DIY: zelf selderij kweken
Selderij wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen en soepen, en dat is niet voor niets. De stengels zijn niet alleen supergezond maar geven ook een waanzinnige smaak af en zijn ideaal om lekker te stoven, óf door een lekkere salade. Meestal snijden we wanneer we aan de slag gaan de onderkant ervan af en gooien deze weg, terwijl dat zó zonde is!
Bewaar een (oude) selderijbodem in een bakje en zet ‘m voor de helft onder met water. Na een week groeien er al stengels en blaadjes uit (zie foto), en wanneer er wortels zijn gevormd, zijn ze klaar om in de tuin te worden geplant.
Plant de bodems wel pas in de tuin wanneer de temperatuur boven de 5 graden is, anders bevriezen de wortels en kan je de selderij weggooien. Tip: gebruik het liefst biologische selderij, “normale” bevat namelijk veel chemicaliën en toegevoegde stoffen.
Wist je trouwens dat het ook kan met bosui? Klik hier om te zien hoe.