Culy’s Wekelijkse Wijn Weetje: wat is edele rotting?
Voortaan zal onze Mr. Vino je elke week een Wijn Weetje toedienen. Om over na te denken tijdens het weekend of toe te passen bij een etentje met vrienden. Deze week: alles over edele rotting.
Klinkt vies, maar bij het fenomeen edele rotting laat men de druiven langer hangen, waardoor ze worden aangetast door een schimmel. De druiven barsten, verliezen vocht en het suikergehalte van het resterende druivensap neemt toe.
Voilà (kort door de bocht): zoete wijn. Vaak met een vrij hoog alcoholpercentage. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de Trockenbeerenauslese (een mondvol) uit Duitsland. Heb je iets meer geld te besteden, wijk dan uit naar Frankrijk en koop een half flesje Sauternes.
Combinatie met desserts
Tja, en dan de combi met desserts. Hoofdtip: de zoete wijn moet minimaal dezelfde zoetheid hebben als het dessert (anders smaakt de wijn wat ‘zurig’). En zoek eens twee kanten op. Vanuit het dessert gezien: welke wijn past bij een bepaald dessert dat je wilt maken; en vanuit de wijn gezien: als je een speciale zoete wijn hebt liggen: kies dan daar een passend dessert bij.
Toetjes als crème brûlee, tiramisu en desserts op basis van chocolade, combineren prima bij zoete wijnen. Toetjes met vruchten, en met een aangenaam zuurtje zijn lastiger met zoete wijnen te combineren. Denk dan eerder aan een wijn van de muskaatdruif of een Gewürztraminer.
Ook grappig: sterrenrestaurant Mugaritz in Spanje paste het concept van edele rotting toe op eten – om precies te zijn, op appels. Hun dinergasten keken vast vreemd op toen ze een beschimmelde appel voor hun neus kregen. Wát zeg je: een beschimmelde appel? Yes: deze bijzondere delicatesse heeft een interessant verhaal. Je leest het hier.