Dranken voor bij je kerstdiner: dé tips van 3 experts voor bier, wijn & alcoholvrij
Je kerstdiner is natuurlijk niet compleet zonder iets lekkers in het glas. En qua dranken voor bij je kerstdiner kun je tegenwoordig alle kanten op, zowel op het gebied van wijn, bier als alcoholvrij. Voor de allerbeste tips voor pairings ondervroeg Culy drie experts over hun keuzes voor bier, wijn en alcoholvrije dranken.
Poleer de glazen maar vast, want onze experts hebben fantastische tips voor je!
Wie zijn de experts?
- Nicholas de Grave van Libre in Utrecht: een toffe wijnwinkel in een werfkelder aan de Oudegracht, die zich op natuur- en biodynamische wijnen, toffe sake en “andere geneugten op het gebied van natuurlijke fermentatie” richt. Ga eens bij hem langs, hij kletst je de oren van je hoofd (terwijl jij aan zijn lippen hangt).
- Fred Buddingh van Little Beer Shop in Utrecht: voor een kleine bierwinkel een bizar groot assortiment en kennis over bier. Bij Fred scoor je altijd de bijzondere biertjes en ga je naar huis met een goed bierverhaal. Sinds kort is er ook Frontaal Little Bar, op een steenworp afstand van de winkel.
- Wim Boekema van Nix & Nix – ook wel bekend De Alcoholvrije Slijterij. Zij selecteren de beste alcoholvrije dranken die er wereldwijd gemaakt worden. Je kunt de slijterijen vinden in Amsterdam, Amersfoort, Haarlem en Tilburg. All dranken zijn ook te bestellen via nixennix.com.
3 experts tippen wijn, bier en alcoholvrij
1. Wat is een leuk feestelijk aperitief voor de feestdagen?
Wijn
Nick: “Laat het debat over bubbels maar beginnen! Er is weinig dat feestelijker is dan mousserende wijn voor de feestdagen, maar het is belangrijk om de variëteit binnen die categorie wijnen te herkennen. Er zijn natuurlijk liefhebbers van champagne (wij zijn ook fans), maar naast champagne zijn er nog meer leuke bubbels waar je naar zou kunnen kijken. Om er twee te noemen: Franciacorta; mousserende wijn uit Lombardije en Crémant; Franse mousserende wijn uit verschillende regio’s gemaakt buiten de Champagne.
Een Brut Franciacorta bijvoorbeeld (minder dan 12 gram suiker per liter) gaat uitzonderlijk goed samen met eten, en is flexibel in te zetten bij een scala aan keukens en natuurlijk gerechten uit Noord-Italië. De Demi-sec variant (33-50 gram suiker per liter) is dan weer heerlijk bij brood en gebak zoals panettone, zandkoek of harde kazen. Die wijnen combineren zuren en hartigheid, samen met een gezonde dosis rijp fruit en een wijnachtig randje – meer dan bij een typische champagne.
En dan hebben we nog Cremant! Wij leggen graag de focus op die uit de Bourgogne en de Elzas. Qua stijl zitten ze dicht tegen champagne aan. Ze leunen op dezelfde variëteiten druiven (Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier…) en er zijn veel varianten die vrijwel dezelfde productieprocessen hebben gebruikt (Méthode Traditionnelle). Het resultaat is zeker niet inferieur aan champagne, het kan even aromatisch zijn met tonen van steenfruit, brioche, citrus en geroosterde amandel. Beide wijnen kunnen aanzienlijke kwaliteit en een vergelijkbare drinkervaring bieden voor een kleiner budget. Een goed alternatief dus als je meer dan één fles wil inslaan!”
Bier
Fred: “Een pils klinkt misschien wat gewoontjes, maar een goed gehopte lager is een verrassend aperitief voor jouw kerstavond. De India pale lager zoals deze bierstijl wordt genoemd, is doordrinkbaar en dorstlessend als een pilsje, maar net zo smaakvol hoppig als een IPA. Verrassend anders en toch heel gewoon.”
Alcoholvrij
Wim: “Wat is er mooier dan te beginnen met een heerlijke Spritz? Gemaakt met bloedsinaasappelaperitief en gemixt met een alcoholvrije bubbel is dit een heerlijke start van een feestelijke avond. Op onze site vind je allerlei cocktailrecepten en filmpjes.”
