oven gaart, maak je namelijk een feestelijke botersaus met een fijn gesnipperd sjalotje, bieslook en zalmeitjes. Zo simpel, en toch weer scoren.
> Naar recept: zalm met confettisaus (makkelijk hoofdgerecht voor kerst)
Hoofdgerecht vega(n): gevulde pompoen
Een stralend vegetarisch hoofdgerecht tijdens de feestdagen, dat is hoe we deze gevulde pompoen met champignon en spelt het best kunnen beschrijven. Heerlijk smeuïg vanbinnen, vol kerstsmaken en natuurlijk een prachtig plaatje om te zien.
> Naar recept: gevulde pompoen
🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Blankenhorn Schliengen Pinot Noir Of toch liever wit bij vis? Dan: Domaine Berthault Bourgogne Blanc
Laurence: “Of je nou gaat voor vlees, vis of vega, bij deze hoofdgerechten past een mooie fles Pinot noir. Die van Weingut Blankenhorn is wat mij betreft de beste optie. Want zowel varkensvlees als zalm en pompoen vragen niet om een zware wijn, maar juist om een wijn die de gerechten ondersteunt.
Weingut Blankenhorn ligt in het Zuid-Duitse Baden. Het klimaat is hier vergelijkbaar met dat van de Bourgogne, waardoor de wijnen die in Baden gemaakt worden vergelijkbaar zijn in stijl. Oké, misschien net iets frisser. Bij Weingut Blankenhorn rijpen ze hun Pinot noir op eiken vaten voor een romigere structuur en extra verfijning.
Mocht je bij de zalm in botersaus toch liever witte wijn drinken, dan is er haast geen betere optie denkbaar dan de mooie houtgerijpte Bourgogne blanc van Domaine Berthault.”
5. Nagerecht: grand dessert in balagan-stijl met pandan en spekkoek
Georganiseerde chaos! Dat is hoe je balagan letterlijk vertaalt. En als je dat principe nou toepast op een grand dessert voor kerst, dan krijg je een lekker chaotisch toetje dat je rechtstreeks – en dus zonder servies – op tafel presenteert. Voor een balagan dessert à la Culy zochten we onze inspiratie in Indonesische hoek en dat leverde een érg smakelijk boeltje op.
> Naar recept: Culy’s grand dessert voor kerst over de hele tafel (balagan-stijl)
🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Rinaldi Moscato d’Asti DOCG
Laurence: “Ga bij het dessert voor de ultieme guilty pleasure; de Moscato d’Asti van wijnboer Andrea! Deze mousserende dessertwijn is behalve zoet ook heerlijk fris en bloemig. Hierdoor is het een ideale combinatie bij de verschillende zoete gerechtjes op tafel. Let wel op, door de bubbels en frisheid lusten de meeste mensen hier stiekem wel meer dan één glas van!”
Meer van Culy’s Kerstmenu van 2023:
- Culy Homemade: pithivier met eend (een showstopper bij het kerstdiner)
- Culy Homemade: ultieme mocktail met mandarijn, steranijs en citroengras voor kerst
- Culy Kids: feestelijke (en makkelijke!) kerstbrownies met pandan