Redactie
Redactie Inspiratie 21 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de enige 4 pannen die je écht nodig hebt

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, je hele keuken-inventaris wil vernieuwen of gewoon een paar nieuwe pannen wil aanschaffen, is het wel handig om te weten welke pannen je écht nodig hebt. 

Want soms zie je door de bomen het bos niet meer: moet je nu echt ook een risottopan naast je pastapan en je sauteerpan, of kan dit handiger? Culy legt uit: dit zijn de enige pannen die je écht nodig hebt. Alle andere pannen (van aspergepan tot omeletpannetje) zijn leuk, maar optioneel, en dus helemaal aan jou.

1. Grote kookpan

Voor het koken van groentes en aardappelen, maar ook voor soepen en (grote hoeveelheid) sauzen, het koken van pasta en rijst, het blancheren van groentes of het kort koken van noedels.

Twee accessoires zijn handig bij deze pan: een vergiet-inzet (de meeste grote merken, maar ook IKEA, hebben deze, vaak onder de naam ‘pasta-inzet’) om snel en makkelijk af te gieten, en een (bamboe) stoommandje om op de pan te zetten. Zo kun je echt alles met deze pan.

Schermafbeelding 2014-06-12 om 14.30.42

2. Kleinere steelpan

Hetzelfde idee als hierboven, maar dan voor kleinere hoeveelheden. De steelpan heeft uiteraard een steel (goh), terwijl de kookpan vaak twee grepen heeft. De steelpan is perfect voor kleinere hoeveelheden saus, of het koken van eieren, melk, havermoutpap, enzovoorts.

3. Koekenpan met goede anti-aanbaklaag

De pan waar je het meest van gaat houden, is je koekenpan. Voor al het betere bakwerk. Investeer dus in een goed exemplaar met een écht goede anti-aanbaklaag. Onthoud: heel duur is niet altijd beter, maar heel goedkoop is vaak niet al te best.

4. Diepe hapjespan, ofwel sauteerpan

De hapjespan (wat een gek woord, eigenlijk) lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Deze is daarom perfect voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, en andere gerechten die lang moeten sudderen (zoals stoofvlees). Let bij deze pan op een dikkere bodem en koop er ook een (glazen!) deksel bij.

En een tip: wil je echt een multifunctionele hapjespan, neem er dan eentje die in de oven mag (dus zonder plastic handgrepen enzo). Dan kun je er ook ovenschotels in bereiden!

Wil je je ‘collectie’ van deze vier pannen uitbreiden? Denk dan aan:

– Een grillpan
– Een wok of wadjang (een wok heeft meestal een steel, een wadjang is vaak van gietijzer en heeft twee handgrepen)
– Een gietijzeren braadpan (een ‘Dutch oven’), lees daar hier meer over
– Een pannenkoekenpan, tevens handig voor dunne omeletjes of vlees of vis die je graag heel kort even heet gaart.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.