De bier-expert vertelt: alles over IPA (India Pale Ale) bier
Het is vast niemand ontgaan dat craftbieren heel erg hot zijn: je vindt de laatste tijd meer bier in de supermarkt, de keuze in de kroeg is immens en je biervrienden hebben hun normale pils in de koelkast verruild voor bieren waar je niet eens van het bestaan af wist.
Mark van hopperbier.nl gaat je vandaag wegwijs maken in deze craftbiergekte, om te beginnen met de IPA, de hipste bierstijl van allemaal.
Hij legt uit hoe je deze bierstijl herkent en hij raadt natuurlijk een paar bieren aan, maar laten we beginnen met het beroemde verhaal dat duidt waarom een IPA nou eigenlijk een IPA heet.
Een stukje geschiedenis
Op straat of in de kroeg uitgesproken als ij-pie-eej of ie-pa, maar voluit heet deze bierstijl India Pale Ale. Pale Ale betekent gewoon blond bier en India staat voor… ja: India. Je hebt het vast al in de gaten, dit bier heeft zijn naam te danken aan de hoogtijdagen van (bruut) Engels kolonialisme.
Volgens de roemruchte legende verlangden de in India levende Britse aristocraten naar hun favoriete bieren van thuis, maar de bieren bleken de destijds ruim 4 maanden durende zeereis steeds maar weer niet te overleven. De Britse brouwer George Hodgson kwam toen op het idee om het bier naar een hoger alcoholpercentage te brouwen en er meer hop aan toe te voegen waardoor de Pale Ale langer houdbaar bleef en de Britten ook in India volop aan het bier konden. Eind goed, al goed.
Dat er in die tijd ook al andere bierstijlen waren die de lange zeereis konden overleven, en dat George eigenlijk niet de eerste Pale Ale voor India brouwde, maar vooral het populairste bier onder zeevaarders maakte doordat zijn brouwerij toevalligerwijs op de vaarroute lag (biertjes voor onderweg)… dat maakt niet zo heel veel uit.
Wat maakt IPA bijzonder?
Wat kenmerkt de IPA? Het wat hogere alcoholpercentage is niet datgene wat dit bier bijzonder maakt (er worden ook IPA’s gebrouwen die qua alcoholpercentage ongeveer gelijk zijn aan Pilsners). Het magische toverwoord wanneer je het over IPA’s hebt is hop!
De hop is een plant en de bloemen van deze plant zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak van bier, maar ook voor bepaalde aroma’s. En zoals gezegd zit er in IPA’s veel meer hop dan in andere bieren. Dit zorgt ervoor dat IPA’s enorm lekker ruiken (vaak naar tropische vruchten zoals lychee) en de smaak behoorlijk bitter is.
Deze bijzondere combinatie werkt voor sommigen meteen verslavend terwijl anderen hier niet heel hard van gaan juichen. Maar als je eenmaal aan de hoppigheid gewend bent zal je zeker net als ik weldra in katzwijm vallen als er een goede frisse IPA voor je neus staat.
Hop, hop, proeven maar
Dus het allerbelangrijkste wanneer je het IPA-avontuur aangaat is de eerste stap. Het is een goed idee om met een IPA te beginnen die iets zoeter van smaak is waardoor de bitterheid van de hop iets minder de boventoon voert.
En omdat je helaas niet aan de buitenkant van het flesje ziet hoe het bier zal smaken wil ik zeker een paar lekkere IPA’s aanraden. De Shipa van de Naeckte Brouwers uit Amstelveen en de Reuz IPA van Reuzenbieren uit Moergestel zijn allebei uitermate geschikt om de eerste stappen richting waar IPA-meesterschap te zetten.
Voor de doorgewinterde IPA-drinker raad ik je twee Utrechtse bieren aan die je misschien nog niet kent maar zeker moet leren kennen:
De Chica Americana van Rooie Dop zit vol Amerikaanse hoppen (Chinook & Cascade) die het bier een mooie strakke bitterheid en volfruitig aroma geven. Ceaux heeft met de Bastard een Wheat (tarwe) Pale Ale gebrouwen, één van de nieuwe toffe IPA variaties. De toevoeging van tarwe (bier wordt namelijk bijna uitsluitend van gerst gemaakt) zorgt ervoor dat dit bier wat romiger smaakt terwijl het karakter van de hop nog steeds duidelijk aanwezig is.
Dus hop, allemaal aan de IPA!
Tot de volgende keer,
Mark
Wie is Mark?
Mark Kenter is biernerd, zytholoog in opleiding en eigenaar van hopperbier.nl. Voor Hopper stelt hij elke maand een nieuwe bierbox met uitsluitend Nederlandse craftbieren samen. Ga naar zijn site voor info over de bierboxen of volg zijn bieravonturen op facebook: facebook.com/hopperbier.