Culy BBQ-special: spijs & wijn (met Mr. Vino)!
Leg eens wat anders op de BBQ dan vleesspiesjes, hamburgers & speklappen en organiseer een culinair barbecuefeestje! Combineer de gezelligheid van een BBQ met speciale gerechten en eerlijke wijnen. Culy heeft dan ook een speciaal BBQ menu samengesteld, met daarbij passende wijnsuggesties. Laat de zon maar komen; genieten is het enige werkwoord!
De links naar de recepten staan onderin dit artikel.
We beginnen onze BBQ-special met een frisse salade van kip en nectarines. Zoals gezegd fris, met lichte ingrediënten. We kiezen daarbij voor een zachte, frisse witte wijn. Niet een te ronde wijn van bv. de chardonnay druif (deze drukt de frisse smaak van de salade weg), maar ook geen te droge witte wijn (met soms een zuurtje) zoals van de sauvignon blanc. Een té droge wijn gaat de salade overheersen waardoor de zachte smaak van kip verdwijnt. Kies daarom voor een witte wijn met als karaktereigenschappen: droog, fris, zacht en ook wat aromatisch. Ons voorstel: een wijn van de verdejo druif uit het noord-westen van Spanje (Rueda). Meer specifiek dronken wij bij dit gerecht een betaalbare wijn (rond de 8 euro), de Vina Sofraga Rueda Verdejo.
Een heerlijke soep voordat de spareribs-memphis-style op het rooster worden gelegd, is een gekoelde macadamianotensoep. Qua smaak zacht en wat romig. We kiezen nu voor de druif Chenin Blanc. Deze wijn kent qua smaak vele gedaantes, maar kies voor een niet te droge en niet te veel zoet. Bijvoorbeeld van Bernard Fouquet (Vouvray, Loire, Frankrijk). Te koop bij Grapedistrict voor zo’n 12 euro. Niet goedkoop, maar we praten ook over een Culy BBQ. Alternatief: een Verdicchio dei Castelli di Jesi.
Uiteraard mogen spareribs niet ontbreken op de BBQ. En wel in Memphis style. Het zoete van het vlees past wonderwel bij de Syrah druif (of Shiraz zoals deze druif in Australië wordt genoemd). Deze druif geeft wat rondere wijnen met een vleugje zoet. Kies geen wijn met een te hoog alcoholpercentage, want dan wordt het geheel te pittig; ook geen wijn met te veel tannines (vet en tannine gaan niet samen). Gedurfder (en dus meer Culy) is de keuze voor een Lambrusco (bijvoorbeeld de Bruscus Lambrusco). Door de bubbels ontstaat een mooi smaak contrast met de rijkheid (en wat vettigheid) van het vlees. Wel deze (rode) wijn een beetje koelen.
Echt Amerikaans zijn maïskolven op de grill. Heerlijk door de aangename zoete smaak. Voor de juiste wijn is het zaak goed te letten op de zoetheid van de wijn. Niet te zoet van smaak, dat doet de mooie smaak van de mais geen goed. Maar ook niet te droog/fris zurig, want dat breekt de fijne maissmaak af. Het gaat dus om de balans in zoet tussen de mais en de wijn. Wij hebben wel zin in Rosé. Zoals gezegd: niet te droog en niet te zoet. Zoals een Rosado uit de Navarra (Spanje), gemaakt van de Grenache druif; of een rosé uit de Tavel (Rhône, Frankrijk). Voorkeur voor wit? Een Riesling zou kunnen vanwege de mooie balans tussen zoet en zuur. En wederom, want het blijft onze favoriete streek,: de Franse Loire. Hier komen heerlijke witte wijnen vandaan in vele ‘zoetvarianten’ (en laat dan de familie Brut en de familie Moelleux links liggen).
Als dessert gaat er ananas op de grill. De ananas heeft frisse zuurtjes, naast de zoetige smaak van de andere ingrediënten. Dus wederom een niet te zoete witte wijn, maar wel met een zuurgraad. Geen Muscat de Rivesaltes of een kostbare Sauternes. Wij kiezen voor een Moscato d’Asti. Santé.
Voor: https://www.culy.nl/recepten/zomerse-maaltijdsalade-met-kip-en-nectarines/
Tussen: https://www.culy.nl/recepten/gekoelde-macadamianotensoep/
Hoofd: https://www.culy.nl/recepten/spareribs-memphis-style/
Bijgerecht: https://www.culy.nl/recepten/jamies-bbq-mais/
Nagerecht: https://www.culy.nl/recepten/gegrilde-ananas/