Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken Vandaag
Leestijd: 2 minuten

In welk glas kun je het beste champagne serveren (coupe, flute of wijnglas)?

Tijd voor champagne? Bofkont. En om de luxedrank alle eer aan te doen, wil je het meest geschikte glas. Daarmee bedoelen we het glas dat wordt aanbevolen door wijnkenners, zodat de mousserende wijn het beste tot zijn recht kan komen. Maar welk glas is dat dan eigenlijk?

Culy duikt in de materie en legt het uit.

Champagne is wijn

Eigenlijk moet je maar één ding onthouden: champagne is wijn. En daarmee heb je meteen je antwoord, want wijn serveer je in een… wijnglas. Hoe elegant een coupe ook is, hoe feestelijk een flute, volgens kenners serveer je champagne in een wijnglas.

Dat hoeft zeker geen gigantische kelk te zijn – een elegant fijner model is perfect – maar voor een optimale smaak wil je dus iets wat tussen een flute en een coupe zit. Om dat te begrijpen, lichten we de nadelen van coupes en flutes uit:

  • Coupes: hoewel ze er schitterend uitzien, maken coupes je het vrijwel onmogelijk om champagne licht te walsen zodat ze kunnen ‘luchten’ (en daarbij zijn ze niet heel knoeiproof…). Bovendien is het oppervlak van de wijn dat in contact komt met lucht zo groot dat de aroma’s én bubbels dreigen te vervliegen. Dit gaat ten koste van de mooie aroma’s van champagne, die je liever in het glas houdt.
  • Flutes: zijn flutes dan niet beter, wat dat laatste betreft? Nee dus, in de zin dat flutes juist té smal zijn voor aroma-ontwikkeling. Wijnen hebben een bepaalde zuurstof nodig om aan smaak te komen, en dat laatste wordt met een te smal glas dus in de kiem gesmoord.

Sec, Demi-Sec, Brut: alles over de verschillende soorten champagne

Waar moet je dan precies op letten?

Kortom: voor champagne wil je iets wat tussen een flute en een coupe inzit. De kelk moet dus breder zijn dan bij flutes, maar zeker ook niet té breed. Ook een iets langere steel is een goed idee: zo vermijd je dat je de inhoud van je glas te veel verwarmt en blijft de champagne op temperatuur.

Wat dat laatste betreft krijg je nog een extra tip van ons cadeau: volgens de regels hoort champagne tussen de 8 en de 10 graden te zijn bij serveren. De truc is om champagne niet te lang in de koelkast te leggen, de kruk droogt daar immers van uit. Een viertal uur van tevoren zou moeten volstaan.

En nu? Proosten maar! En een zalige kerst, liefste Culy-vrienden.

Alles over crémant: de betaalbare champagne voor de feestdagen

Meer over wijn en bubbels?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.