Culy’s Wekelijkse Wijn Weetje: heeft een wijnfles een ziel?
Voortaan zal onze Mr. Vino je elke week een Wijn Weetje toedienen. Om over na te denken tijdens het weekend of toe te passen bij een etentje met vrienden. Deze week: heeft een wijnfles een ziel?
Deze vraag kan ik volmondig met een ja beantwoorden. Maar daarmee ben je als lezer(es) ongetwijfeld niet tevreden. En terecht. De mens heeft een ziel (zegt men), maar waar die zit is en wellicht blijft ook een raadsel. Bij een wijnfles is dat eenvoudiger. Die zit namelijk aan de onderkant.
Pak maar eens drie flessen wijn uit je wijnrek, koelkast, linnenkast of desnoods je wijnkelder. Leg ze voor je neer op tafel en bekijk de onderkant. En bevoel vervolgens de onderkant. Wat je ziet en voelt is de holte in de fles. En die wordt de ziel genoemd. En die kan per fles anders zijn, dus.
Het ontstaan
Daarover gaan natuurlijk meerdere verhalen. Volgens mij is de meest voor de hand liggende verklaring de volgende: de door glasblazers geblazen glazen flessen kregen een bolle onderkant. Da’s niet handig. Dus werd de onderkant naar binnen geduwd. Zo ontstond een holte en de ziel was geboren.
De voordelen
- de ziel zorgt ervoor dat de fles stabieler staat
- de fles is zo minder kwetsbaar voor breuk
- heeft een wijn bezinksel (depot) dan verzamelt zich dat makkelijker rondom de ziel. En dat bezinksel blijft beter ‘zitten’ tijdens het uitschenken
- obers stoppen hun duim in de ziel om de wijn uit te schenken; probeer dit thuis ook maar eens
Nog twee open eindjes…
Er zijn gelovigen die geloven dat de diepte van de ziel iets zegt over de kwaliteit van de wijn. Het blijft bij geloven want wetenschappelijk bewijs ontbreekt.
Okee, het ontstaan en de voordelen zijn dan wel min of meer helder, maar waarom de naam ‘ziel’ is gegeven aan deze holte? Het zegt volgens mij niets over de ‘persoonlijkheid’ van de wijn. Dus wie dat weet, mag het mij zeggen…