Culy’s Wekelijkse Wijn Weetje: wat is ijswijn (ofwel eiswein, ofwel icewine)
Voortaan zal onze Mr. Vino je elke week een Wijn Weetje toedienen. Om over na te denken tijdens het weekend of toe te passen bij een etentje met vrienden. Deze week: wat is ijswijn (ofwel eiswein, ofwel icewine, ofwel vin de glace)?
Ijswijn is kortgezegd wijn gemaakt van druiven die geplukt zijn in bevroren toestand. Om wat preciezer te zijn: bij een temperatuur van -8 graden. De bevroren druiven worden geperst, waarbij het tot ijs bevroren water wordt gescheiden en er alleen geconcentreerd sap overblijft. Dit is dan rijk aan suikers en extracten. En dat proef je!
Risico, veel werk, kleine hoeveelheden: dus prijzig
Het maken van ijswijn vergt veel werk. De pluk is handmatig, de natuur moet een handje helpen, er is risico op rotting en hongerige vogels liggen op de loer. Daarom is ijswijn niet goedkoop.
Wanneer en waarbij drink je ijswijn?
IJswijn is bedoeld als dessertwijn. Als apéritief kan, maar heeft niet mijn voorkeur: het is eigenlijk te zoet om de eetlust op te wekken. Maar als dessertwijn past ijswijn prima bij wat zoete nagerechten, maar ook weer niet té zoet.
Suggesties: tarte tatin met vanillesaus, toetjes met fruit (fris+zuurtje+zoet = heerlijk!) en roomijs, crème brûlée, gebak met appel of peer of mango. Ook met een blauwgeaderde kaas is ijswijn prima te combineren.
Of gewoon alleen een glas ijswijn om tergend langzaam aan te nippen en intens te genieten van elk slokje. Gezien de prijzen voor deze wijn geen verkeerde keuze…
Waar koop je ‘m?
Tussen de 15 en 21 euro kan ik de volgende tips geven (zijn halve flesjes overigens): Satrapezo Icewine voor € 20,50 bij anderewijn.nl en Fabio Grüner Veltliner eiswein voor € 14,95 bij ijswijnen.nl. Drink ijswijn niet ijs- en ijskoud, maar rond de 8 graden.
Santé.