2. Welke drank past praktisch overal bij en kun je dus prima op tafel zetten voor meerdere gangen tijdens je kerstdiner?
Wijn
Nick: “Hoewel niet elke wijn in je arrangement voor je kerstdiner hoge zuren hoeft te bevatten, merken we dat die wel het meest flexibel inzetbaar zijn. Zeker als je een wijn zoekt die je bij elke gang kunt inzetten. Simpel gezegd: zuren snijden door vettigheid, waardoor ze wat veelzijdiger zijn in een pairing. Mousserende wijnen, oranje wijnen en niet-rode wijnen vallen daar zeker ook onder!
Een paar van onze favorieten: Chenin Blanc uit de Loire – het aanbod is enorm veelzijdig, dus vraag je wijnhandelaar naar de opties. Wij houden erg van de kwaliteit van Anjou en Savennières. Deze wijnen zijn er ook vatgerijpt of zoet, voor nog meer flexibiliteit.
Het vernoemen waard zijn ook Duitse riesling en Poulsard, voor wie er wel van houdt om op ontdekkingsreis te gaan. En kijk ook zeker eens naar oranje wijnen voor de feestdagen! Doordat die wijn langdurig op de schilletjes ligt, ontstaan er aromatische wijnen met veel textuur – waardoor ze de body krijgen om ze te combineren met een veelheid aan gerechten en verschillende aroma’s. Wil je niet al te intense oranje wijnen met hoge taninne, dan raden we je aan om soorten uit te zoeken die kortere schilweking hebben gehad (tot enkele weken). Die wijnen zijn makkelijker te combineren.”
Bier
Fred: “Het is bijna onmogelijk, maar als ik iets zou moeten aanraden, is het de saison. De bierstijl saison laat zich goed combineren met verschillende gerechten. Dit bier is fris en kruidig – wat bijvoorbeeld goed combineert met een salade- maar heeft ook complexe tonen die passen bij een vis- of vleesgerecht. Ook past deze bierstijl bij romige kazen zoals brie of geitenkaas op de kaasplank.”
Alcoholvrij
Wim: “Bubbels zijn altijd goed. Of je ze nu drinkt tijdens de borrel, bij het voorgerecht of bij dat mooi gemaakte hoofdgerecht. Je kan niet misgrijpen.”
3. Is er een leuk digestief dat je aanraadt?
Wijn
Nick: “We vinden het leuk om een wijn aan te raden die je niet zo heel vaak in de schappen aantreft: Vin de voile! Afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk en naar ons idee het Zwitserse zakmes onder det tafelwijnen. Van kazen en charcuterie tot aan hoofdgerechten en desserts; teleurstellen doet ‘ie nooit. Deze wijn rijpt onder een bloemgistlaag, die de wijn beschermt tegen oxidatie. Daardoor is een langere rijping mogelijk, zonder de vaten bij te hoeven vullen. Het is bovendien een eeuwenoude wijn uit de regio Gaillac, met sherryachtige tonen, gedroogde kweepeer en abrikoos, en een hartig randje van sandelhout en fenegriek. Kurkdroog en zout: echt fantastisch.
Ook raden we iedereen aan om sherry te gaan ontdekken, want na de maaltijd is een fles Oloroso Sherry heerlijk. De geconcentreerde zoete stijl van sherry, maar dan nog geconcentreerder en met een hoger alcoholpercentage. Het aroma is warm en rond, met tonen van walnoot, balsamico, tabak en zelfs een beetje truffel. Het is een gedurfde wijn die het beste past bij sterke kazen, gestoofd fruit, donkere chocolade of tiramisu.”
Bier
Fred: “Na de maaltijd drink ik graag een donker gerijpt bier met geroosterde tonen en smaken van koffie en chocolade dat heeft gelegen op oude drankvaten, zoals bijvoorbeeld port-, whiskey- of rumvaten. De smaken die in het vat zitten, zuigen zich in het bier naar binnen. Zo ontstaat een intense smaaksensatie. Heerlijk om aan te nippen.”
Alcoholvrij
Wim: “Om na te tafelen zijn er legio mogelijkheden. Zo is er de originele Zweedse Gnista; een drank met tonen van chocolade, hout en een rokerige afdronk. Of de herkenbare Amaretti met de bekende amandelsmaak. De stoere Nightcap van Three Spirits geeft je een volle ronde beleving met een pittige afdronk. En als je zwanger bent, ga dan voor de volledige 0.0 optie en voor een zoete wijn zoals Flein Zweigelt.”