Redactie
Redactie Drinken 22 jul 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy’s Mr. Vino ontdekt… wijn in Südtirol – deel 3

Culy’s Mr. Vino reisde onlangs af naar Südtirol, oftewel de regio Alto Adige in Noord-Italië. Hij bezocht daar de zogenaamde Weinstrasse (grofweg rond de plaats Bolzano/Bolzen). In een drieluik word je op Culy.nl meegenomen op ontdekkingstocht door dit voornamelijk Duits sprekende gedeelte van Noord-Italië. Met een schitterend landschap, een verrassende keuken en vooral een b(l)oeiende wijncultuur.

Schuif aan! Vandaag gaan we aan tafel met de wijnen uit Südtirol. We gaan op zoek naar combinaties van typische streekgerechten en de wijnen uit de streek (voor het geval je afreist naar deze regio).

De Südtiroler keuken

De keuken is een mix van alpiene traditie en mediterrane subtiliteit en levensstijl. Het is meer dan een mix van spaghetti, pasta en Knödel (knoedels). Alhoewel een goed bereide Knödel echt heel lekker is. En goed bereid wil zeggen dat je dit gerecht alleen met je vork eet. Want wie wil nu de kok beledigen door een mes te gebruiken!

Dit gebied kent maar liefst 17 sterrenrestaurants. Maar daarnaast vele restaurantjes, vaak idyllisch gelegen. Met een aparte ‘look en feel’. De ‘look’ is vaak Duits/Oostenrijks en de ‘feel’ is onbetwist Italiaans. De menukaart is over het algemeen uitgebreid met uiteraard een breed aanbod aan pasta’s.

ham met knödel (2)mozzarella en tomaat

Typische vleesgerechten
Een typisch gerecht uit deze streek at ik in Restaurant Schwarz Adler in Kurtatsch: Südtiroler Speck met Graukaspraline en eisiggurken julienne. Met daarbij Schuttelbrot: flinterdunne handgemaakte deegplakken van ongerezen roggebrood met komijn, anijs en venkel. Wijn die daarbij past is een Weissburgunder. Fris en toch rond; zit qua smaak tussen een Pinot Bianco en een Chardonnay.

Typische Südtiroler vleesgerechten zijn Gamsbraten (drink daarbij een glaasje Lagrein, de wat stevige rode wijn van de gelijknamige inheemse druif), gevulde kalfsborst (mooi zacht vlees, dus een mooie zachte wijn daarbij zoals de Merlot), Kutteln (maag) en kalfstong. Afhankelijk van de garnituren kun je kiezen voor een wat steviger Cabernet of een lichtere Blauburgunder of Kerner.

beef met zachte italiaanse kaas en rösti

Vis in overvloed

Vis staat volop op elke menukaart. Van St. Jakobsschelpen, langoustines (zoals hieronder te zien), krab en tonijn tot forel, saibling (vis met veel aroma), snoekbaars (Zander genaamd) en stockfishgeröstel. Omdat er vele witte druivensoorten worden verbouwd, is er keuze te over. De sauzen en kruiden die worden gebruikt, bepalen wat mij betreft de wijnkeuze. Bijvoorbeeld Riesling bij een meer naturelle smaak, Chardonnay bij de aromatische saibling en de Gewürztraminer bij de smaakrijke Stockfischgeröstel.

Gerookte forel vraagt om een mooie Merlot rosé. Leuk om te proberen is een gerecht met tonijn met daarbij de druif uit de streek: de Vernatsch. Zeker als deze rode wijn licht gekoeld wordt geserveerd.

langoustine op een bedje van sla, vruchten en doperwtenpuree bewerkt

Van Käseknödel tot gnochetti di ricotta

Ben je in de buurt van Algund (bij Merano), ga dan lunchen in Leiter am Waal. Je kunt daar je vorkje prikken in een gerecht dat Käseknödel, mit Schlutzkropfen und Topfennocken heet. Of, als je dat leuker vindt klinken: tris di primi tipici con canederlo di fromaggio, gnochetti di ricotta. Een kruidig, ietwat romig gerecht, waarbij een Pinot Grigio (heeft ook iets kruidigs) prima past.

knödel met daarinabrikoos en saus van oudbroodkruim en suikerorigineel knödelgerecht

Tijd voor toetjes

Wat toetjes betreft staan er zowel zoete als hartige gerechtjes op de kaart. Zoals een apfelkiechl (Südtirol kent vele appelboomgaarden) of Apfelstrudel. Heerlijk met een glaasje Gewürztraminer Spätlese of een Rosenmuskateller Passito. Of een Knödel met daarin verborgen een abrikoos, met daarbij aardbeitjes en een saus van oud broodkruim en suiker (à la wentelteefjes). Persoonlijk ben ik niet zo van de toetjes, dus wat mij betreft wordt het een mooi kaasplateau.

Interessante adresjes

Seehof Keller in Kaltern (Cadaro): heerlijke zeeduivel en St. Jacobsschelpen.

– Stroblhof in Eppan: prima plek om te eten (prachtige voorgerechtjes), te overnachten én wijn te proeven uit de eigen wijngaard.

Restaurant Schönblick: prima adres voor een lunch als je wandelt langs de schitterende Marlinger Waalweg.

– De tuin van kasteel Trauttmansdorff: deze wordt aangeprezen als de mooiste tuin van Italië, en wat mij betreft terecht. In de zomer kun je hier dineren en zelfs ontbijten op het terras, waar keizerin Sissy meerdere malen verbleef.

ontbijten op Trauttmansdorff CastleTrauttmansdorff

Hiermee eindig ik mijn drieluik over de regio Südtirol. Een indrukwekkende regio en meer dan de moeite waard om te ontdekken. Qua wijn, eten, natuur én de unieke mix van twee culturen. Santé.

Lees ook: deel 1 en deel 2 van de Südtirol reis

Met dank aan Transavia en Südtirol Marketing

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.