Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 4 jan 2025
Leestijd: 3 minuten

Trend: met calimocho heb je een intrigerend mixdrankje te pakken

Als liefhebbers van baco’s (don’t judge) zijn we nogal nieuwsgierig naar wat mogelijk weleens steeds hipper zou kunnen worden: calimocho. We hebben het over een mixdrankje met amper twee ingrediënten, dat ons precies daarom weet te intrigeren.

Een drankje met Baskische roots

De alternatieve schrijfwijze – kalimotxo – verraadt al dat calimocho wortels heeft in het Baskenland. Van die regio hebben wij een behoorlijk hoge pet op; de gedachte aan hun pintxos, gebrande cheesecake en txuleton alleen maakt ons aan het kwijlen.

Recent ontdekten we dat je bij al dat lekkers calimocho kunt bestellen: een eenvoudig mixdrankje van cola en rode wijn, geserveerd op ijs. Dat we daar niet onze duurste bourgogne voor zouden opentrekken staat buiten kijf, maar verder denken wij alleen maar dat die combinatie wel eens exact datgene is waar wij op een zomerdag naar kunnen verlangen.

Culy Homemade: Baskische ‘burnt’ cheesecake

Over calimocho

Verdiepen we ons een beetje in de materie dan leren we dat calimocho in de jaren ’70 populair werd onder jongeren. Niet alleen vonden zij het een toegankelijk, niet al te zwaar drankje om te verfrissen; wijnmakers uit de regio waren ook nog ‘ns blij dat minder geslaagde wijnen ervoor ingezet konden worden.

Hoewel de drank zich daarna heeft verspreid over het hele land – ook bij volwassenen – blijft calimocho een drankje met een jeugdig imago. Dat krijg je natuurlijk als je glas voor 50% met cola is gevuld, wat het alcoholpercentage aanzienlijk drukt. En omdat de meest exclusieve wijnen hier toch niet voor worden gebruikt, past calimocho ook nog eens prima binnen een jongerenbudget. Daarmee doet het mogelijk denken aan tinto de verano: dat andere drankje waarbij rode wijn gezelschap krijgt van frisdrank: 7-Up in dat geval.

Hoe smaakt het en hoe maak je het?

Het is dat we dit artikel nogal vroeg in de ochtend schrijven, anders hadden we graag de proef op de som genomen om jullie een uitgebreid smaakrapport te kunnen geven. Al kunnen we ons er ook zonder proeven wel iets bij voorstellen: in vergelijking met tinto de verano is calimocho dieper en complexer, met cola als grote verantwoordelijke.

Calimocho is dus verfrissend maar uitgesproken, karamelachtig maar zomers en lichtbitter maar ook citrusachtig. Juist: intrigerend dus! En dat het maken ervan kinderspel is, draagt uiteraard ook bij aan de charme. Je hoeft er immers gewoon een glas met ijs voor te vullen (veel ijs!) en te vullen met gelijke delen cola en rode wijn. Je duurste fles gebruiken hoeft hier – nogmaals – zeker niet; met een calimocho camoufleer je juist de mindere exemplaren van de oogst of uit je kast.

Calimocho op de kaart

Mocht het trouwens niet op de kaart staan (in Nederland of in regio’s van Spanje waar het minder courant is) dan kun je ook zelf barmannetje spelen. Cola en de goedkoopste rode wijn van de kaart bestellen is dan de boodschap: ze zelf mixen kan natuurlijk gewoon aan tafel.

En aangezien retro al een tijdje trending is in het food- en drinklandschap, zou het ons niet verbazen mocht calimocho binnenkort (ook hier) een drankje van nu worden. De eerste sporen zijn daarvan al te zien: in andere landen wordt het al in hippe blikjes verkocht. Salud, amigos!

Meer uit Spanje?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.