Bier met kerst: zo combineer je bier bij je feestelijke diner
Het is bijna kerst! De tijd om lekker uitgebreid te dineren met een luxe drankje. Dan denk je vrijwel meteen aan de bijpassende wijnen die je nog moet opsporen en niet zo snel aan bier. Dat is jammer, want bier is bijzonder geschikt om je kerstdiner echt speciaal te maken.
Mark van Hopperbier.nl geeft je wat slimme beer pairing tips om de lekkerste bieren voor je kersdiner uit te zoeken.
Prepare yourself!
Helaas kom je er niet door een paar goede bieren te kopen en deze willekeurig op tafel te plempen. Anders zou men ook niet zo sjiek over food en beer pairing kunnen babbelen. Gelukkig is het nou ook weer geen rocket science. Het idee is dat een bier een gerecht complementeert en naar een hoger niveau tilt.
Een goede voorbereiding is hierbij wel handig. Als je al weet welke gerechten je gaat maken kun je in één keer de bieren meenemen met de kerstinkopen. Het eerste bier van de avond is sowieso makkelijk: kies hiervoor een bier dat licht bitter of licht zuur is. Deze smaken zorgen er namelijk voor dat je trek krijgt, in pairingsjargon: ze ‘openen’ de maag. Je kunt hier dus heel goed je favoriete pilsener voor gebruiken of een niet al te zure Geuze.
Alcoholpercentage
Alcohol heeft een verdovend effect op de tong. Bovendien kun je er nogal bezopen van worden. De regel is dan ook om met een oplopend alcoholpercentage te werken. Heel logisch, doch belangrijk.
Smaakintensiteit
Een menu wordt zo ingedeeld dat er van vrij subtiele smaken in het voorgerecht naar echte smaakexplosies in het hoofd- en nagerecht wordt toe werkt. Zo ga je dus ook met je beer pairing te werk.
Mond spoelend effect
Waar bitter en zuur je maag open kunnen zetten, hebben ze ook een mond spoelend effect. Dit geldt in het bijzonder voor bieren die veel koolzuur bevatten. Houd hier rekening mee als je bieren uitzoekt bij al je voor-, hoofd-, en tussengerechten. Het is zonde om je tien uur lang gegaarde kerstkip te verpesten met een simpel glas bitter bier: geen gescheld tijdens de feestdagen!
Zoet
Zoet is lekker en als het feest is, is het lekker om zoet te eten en te drinken. Helaas veroorzaken (intens) zoete bieren een vol gevoel, in jargon: ze ‘sluiten’ de maag. Serveer geen zoet bier tijdens de eerste helft van het kerstdiner.
Classic combo’s
Zo, genoeg wijsheden. Om beer pairing stress te voorkomen deze kerst vind je hieronder een kort overzicht met de klassieke bier-spijs combinaties. Zo weet je zeker dat je goed zit en het diner een feest wordt. Natuurlijk heb ik er ook nog wat persoonlijke favorieten bij gezet waar ik vrolijk en gezellig van word.
Gerecht + bierstijl + alternatief
Aperitief. Pilsener, Geuze (lichte APA). Snab Pale Ale (SNAB). Bastard (Ceaux).
Schelpdieren. Oud Bruin (Hefeweizen). Holy Günther (Two Chefs).
Hoofdgerecht met vis. Witbier (frisse Blonde). Ruw + Bolster (De 7 Deugden).
Hoofdgerecht met vlees. Amber (Dubbel). Amber (NHBB). Dubbel (Croy)
Hoofdgerecht met wild. Barley Wine, Tripel, Stout. Quadrupel (Kinhem).
Kaas. Tripel (Sterke Blonde). Steevug (Bad Hair). Blond (Beerze)
Dessert. Ga gek! (maar niet te bitter).Kaboem (Oijen). Machine Pumpkins.
Zo, dit is was een lastminute beer pairing special in vogelvlucht. Volgende maand kom ik terug om alle geheimen achter food en beer pairing te onthullen zodat je ook weet waarom de bovenstaande combinaties zo goed werken.
Heel veel plezier met de feestdagen & tot de volgende keer!
Wie is Mark?
Mark Kenter is biernerd, zytholoog in opleiding en eigenaar van hopperbier.nl. Voor Hopper stelt hij elke maand een nieuwe bierbox met uitsluitend Nederlandse craftbieren samen. Ga naar zijn site voor info over de bierboxen of volg zijn bieravonturen op facebook: facebook.com/hopperbier.