Een goed voornemen: zo leg je een wijnkelder (of variant daarop) aan
Mr. Vino geeft raad: maak een bijzonder goed voornemen en realiseer je eigen wijnkelder. Of iets wat daarvoor door kan gaan.
Wat is er mooier dan altijd een geschikte wijn onder hand- en drinkbereik te hebben? Dat wat het eten ook te bieden heeft of een avond met vrienden: een passende wijn is only a few steps away.
Daarvoor hoef je echt niet over een ouderwetse kelder te beschikken. Dat zou wel handig zijn, maar absoluut niet noodzakelijk.
Zoek in huis gewoon een ruimte die donker is, trillingsvrij, een beetje vochtig (of plaats een bak met water in de ruimte), een beetje koel en zonder penetrante luchtjes. Bijvoorbeeld een kast onder de trap, een oude (buffet)kast of een dressoir. Probeer grote temperatuurschommelingen bij voorkeur te vermijden.
Tip: bewaar flessen met een natuurkurk liggend (dan kan de kurk niet uitdrogen). Flessen met een kunstkurk of schroefdop kunnen staand bewaard worden, maar dat neemt wel meer plaats in.
Maar goed, een ruimte is gevonden en dan komt de vraag: hoe stel je nu een wijnvoorraad(je) samen die voor elke gelegenheid uitkomst biedt? Daarvoor heb ik de Raad van Elf samengesteld. En als je per soort zorgt voor 6 flessen heb je een mooie kelder van 66 flessen.
1. Slurp
Iedereen heeft wel een wijn (wit of rood) die als favoriet te boek staat. Een wijn die je zonder nadenken opentrekt bij het eten of ontkurkt als er onverwachts vrienden komen. Meest voorkomende wijn hiervoor is van de druif Merlot. Maar iedereen heeft recht op zijn of haar eigen slurpwijn.
2. Bubbel
Niet alleen voor Oud en Nieuw, Trouwdag of Hoera Geslaagd. Bubbels passen op zo veel meer momenten. Mag uit de Champagnestreek zijn, maar goede Cava, Sekt, Prosecco of Crémant ontsieren absoluut je wijnkelder niet.
3. Knisperend wit
Voor zowel op je tuinterras, zomers balkon, als bij het voorgerecht: een knisperende droge, frisse witte wijn maakt altijd vrienden. Een Spaanse Rueda, Duitse Riesling of Sauvignon Blanc uit welk land dan ook (want die staat op vele plekken in de wereld aangeplant), is een must in elke wijnkelder.
4. Rubens wit
Mag het wat voller zijn? Natuurlijk. Zeker bij visgerechten met een romige saus en bij gerechten met kip, kalkoen en ander pluimvee. Gemaakt van de Chardonnay druif valt ie meestal in deze categorie (en zeker als er op hout gelagerd is).
5. Fris & fruitig rood
Om de lente te begroeten, lichtere gerechten te vergezellen, beginnende wijndrinkers te pleasen en noem verder maar op. Wijnen gemaakt van de druiven Sangiovese, Merlot en Gamay (Beaujolais) voldoen prima.
6. Robuust rood
Open haard, diepgaande gesprekken, stevige maaltijden. Wijn om mateloos van te genieten met vrienden of alleen en dan vergezeld van een goed boek. Krachtige wijn met een dieprode kleur. Favoriete druiven daarvoor: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Primitivo.
7. Zoet en sappig
Mooie zoete wijnen mogen in geen enkele wijnkelder ontbreken. Heb je het geld ervoor over, koop dan gerust wat flessen (of flesjes) Sauternes. Maar ook Tokaji (Hongarije), Moscato d’Asti (Italië), of de nabuur van Sauternes: Monbazillac volstaan prima. Zoet en rood? Banyuls dus uit het uiterste zuiden van Frankrijk. Meer info over zoete wijnen vind je hier.
8. SWvSG (Speciale Wijnen voor Speciale Gelegenheden)
Wijnen die je koestert, op afstand knuffelt (schudden mag niet), liever hebt dan drinkt. Maar met respect openmaakt als HET moment zich aandient. Wel of niet decanteren als vraag oprijst. Voor mij is dat een Margaux uit de Bordeauxstreek. Maar voor jou wellicht een mooie boerse Bourgogne of een zwaargewicht uit Italië zoals de Brunello di Montalcino.
9. In den beginne…
Borrelen, eetlust opwekken. Wat zijn er veel mogelijkheden voor een apéritief. Van oudsher Sherry en Port. Maar ook een Noilly Prat dry of een Pineau de Charentes wekken het nodige op.
10. Daar brandt nog licht
Wat is er lekkerder dan na uitgebreid tafelen, uitgebreid genieten van een glas dat bol staat van, ja bol staat van (h)eerlijke Whisk(e)y, Cognac, Armagnac, Cointreau, Marc (de Bourgogne, Jura etc.) en/of Grand Marnier. En met deze 6 digestieven is nummertje 10 ook mooi gevuld.
11. En dan nog…
In je wijnkelder moet zeker 1 fles Gewürztraminer liggen, 1 fles met wijn van de druif Zinfandel, 1 fles Grüner Veltliner, 1 fles van de druif Viognier, 1 fles Côte de Brouilly en 1 fles Nederlandse wijn (waarover onlangs een prima boek is verschenen getiteld: Wijn van eigen bodem). Waarom deze categorie? Het zijn maar favorieten.
Santé.