Happy 2025! Dit zijn onze culinaire voornemens voor het nieuwe jaar
Een nieuw jaar betekent nieuwe culinaire kansen! Bij de Culy-redactie hebben we allemaal onze eigen goede voornemens op eetgebied, van het ontdekken van meer onbekende smaken tot het bijschaven van onze bakvaardigheden. Wat zijn jouw culinaire voornemens voor 2025?
Hoofdredacteur: Nancy van Batenburg
Bakvaardigheden
“Het kan ermee te maken hebben dat ik bijna heel december ziek was en dus eindeloos afleveringen van The Great British Bake Off heb gebingewatched, maar ik wil zo’n thuisbakker worden die precies weet wat Zwitserse meringue is en dat ook gewoon kan maken. Bij bakken kun je meestal niet zomaar gaan freestylen, zeker omdat er scheikunde bij komt kijken, daarom vind ik het des te belangrijker om de basisrecepten helemaal onder de knie te hebben. En bovendien: van bakken ontspan ik al-tijd en ik heb wel oren naar een ontspannen 2025.”
Hotspots
“Plekken waar ik echt nog wil gaan eten in 2025: Stack’s Diner (ik had al wat snacks uit hun deli zoals hun appleciderdonut en die was zó vreselijk lekker) en restaurant Heimat in Utrecht omdat ik fan van ben van chef Niels van Zijl. Ook YANO in Rotterdam staat al langer op mijn lijstje; ik heb een Molukse man en schoonfamilie en ben heel benieuwd hoe de Molukse chef van dit restaurant zijn achtergrond laat doorsijpelen in zijn (fine dining-)kookstijl. In 2025 ga ik er écht naartoe!”
Voedzame lunches
“Omdat het lijkt alsof er elk jaar weer minder uren in een dag zitten, merk ik dat mijn lunchrepertoire wel wat aandacht en liefde kan gebruiken. Het overkomt me simpelweg te vaak dat ik ineens gierende trek heb, zie dat het lunchtijd is en geen plan of producten in huis heb behalve een blik kikkererwten. Een van mijn culinaire voornemens is dus dat ik me ga verdiepen in voedzame lunches. Het lijkt me bovendien een snode manier om meer veggies binnen te krijgen.”
Receptontwikkelaar en culinair redacteur: Melvin Strum
Meer onbekende en kleinschalige restaurants ontdekken
“Minder boter eten? Nee, hoor dat zou puur voor de bühne zijn: boter is life! Een van mijn culinaire voornemens is dat ik wél graag uitvoer in 2025 is nog vaker onbekende toko’s en kleinschalige restaurants induiken. Nederland heeft zoveel (onontdekte) parels waar ze fantastische gerechten serveren. Kom maar op met die West-Afrikaanse, Iraanse en Syrische restaurants!”
Kookboekenroulette
“In het nieuwe jaar wil ik véél dieper in nieuwe kookboeken duiken. Als Culy-redacteur ben je de hele dag bezig met eten en haal je overal inspiratie vandaan. Jaarlijks komen er ongelofelijk veel fantastische (Nederlandse) boeken uit en daar mag best meer aandacht naartoe als je het mij vraagt. Een kookboekenroulette lijkt me wel wat: blind bladeren door een boek en koken waar je willekeurig stopt!”
Simpel maar lekker
“Je maakt me niet gelukkiger met het organiseren van etentjes voor vrienden en familie. Soms sla ik daar nog weleens in door en ga ik all-in met gerechten die soms een tikkie te moeilijk zijn. Heerlijk in zijn eenvoud is misschien iets wat ik vaker moet onthouden. Uiteraard wél met de lekkerste ingrediënten die ik kan vinden, want simpel of niet: het moet vooral mega lekker zijn.”
Receptontwikkelaar: Ogechi Chibueze
Vieze dingen opnieuw proberen
“In 2025 wil ik op zoek gaan naar de dingen die ik (on)bewust vermijd in de supermarkt en in de keuken. Denk aan producten die je ouders nooit aten, omdat ze het vies vonden of gerechten die je als kind niet lekker vond. Want ik ben erachter gekomen dat er een hoop smaken zijn die ik toch lekkerder vind dan ik dacht.”
