Dit is waarom drankjes met prik vaak lekkerder zijn
Prik, koolzuur, bubbels – het is die finishing touch die een drankje nét wat spannender maakt. Bij sommige dranken is het zelfs onmisbaar: niemand wordt blij van cola zonder prik en champagne zonder bubbels is maar half zo feestelijk. En dat blijkt ook uit onderzoek: drankjes met prik smaken écht beter. Maar waarom eigenlijk?
De magie van koolzuur
Wanneer je een drankje met prik drinkt, gebeurt er van alles in je mond. Even een stukje scheikunde: de belletjes in koolzuurhoudende dranken bestaan uit opgeloste CO2 (koolstofdioxide), dat wordt omzet in een zwak zuur zodra het je mond raakt. Dat zuur prikkelt je tong en geeft je die licht tintelende sensatie. Dat zorgt er onder andere voor dat koolzuurhoudende dranken vaak als ‘frisser’ en ‘minder zwaar’ worden ervaren.
De belletjes zorgen er ook voor dat aroma’s vrijer kunnen bewegen – je neus en mond kunnen meer geuren oppikken, wat bijdraagt aan de totale smaakervaring. Denk maar aan hoe heerlijk de geur van een net geopende fles bruiswater of frisdrank je tegemoet komt.
Dit zijn de lekkerste drankjes voor in de winter (en vooruit, de herfst mag ook)
Drankjes met prik en eten: de perfecte match
Als je voortaan aan tafel in een restaurant wordt gevraagd of je plat of bruisend wat wil, kun je vanaf nu maar beter bruisend zeggen. Althans volgens de wetenschappers. De belletjes helpen namelijk om je mond te ‘reinigen’ door vet en zout van je tong weg te spoelen. Én ze versterken ook bepaalde smaken. Koolzuur geeft een subtiele scherpte die zuur, zout en pittig voedsel een extra dimensie kan geven.
Het is niet voor niets dat mousserende wijnen vaak met lichte hapjes worden gecombineerd of dat bier met veel koolzuur perfect samengaat met vette gerechten.
Sec, Demi-Sec, Brut: alles over de verschillende soorten champagne
Meer dan alleen smaak
Maar er is nog een reden waarom drankjes met prik lekkerder zouden zijn. Het levert namelijk ook psychologisch plezier op. De prikkelende sensatie wordt door je hersenen als plezierig geregistreerd, wat verklaart waarom koolzuurhoudende drankjes vaak extra bevredigend zijn. Het zit zelfs zo dat de belletjes ook een gevoel van frisheid kunnen versterken.
Feit of fabel: zit je sneller vol door drankjes met prik te drinken?
Het idee dat je sneller vol zit als je een koolzuurhoudend drankje drinkt bij je maaltijd heeft behoorlijk wat aanhangers. En het blijkt dat er een kern van waarheid in zit: de koolzuur in bruisende dranken zorgt voor gasvorming in je maag, wat een tijdelijk vol gevoel kan geven. De belletjes rekken je maag een beetje uit, waardoor je hersenen een seintje krijgen dat je verzadigd bent.
Dit kan ervoor zorgen dat je je sneller voldaan voelt, maar het effect is vaak van korte duur. Zodra de koolzuur uit je maag ontsnapt, verdwijnt dat gevoel weer. Dus, hoewel bruisend water of frisdrank bij het eten je misschien even een voller gevoel kan geven, is het geen langdurige oplossing om minder te eten. Uiteindelijk blijft de keuze tussen prik of plat vooral een kwestie van smaak!
Dorst gekregen?
- De lekkerste bruisende drankjes met een smaakje: dit zijn de favoriete drankjes uit de supermarkt van de Culy-redactie (van kombucha tot frisdrank)
- Mét prik en een originele smaak: chinotto: een bitterzoet drankje dat ook wel ‘Italiaanse cola’ wordt genoemd
- Een bubbel hoeft echt niet altijd met alcohol te zijn! Onze favoriete non-alcoholische drankjes du moment