Culy stelde jouw vragen aan Donna Hay: ‘Ik kijk niet naar ander eten voor inspiratie, ik zie al genoeg eten’
Donna Hay is een van de grootste kookboekenauteurs van onze tijd. Je begrijpt dat we het een eer vonden dat we haar mochten spreken over haar laatste boek ‘Even more basics to brilliance’. Daar bovenop mocht Culy ook nog eens samen met een select groepje lezers met Donna aan tafel. Dat werd uiteraard een hele bijzondere avond…
Op een knusse namiddag in november – het begint al te schemeren – zitten we samen met de beroemde culinaire auteur en stylist Donna Hay op de bank in een prachtig grachtenpand in Amsterdam. Het is de plek waar ze altijd logeert als ze ons land bezoekt.
We praten over alles, van roomboterborstplaat tot haar nieuwste boek; Even more basics to brilliance. En omdat we een oproep deden aan onze lezers, stellen we dus ook júllie vragen aan Donna. Hier is een kijkje in ons gesprek met de culinaire vedette.
@culynl Culy-lezers aan tafel met Donna Hay! #donnahay #evenmorebasicstobrilliance #culynl
♬ love song (hesitations) (sped up) – Lofuu & Shiloh Dynasty & dprk
Culy spreekt Donna Hay
Donna: “Weet je, ik heb nog nooit een verse stroopwafel gegeten. Waar kan ik de beste vinden?”
Culy: “Er is een markt hier dichtbij, de Albert Cuypmarkt, die ze verkoopt.”
Donna: “En ze hebben daar allerlei kraampjes?”
Culy: “Ja, gewoon een normaal kraampje. Als je morgen tijd hebt, nemen we je mee.”
Het gesprek gaat verder over de openingstijden van de markt en de onweerstaanbare geur van verse stroopwafels. Als kleine attentie geven we Donna een zakje roomboterborstplaat van patisserie Holtkamp in Amsterdam (het is dan nog sinterklaastijd). Donna deelt haar enthousiasme voor de lichtbruine variant en beschrijft hoe ze smelten in je mond – “I’m awake now. It’s really sweet. En erg verslavend.”
Gefeliciteerd met je nieuwe boek, Even more basics to brilliance! Het ziet er geweldig uit. Waarom koos je ervoor om een schaal eieren op de cover te zetten?
Donna: “Het eerste deel, zeven jaar geleden, was donker met een eenvoudige bol knoflook op de cover. Ik wilde een ‘zusje’ voor het boek maken, dus koos ik dit keer voor licht, met ook weer letters van roze gouden folie. Eieren zijn een van de geweldigste basisingrediënten, vandaar mijn keuze.”
Donna vertelt verder over de prachtige schaal van een lokale keramist uit Amsterdam op de cover (Marjoke de Heer) en hoe ze samenwerkt met keramisten voor haar styling.
5 vragen aan… Donna Hay: ”Mijn moeder was niet zo’n goede chef, daarom ben ik gaan koken.”
Wat at je gisteravond?
Donna: “Oh, ik ging naar een restaurant om de hoek, De Kromme Watergang. Het brood was als kleine briochebroodjes, zo heerlijk. En dan had ik een soort witlofsalade, bijna Waldorf-achtig, maar net iets anders. En dan een klein krokant gefrituurd hapje, bijna een kroket, maar dan van aardappel en kaas. Dus de crunch van dat, samen met de salade, hot and cold.”
Het gesprek gaat verder over haar liefde voor kleine gerechten en de details van elk gerecht dat ze had, van ceviche van sint-jakobsschelpen tot een prachtig stukje octopus. Donna: “Hele kleine bordjes, en dat is precies hoe ik graag eet: little picking bits.”
Wat is volgens jou het meest ondergewaardeerde ingrediënt?
Donna: “Een simpele citroen. Het brengt een zonnige frisheid, van de schil tot het sap. Het verheft zoveel dingen, van een simpele saladedressing tot een prachtige cake met een pittige citroentopping.”
