10 tips om een diner te hosten met enkel alcoholvrije drank
Alcoholvrije dranken sieren tegenwoordig het drankenschap. Waar we ‘t vroeger moesten doen met voornamelijk alcoholvrije bocht, kunnen we ons tegenwoordig al te buiten gaan aan alcoholvrije gin, rum en andere bijzondere dranken. Maar, hoe host je nu een volledig alcoholvrij diner zonder dat ‘t lijkt alsof je met z’n allen aan de ranja zit? Culy helpt je!
10 tips om een diner te hosten met enkel alcoholvrije dranken
Dan ben je de volgende ochtend ook nog zo lekker fris!
Bedenk een thema
Met thema bedoelen we niet met z’n allen in Grease kleding aan de keukentafel zitten. We bedoelen een thema in je gerechten. Focus je je bijvoorbeeld meer op de Perzische keuken, ga je ‘t Middellandse zeegebied koken of juist de Mexicaanse kant op. Als je dat voor jezelf afbakent, is het veel makkelijker zoeken naar bijpassende alcoholvrije dranken.
Alcoholvrije dranken of dranken zonder alcohol
Bedenk wat je wil schenken. Ga je voor alcoholvrije drank zoals 0,0% wijnen en bieren of maak je er echt een bonte boel van met bijzondere drankjes zonder alcohol en waar je de wijn ook geen seconde mist?
Culy’s Martine is hier erg duidelijk in: “Als ik een alcoholvrij diner organiseer, komt er ook geen ‘namaak drank’ aan te pas. Ik schenk dus geen 0.0% wijnen en bieren, maar duik echt de boeken in om leuke verrassende alcoholvrije drankjes te maken of te kopen waarbij je ook geen moment denkt ‘had ik nu maar een wijntje’.”
Kijk voor alcoholvrije dranken elders dan de supermarkt om de hoek
Oké, ‘t is gewoon érg makkelijk om naar de dichtstbijzijnde supermarkt te wandelen en daar je mandje te vullen met alles dat alcoholvrij is, maar verrassend en vernieuwend? Dat is het vaak niet. Hoewel: steeds meer supermarkten verdiepen zich in het aanbod van alcoholvrije dranken, maar echt verrassend én passend bij je gerechten – dat moet dan nog maar blijken. Kijk daarom eens bij andere winkeltjes. Kleine slijterijen, non-alcoholische slijterijen, speciaalzaken of online drankenwinkels waar het aanbod gewoon veel uitgebreider is.
https://www.instagram.com/p/CgUuX16tNX0/
Zoek een goeie slijter die met je meedenkt
Met een beetje geluk heb je een goeie slijterij in de buurt (Gall & Gall heeft tegenwoordig echt een verrassend alcoholvrij aanbod) waar dan ook nog eens een slijter werkt die maar wat graag met je meedenkt. Zo niet? Dan kun je ‘t natuurlijk op eigen houtje redden, maar hoe meer zielen hoe meer vreugde én ideeën. Het is daarom altijd fijn als iemand met verstand van drank en non-alcoholische drank je tips en tricks kan geven. Zeker als het gaat om non-alcoholische wijnen en bieren is ‘t handig iemand te vragen die er verstand van heeft. Zo weet je (bijna) zeker dat je niet met bocht thuiskomt.
Gebruik interessante siropen
We schreven het hierboven al. Het is best spannend om een alcoholvrij diner te hosten, want voor je ‘t weet lijkt het alsof je met z’n allen aan de ranja zit. Culy’s Martine had zich er daarom tot voor kort nog niet aan gewaagd. Tot ze zich onderdompelde in de wereld van de bijzondere siropen.
Zo ontdekte ze Searoop, een bedrijf van Zeeuwse komaf die alle trots uit de provincie mengen tot heerlijke siropen. Maar ook Vien0%, verschillende alcoholvrije dranken gemaakt van gefermenteerde groente-fruitsappen. En wat blijkt: er zijn nog véél meer siropenboeren die echt de meest bijzondere combinaties in een flesje stoppen waardoor je je geen moment afvraagt waar de drank is.
Spa groen is je beste vriend
Heb je eenmaal besloten dat je je gaat focussen op siropen, maar wil je alles toch wat meer klasse en schwung geven, dan is spa groen je beste vriend. Én spa rood, maar die kan soms nog wel eens wat heftig zijn. Ook tonic doet het bij sommige siropen lekker en geeft die ranja (wat ‘t plat gezegd toch wel is) net dat beetje extra waardoor het zich omtovert tot volwaardig alcoholvrij drankje.
Pair een beetje op gevoel
Waar er bij wijnen en bieren steeds strengere regels zijn van welke druif bij welk eten geserveerd mag worden, is dat in de wereld van alcoholvrije dranken nog niet opgeschreven. Gelukkig maar, want nu kun je ‘t allemaal nog lekker zelf uitzoeken. Gebruik hierbij wel je gezonde verstand. Pair een drankje met kardemom van Soof met iets Oosters en die siroop met zeevenkel en zeekraal van Searoop doet het uitstekend bij vis.
Gebruik niet elke drank puur
Heb je een leuk alcoholvrij digestief gevonden zoals bijvoorbeeld de bruine rum van Lyre’s (aanrader), gebruik deze dan niet puur. En met deze zijn er nog vele andere, vooral alcoholvrije digestieven, die je niet als likeurtje moet serveren. Logisch want het grootste bestandsdeel van de drank (de alcohol) mist en dat merk je écht in de smaak.
Die bruine rum van Lyre’s die laat zich uitstekend combineren met de koffie cola van Fritz. En een alcoholvrije amaretto? Die geeft je affogato nét dat beetje extra.
Gebruik siropen wél puur
Wil je je onderdompelen in de wereld van de siropen, koop dan geen aftreksels die door de brouwer al zijn gemengd en gebotteld. Als in: veel bedrijven verkopen de siropen maar ook de al aangemaakte drankjes, los. Kies dan altijd voor de pure siroop. Zo kun je ‘m zelf net zo sterk serveren als je zelf wil. Het zou zonde zijn als je een blikje al aangemaakte siroop thuis krijgt en denkt: “waar smaakt dit nu eigenlijk naar?”
https://www.instagram.com/p/ChMth2fIvCr/
Kijk eens naar hippe frisdranken
Afhankelijk van wat voor en voor wie je een diner organiseert, is het ook erg leuk om eens te kijken naar moderne, ambachtelijke frisdranken zoals de Wostok, maar ook Fentimans breidt steeds meer uit met exotische smaken.
Wil je nu geen flesjes op tafel serveren ‘want dan is het alsof je met z’n allen aan de fris zit,’ schenk de drank dan uit vanuit een kekke karaf. Kleed je glazen leuk aan met een gedroogd limoentje of iets anders bijzonders en vertel per drankje uitgebreid over wat erin zit en waarom deze pairing. Dat is immers al driekwart van de smaakbeleving.