Welke wijnen zijn nou echt lekker? 3 x toffe exemplaren uit Chili & Argentinië
Zoveel klimaten, zoveel wijnregio’s, zoveel druiven en zoveel wijnhuizen. Maar welke wijnen zijn nou écht lekker? Ook wij vinden het soms moeilijk. Maar áls we dan op een paar geweldige flessen stuiten, dan delen we die tips uiteraard graag. Dit keer: drie lekkere Chileense wijnen.
Veelzijdige wijnregio
Eén blik op de kaart en je ziet ‘t al: Chili is een land met vele klimaten en wijnregio’s, net als het aangrenzende Argentinië. We leren erover tijdens een wijnproeverij van de VSPT Wine Group, die bekend staat als één van ‘s werelds top 20 wijnproducenten ter wereld, toegespitst op Chileense (en een select aantal Argentijnse) wijnen.
Dat het Chileense landschap zo veelzijdig is, mondt uit in een grote diversiteit aan druiven en wijnen. Toch worden Chileense wijnen over het algemeen vaak omschreven als vol, fruitig en sappig. Welke wij dan – uit al die wijnen – echt héél erg lekker vinden? We tippen er drie.
3 x lekkere wijnen uit Chili (en Argentinië)
Las Brisas 2021 (Leyda)
Op een wijngaard met veel koude wind, op nog geen 12 kilometer van de Stille Oceaan, ontstaat het ideale klimaat voor pinot noir. De coastal vineyard Pinot Noir uit 2021 van wijnhuis Leyda is daar het resultaat van.
Deze 100% pinot noir dankt zijn expressieve en intense smaak aan het koude klimaat zeeklimaat. Naast framboos en kers zijn tonen van citrus waar te nemen. Dat maakt ‘t een erg frisse, levendige wijn met een heerlijk knisperende nasmaak. Kenners raden aan ‘m te pairen met visgerechten als tonijn tataki of vitello tonnato.
Pioneer Malbec 2019 (La Celia)
Ben je verzot op malbec, dan hebben we een erg lekker exemplaar voor je ontdekt. La Celia is een soepele Argentijnse wijn uit de Ucovallei. Waar het aroma van vers, rijp fruit uitgesproken aanwezig is, neem je tonen van eik en violet op subtielere manier waar.
Daarmee is La Celia echt zo’n elegante wijn die perfect pairt met gegrild vlees en – zoals we te horen krijgen van de wijnboer – Argentijnse empanadas. Drink je ‘m op 16°C, dan is ‘ie het lekkerst.
Altaïr San Pedro 2018
Als je weet dat deze wijn ”de ster van de Andes” wordt genoemd, dan weet je dat ‘t goed zit. Deze diep robijnrode blend uit 2018 verenigt tonen van kers met een subtiel vleugje eikenhout. De zachte textuur enerzijds en de lange afdronk anderzijds maakt deze wijn de ideale metgezel bij kaas. Wij vonden ‘m heerlijk zacht en boterig en tóch vol karakter. Echt een prachtige wijn voor bij speciale gelegenheden.
Hier koop je deze lekkere wijnen:
Meer informatie over deze wijnen? Check de website van de VSPT Wine Group.