Het interview gaat verder met vragen over Donna’s favoriete snacks, gekke eetgewoonten (veel koffie!), en hoe ze geïnspireerd blijft. Ze proeft nog een borstplaatje in de smaak vanille: “Deze is echt vanille-achtig, dus heel lekker. Ik vind de manier waarop ze wegsmelten heerlijk. Knapperig en dan smelt het gewoon weg. Basically still brilliant.”
Hoe zorg je ervoor dat je geïnspireerd blijft in een drukke wereld waarin zo veel keukens worden gemixt met elkaar?
Donna: “Ik kijk niet naar ander eten voor inspiratie, ik zie al genoeg eten. Ik kijk naar andere creatieve velden, zoals mode, keramiek, kunst en de natuur. Toen ik in Londen was, ben ik naar de Chanel-expositie geweest. Ik wandelde door het Victoria & Albert Museum en liep terug door het park in plaats van de metro te nemen. En dan zie je gewoon prachtige dingen.
Zelfs als je langs mooie winkels loopt en een mooie stof of een goed gesneden rok ziet. Je moet jezelf omringen met mooie dingen en slimme mensen. Ik denk dat het creatieve brein zo werkt: je moet je verbeelding en nieuwsgierigheid prikkelen om creatief te blijven.”
Wat is een unieke of speciale smaakcombinatie die je per ongeluk hebt ontdekt en in een gerecht of kookboek hebt verwerkt?
Donna: “Ik hou ervan om te bakken met chocolade en tahin in plaats van boter, of om koekjes te maken met amandelboter. Het vervangen van de vetstoffen door een notenboter voegt een onverwachte smaakexplosie toe die echt iets extra’s biedt.”
Ze vertelt verder over haar liefde voor het experimenteren met klassieke gerechten en ze een nieuwe draai geeft, zoals haar supergroene mac en cheese met boerenkool en citroen. Donna: “Het gerecht krijgt meer textuur door de boerenkool en de citroen maakt het levendiger. Het heeft nog steeds dat comfort food-gehalte, maar met een nieuwe dimensie.”
Wat is jouw favoriete comfort food om te eten en te maken?
Donna: “Ik ga meestal voor grote gerechten zoals met tahin geroosterde bloemkool, grote schalen geroosterde groenten met grote smaken, afgewerkt met veel kruiden en een hele lekkere dressing met een kick. Zoals een dressing met granaatappelmelasse of een hele mooie mosterddressing of iets met wasabi of mierikswortel. Voor mij is comfort food groente.”
Het interview gaat verder met vragen over hoe Donna thuis kookt, wat haar favoriete herinneringen zijn aan hoe eten mensen verbindt, en hoe ze ervoor zorgt dat koken leuk blijft, zelfs als het haar beroep is. Ze benadrukt dat ze elke dag speelt en experimenteert, en dat geen enkele dag hetzelfde is.
Wat is het perfecte vegetarische recept voor een gure winterse dag; als alternatief voor stoofvlees?
Donna: “Als ik druk ben, hou ik ervan om rode linzen te gebruiken met harissa of specerijen, ui en kokosmelk. Daar leg ik grote stukken groenten op en dat schuif ik vervolgens allemaal in de oven. Zo worden de linzen zacht, maar behouden ze een crunch. Het is dezelfde obsessie als met een gratin. Je houdt heerlijke gekruide geroosterde groenten over, waar je nog wat spinazie aan toe kunt voegen en klaar.”
Wat is je mooiste herinnering aan de manier waarop eten mensen verbindt?
Donna: “Oh my goodness, ik heb er zo veel. Ik was recentelijk op vakantie in Tasmanië en het is daar zo mooi. Heel stil, heel schoon, zelfs de lucht ruikt er anders. En alles smaakt er beter. Ik verbleef in een klein hutje op een werf, een soort vissershutje. We waren buiten aan het barbecueën met mooie aardappels en paarse spruitjes. De lokale vissers vaarden voorbij en gooiden een zak met verse kreeft vanuit hun boot, ze zeiden: ‘Hee, we hoorden dat je hier was.’ Het was mindblowingly geweldig.”
Welk aspect van huisgemaakte maaltijden maakt je het meest gelukkig?
