Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 14 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe maak je alcoholvrije glühwein?

Liever geen (of minder) alcohol in je leven? Met alcoholvrije glühwein in je repertoire hoef je ook die kerstklassieker niet te missen. Wij leggen uit hoe je die maakt, zonder dat hier ook maar enige kater om de hoek komt loeren.

Wat is glühwein eigenlijk precies?

Voor glühwein wordt rode wijn verwarmd en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel en in plakjes gesneden sinaasappel zijn hiervan de meest gebruikelijke, al dan niet extra gezoet met suiker of honing. Soms wordt ook citroen toegevoegd om te rest wat uit te balanceren, en hier en daar zien we een versie met vanille, nootmuskaat en/of gember.

Spice up your glühwein: 5 tips om je drankje nog lekkerder te maken

We hoeven vast niet te vertellen hoe heerlijk zo’n dampende beker is, geklemd tussen je wollen handschoenen als beloning na een frisse wandeling. En goed nieuws voor wie liever niet drinkt: het kenmerkende aroma van glühwein komt vooral uit de specerijen waarmee de wijn wordt geïnfuseerd, niet zozeer uit de alcohol. Dat maakt een alcoholvrij alternatief voor glühwein een stuk minder moeilijk dan bij bepaalde andere dranken. Dat leggen we voor je uit.

Gluhwein
Bron: murziknata via Adobe Stock

Zo maak je alcoholvrije glühwein

Voor alcoholvrije glühwein heb je één belangrijke taak: een waardige vervanger voor alcoholhoudende rode wijn vinden. Daarvoor zijn een aantal opties.

Imiteer de rode wijn met vruchtensappen

Vruchtensappen zijn een eerste manier om alcoholvrije glühwein te maken. Zowel cranberrysap, druivensap, appelsap als granaatappelsap kunnen hiervoor gebruikt worden; experimenteren met de verhoudingen die je lekker vindt, is hier aangewezen.

Een nadeel van werken met vruchtensappen is wel dat ze vaak veel suiker bevatten. Je glühwein extra zoeten is in dit geval dus meestal niet nodig – voor dit project bevelen wij de minst gezoete sappen aan.

Je gebruikt rode wijn (ja, écht)

Het klinkt misschien verrassend maar je kunt rode wijn gebruiken om alcoholvrije glühwein te maken. Wanneer je de wijn boven de 70 graden verwarmt, verdampt de alcohol volledig. Laat de wijn daarom goed doorkoken – een kookthermometer kan handig zijn als je zeker wilt zijn.

Deze methode levert de rijkste, authentieke smaak op en is wat ons betreft de lekkerste optie. Wil je echter elk risico vermijden, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, kies dan veiligheidshalve voor een andere aanpak.

Gluhwein
Bron: Agnes via Adobe Stock

Gebruik je favoriete non-alcoholische rode wijn

Tegenwoordig is het al lang geen mission impossible meer om aan non-alcoholische wijn te komen. Daar valt weliswaar nog winst op te behalen, maar de goede exemplaren nemen exponentieel toe. Op de webshop van World of Nix kun je jezelf in ieder geval een handige weg in het aanbod banen. Tussen hun non-alcoholische rode wijnen zit vast een geschikte kandidaat voor je non-alcoholische glühwein.

Werk met kant- en klare alcoholvrije glühwein

Tot slot – en van die optie zijn we persoonlijk het meeste fan – zijn er ook gewoon kant- en klare flessen alcoholvrije glühwein op de markt. Op What To Drink tipt Esmee Langereis dat Landparty Glüher (een biologische drank van Duitse makelij) daarvoor een hele lekkere kandidaat is, alsook de Deense Gløgg die op haar website getipt staat.

Onze favoriete non-alcoholische drankjes du moment 

En verder? Precies doen wat je met een alcoholhoudend exemplaar zou doen: verwarmen in een pan en gezelschap geven van kaneel, steranijs, kruidnagel en citrus. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen, geef de smaken tijd om elkaar te leren kennen en geef die vrieskou maar een dikke vette knipoog…

@chefmarwa

Glühwein aber ohne Alkohol? Na klar! ❤️ Probiert das Rezept unbedingt aus, sooo lecker 🍷🎄🎅#glühwein #glühweinzeit #glühweinrezept #mulledwine #foodtok #recipe #rezept

♬ Winter Frost – Vladimir Takinov

Meer alcoholvrij?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.