Redactie
Redactie Drinken 1 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Craftbier is duurder, maar is het ook beter of lekkerder?

Wanneer je in de winkel staat om craftbier in te slaan is het opvallend dat het flink geprijsd is. Waarom is dat zo? En betekent dit dat craftbier ook lekkerder is dan gewoon bier? Bier-expert Mark van Hopperbier.nl legt uit.

Van schuurbrouwerij naar huurbrouwerij

Craftbier is gemaakt door craftbrewers. Simpel gezegd zijn dit de mensen die na veel vallen en opstaan het lekkerste bier ooit in hun eigen keuken of schuur hebben gebrouwen. Vervolgens doen zij veel moeite om hun bier voor een groter publiek te brouwen, zodat meer mensen het bier kunnen proeven.

Om als kleine zelfstandige op grotere schaal te kunnen brouwen is een kostbare en ingewikkelde zaak in vergelijking tot grote brouwerijen. Terwijl grote brouwerijen over eigen fancy brouwinstallaties en honderden werknemers beschikken moeten craftbrewers hun bier in zogenaamde huurbrouwerijen brouwen.

Deze ontwikkelingskosten om van hobbybrouwer naar craftbierpro te gaan zijn één reden waarom craftbier duurder is dan het bier van grote brouwerijen.

Ambacht en ingrediënten

Niet alleen de ontwikkelingskosten zorgen ervoor dat craftbier duurder is. Ook de ingrediënten plus de vele extra uren en ambacht die onderdeel zijn van het brouwproces (thuis in de keuken zeg je liefde) spelen een belangrijke rol. Want het is echt een kunst om uit de grote ketels van je huurbrouwerij een bier te toveren dat identiek is aan je huisbrouwsel.

Vergelijk het hiermee: jouw huisgemaakte pastasaus uit eigen keuken smaakt natuurlijk goddelijk in vergelijking tot een kant en klare saus uit de supermarkt. Stel je dan eens voor dat je plotsklaps in een pan van 1000 liter staat te roeren en kilo’s tomaten in de pan moet gooien om je eigen pastasaus voor honderden mensen na te maken. Het is dan een ware ambacht om dezelfde saus bomvol smaak uit zo’n grote pan te toveren. Je moet dus (als brouwer) wel een beetje weten waar je mee bezig bent!

Is het bier ook echt beter?

Nu is het allemaal wel leuk en aardig om voor uren zwoegen en ambacht te betalen, maar is het bier ook echt beter?

Het overzicht hieronder (van Brewdog) maakt duidelijk waarom je niet alleen voor de immense liefde die craftbrewers in hun bier steken betaalt, maar voor ook inhoudelijk beter en meer bier:

– Graan craftbier bevat 2,5 keer meer graan dan je normale biertje;
– Hop craftbier bevat 45 keer meer hop dan je normale biertje;
– Tijd craftbier krijgt meer dan 4 keer langer de tijd om te rijpen dan je normale bier.

Dit alles zorgt ervoor dat craftbier intenser smaakt en ruikt, maar automatisch ook hogere kosten met zich meebrengt qua hoeveel ingrediënten en rijpingstijd.

Geen troep

Naast méér goede ingrediënten zit er in craftbier juist géén troep. Veel grote brouwerijen gebruiken additieven als vislijm om bieren mooi helder te krijgen. Ook worden er bij de productie van craftbier geen trucs als high gravity brewing gebruikt. Hierbij wordt er eerst een soort sterke biersiroop gemaakt om er daarna – net als met limonade – heel veel water bij te gooien. Niet nodig!

Speciaalbier versus craftbier

Maar wacht, hoe zit het dan met speciaalbieren? In Nederland hebben we deze naam namelijk speciaal bedacht voor bieren met meer smaak (of eigenlijk: ‘speciaalbier’ omvat al het bier dat geen pilsener is). Grote brouwerijen bieden ook een kleine selectie speciaalbieren aan, dus ik kan dit artikel niet afronden zonder hier aandacht aan te besteden.

Ik beweer zeker niet dat deze bieren minder smaak hebben dan welk willekeurig craftbier dat je uit de schappen pakt. Er is een veel belangrijker verschil! Craftbrewers laten zich veel minder leiden door commerciële motieven. En dit heeft belangrijke consequenties voor het bier dat je uiteindelijk drinkt.

Grote brouwers willen niet teveel verschillende bieren maken (want dat is duurder!), terwijl craftbrewers er over het algemeen een sport van maken om het hele scala aan bierstijlen af te werken.

Bovendien willen de grote brouwers bier met een toegankelijke smaak voor een zo groot mogelijk publiek brouwen, terwijl craftbrewers eigenwijs zijn en enkel die bieren maken die ze zelf lekker vinden.

Dit verklaart ook meteen waarom ze geen concessies doen wat betreft de aantallen ingrediënten die ze in de ketels gooien. Het gevolg is dat craftbier een originele en complexere smaak heeft die je niet snel in regulier speciaalbier terugvindt.

Speciaalbier

Meer betalen = meer krijgen

Okee, samenvattend: waar betaal je voor als je craftbier koopt? Je betaalt voor meer aandacht, ambacht, ingrediënten, smaak, stijlen en bovendien meer eigenwijsheid: uniek bier. Bier dat alleen door craftbrewers wordt gemaakt. Dus support craftbrewers, voor het kleine beetje extra dat je uitgeeft krijg je echt veel meer bier terug.

Tot de volgende keer!

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog in opleiding en eigenaar van hopperbier.nl. Voor Hopper stelt hij elke maand een nieuwe bierbox met uitsluitend Nederlandse craftbieren samen. Ga naar zijn site voor info over de bierboxen of volg zijn bieravonturen op facebook: facebook.com/hopperbier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.