Terug naar de basis
“Het is een fantastisch voorrecht om te kunnen eten wat we willen, wanneer we willen. Dan heb ik het niet alleen over zomerfruit in de winter. Maar ook cappuccino na 11 uur en een glas water tijdens het eten. Aan de ene kant vind ik het belangrijk om niet te veel regels aan eten te plakken, maar die ‘regels’ hebben hun redenen. Denk aan een aperitief dat eetlust opwekt, een betere spijsvertering als je niet loopt of bezig bent tijdens het eten en wijn die beter smaakt in het juiste glas. Het gaat bij mij om bewust zijn over wat ik eet, maar ook hoe en waarom. En zeg nou zelf: wie wordt er niet blij van het implementeren van een aperitivo en digestivo in het vaste repertoire?”
Snacks uit verschillende landen
“Zaten jullie het afgelopen jaar ook op Swedish candy-TikTok? Ik in ieder geval wel. Naast een craving voor Bubs ben ik me ook gaan afvragen welke onbekende snacks ik al die jaren heb gemist. Inmiddels ben ik dol op Georgische frisdrank met dragon, Russische chips met zalmeitjessmaak en gedroogde dadels met komijn. In 2025 wil ik nog veel meer snacks uit verschillende landen leren kennen.”
Kenden, vouwen en bakken
“Als receptontwikkelaar bij Culy wordt mij vaak gevraagd of ik een specialiteit heb of er iets is dat ik het allerliefst maak. Mijn antwoord daarop is altijd ‘nee’. Maar ik weet wel wat mijn specialiteit níét is: werken met deeg. Deeg dat plakt aan m’n vingers, platte broden: wat een nachtmerrie. Dat vind ik eigenlijk niet kunnen als carb-lover. Hoe moeilijk ik het ook vind, dit jaar zijn er twee successen geweest: een focaccia en sinaasappelbuns, en trots dat ik was! Daarom is een van mijn goede voornemens dit jaar dat ik meer wil bakken. Van Deens roggebrood en kardemombuns tot croissants.”
Culinair redacteur: Megin Kimmijser
Kook nou eens uit dat kookboek!
“Je kent het wel: je hebt een plank vol prachtige kookboeken, maar openslaan en eruit koken? Dat gebeurt toch minder vaak dan je zou willen. In 2025 wil ik daar verandering in brengen en mezelf uitdagen om meer nieuwe gerechten te ontdekken. Koken uit boeken die ik al heb, maar misschien ook wat nieuwe kookboeken toevoegen aan mijn collectie.”
Mealpreppen op zondag
“Zondag is de perfecte dag om vooruit te denken. Ik wil vaker mijn maaltijden voor de week plannen en bereiden. Een uurtje bladeren door kookboeken, recepten uitproberen en alles voorbereiden – ik weet hoe fijn het voelt als ik het doe, maar ik maak er nog niet genoeg tijd voor. Dat wil ik dit jaar veranderen.”
Culinaire bestemmingen bezoeken
“In 2024 heb ik een aantal geweldige eetbestemmingen mogen bezoeken, zoals de Ligurische kust in Italië, wijnstreek Rueda in Spanje en Bali in Indonesië. In 2025 wil ik nog meer eetreizen maken. Graag doe ik nog eens een wijnroute door de Chianti-regio in Italië, ga ik langs alle eetmarkten in Singapore en bezoek ik trendy restaurants en bars in Athene. De vakantieplannen zijn nog niet gemaakt, maar ik heb nu al zin om nieuwe hotspots te ontdekken.”
Wijnlovers opgelet: dit is de ultieme wijnroute door Rueda, Spanje
Seizoensgebonden koken
“Naast meer experimenteren met nieuwe smaken en keukens, is een van mijn culinaire voornemens dat ik bewuster wil koken met seizoensingrediënten. Denk aan frisse lentesalades, zomers fruit, herfstige stoofschotels met pompoen en comfortfood met stevige wintergroenten zoals knolselderij en pastinaak. Het maakt koken niet alleen duurzamer, maar ook smaakvoller.”
Meer lezen?
- Happy 2024! Dit zijn onze culinaire voornemens voor 2024
- Proeven! 3x feestelijke cocktails met Ginger Beer
- Zelf kruidenboter maken! 3 feestelijke variaties (met o.a. bacon en tomaat)