Donna: “Ik denk dat dat is als mijn jongens thuis zijn bij mij en mijn partner. Mijn zoons – ze zijn nu 18 en 21 – zijn erg komisch. Het plezier in koken en eten zit denk ik meer in wat eromheen zit. Of je nou aan het lachen bent met vrienden of een herinnering maakt. Maar voor mij is dat dus dat we meestal gewoon hele grappige gemiddelde woensdagavonden hebben waarbij we hysterische lachbuien hebben.”
Wat zou je advies zijn voor iemand die zelden tijd heeft om te koken en daardoor ook niet kan koken? Een lezer schrijft: ‘Het is een vicieuze cirkel geworden voor mijn vriend om nooit tijd te hebben om te koken, waardoor hij ook nooit wil koken omdat hij denkt dat hij dat niet kan. Hoewel hij dol is op eten en denkt dat hij goed zou kunnen koken…’
Donna: “Iemand moet willen koken en er is altijd tijd om te koken. Als je een paar simpele recepten opzoekt – ik bedoel, je hebt de studentenversie van pasta pesto, maar als je er wat kerstomaatjes aan toevoegt, er wat babyspinazie doorheen roert en wat extra Parmezaan of feta overheen verkruimelt, ben je op de goede weg.
Het kost je wel wat tijd in het weekend om door kookboeken te bladeren en te bepalen wat je gaat maken. Er zijn ook zo veel dingen die koken makkelijker kunnen maken, zoals chili-jam, harissa of miso. Je weet wel; dingen die je kunt kopen die zo veel smaak kunnen toevoegen. Verdeel wat miso en ahornsiroop over een kipfilet en zet ‘m onder de grill en je bent klaar.
Het gaat erom dat je het moet willen, dat is waarschijnlijk eerder het probleem dan tijdstekort. Het klinkt als een excuus.” Wat we van de vriend vinden? (lacht) “I think she’s got a long road ahead of her.”
Als je een vaardigheid in je leven van basis tot briljant zou kunnen verbeteren, wat zou dat dan zijn en waarom?
Donna: “Ik zou sneller willen kunnen snijden. Ik ben nogal traag omdat ik als stylist ook op details let. Ik snijd niet snel omdat ik niet in een restaurant werk, maar voor detail en presentatie ga.”
Het interview sluit af met advies voor mensen die zelden tijd hebben om te koken en voor diegenen die willen leren koken zoals Donna Hay. Ze benadrukt het belang van eenvoud, het niet te ingewikkeld maken, en het vinden van plezier in het koken zelf.
Wat zou je willen zeggen tegen de thuischefs die willen leren koken zoals jij?
Donna: “Begin simpel. We zijn geen restaurantchefs thuis. Kook iets eenvoudigs, maar doe het goed en smakelijk. Het gaat meer om samenzijn met vrienden en familie dan om het perfecte gerecht.
Ik heb altijd het gevoel dat mensen die thuis een etentje geven, denken dat het op restaurantniveau moet. Dat is niet de bedoeling. Focus je op een hoofdgerecht, een bijgerecht en misschien een dessert. maar het gaat verder puur om plezier hebben. Je bent geen restaurant. Restaurants zijn geweldig. Daarom gaan we daar naartoe. Hou het simpel.”
Culy aan tafel met Donna
Met deze wijze woorden en gelach sluiten we ons gesprek af, waarna we samen met vier gelukkige Culy-lezers aan tafel mogen met Donna Hay. We proeven de heerlijkste gerechten uit Even more basics to brilliance, zoals bloemkool uit de oven met tahin, slowcooked lamsschouder met knoflook, ui en salsa verde en amandeltaart met perzik en citroentijm.
Donna schept voor iedereen op, proeft kritisch wat de chef met haar recepten heeft gedaan (bij het dessert zegt ze: “Ik proef meteen dat hier bakpoeder is gebruikt in plaats van baking soda”) en lacht veel. Na afloop moeten we onszelf even knijpen.
Even more Basics to Brilliance van Donna Hay (Unieboek/Spectrum) is nu te koop voor € 34,99
Recepten van Donna Hay:
- Gepofte knoflook uit Even more Basics to Brilliance van Donna Hay
- Knoflookkip op aardappelgratin van Donna Hay
- Romige gepofte knoflookpasta van Donna Hay