Dit zijn de culinaire kersttrends voor 2017
Kerst: hebben we er al een beetje zin in? Wij kunnen niet wachten! En daarom verzamelden we speciaal voor jullie de culinaire kersttrends voor 2017.
Zo stylen we ons huis én de eettafel
Voordat we gaan koken, wordt het huis uiteraard gestyled. Een mooi kerstboom in de hoek van de kamer, lampjes gezellig aan én de eettafel mooi gedekt.
Dit jaar zijn er een aantal kersttrends te onderscheiden qua interieur styling:
Botanisch & natuurlijk. Natuurlijke tinten als bruin, donkergroen en wit, zoals we die ook in de winter buiten vinden. Warme en natuurlijke materialen, zoals katoen, wol en ruw aardewerk. Deze trend is ook een stuk chiquer te maken met kleuren als ivoor, taupe, koper en matgoud, voor een luxer gevoel in huis en op tafel.
In de (echte!) boom en op tafel brengen we buiten naar binnen: dennentakken op de stoffen servetten die naast de dinerborden liggen, kleine (namaak)vogeltjes in de boom en winterse bloemen in een melkglazen vaas.
Ambachtelijk & stoer. Houten tafels en stoere kratjes, olijfhouten serveerplanken, zwarte stalen accessoire en servies van grof aardewerk en zandsteen. Serax heeft een prachtige collectie (genaamd La Nouvelle Table), die hier perfect bij past. Onderstaande foto is een mooi voorbeeld van deze lijn – die onder andere bij De Bijenkorf te koop is – gecombineerd met een stoere tafel en houten details.
In deze trend passen ook de rafelige stoffen servetten, gemakkelijk zelf te knippen van mooie stoffen die je op de markt of bij de stoffenwinkel haalt. De randen mogen absoluut rafelig blijven!
Fun & kleurrijk. Tot slot een kersttrend die we vooral in de boom zien: lollige hangers voor aan de takken, in de vorm van ijsjes, frisdrank, donuts en popcorn.
Vooral Sissy-Boy Homeland en De Bijenkorf hebben hier fantastische exemplaren van in het assortiment. Het hoeft allemaal niet zo serieus, en alles kan door elkaar worden gemixt & gematcht.
Kersttrrends op het bord
En dan: wat gaan we koken deze kerst? Uiteraard blijven we de klassiekers zoals elk jaar op tafel toveren: mooie biefstuk of een kippetje uit de oven, geroosterde groenten, lekkere aardappelpuree en een dessert met veel chocolade.
En zoals altijd zullen veel Nederlanders (op tweede of derde kerstdag) het gourmetstel van zolder halen en lekker voor comfort gaan. Maar wat kunnen we voor ‘nieuws’ verwachten qua culinaire kersttrends dit jaar?
Scandinavisch. De Nordic cuisine-trend is nog steeds niet weg te denken, en dendert ook deze feestdagen door in de Nederlandse huishoudens. Denk aan natuurlijke streekproducten, weinig vis en vlees, maar des te meer noten, bessen, granen, haver, rogge en gerst. Ook eetbare bloemen en dressings van planten en groenten sieren onze borden.
Stamppot 2.0. Een stamppot met kerst op tafel? Jazeker! We vervangen de aardappels door pastinaken, aardpeer (topinambour) en zoete aardappel en spicen de puree op met uitgebakken prosciutto, een luxe wildjus, gekarameliseerde uitjes en krokante groenten uit de oven. Geen rookworst op de stamp, maar een stukje gebakken rode mulfilet of een mooi getrancheerde gebraden hertenbiefstuk.
Smokey business. We blijven roken met onze rookoventjes, waar we vlees (bijvoorbeeld rundvlees, eend en kip) en vis (zalm, witvis, schaal- en schelpdieren) in smoken. Maar ook groenten en aardappelen kunnen heel goed zo bereid worden. En wat dacht je van geblakerde prei – een lekker idee, bij menig sterrenrestaurant op de kaart gespot.
Kersen. We zien dit seizoen weer heel veel kersen op het menu staan: zowel in hartige gerechten (denk een beenham met kersensaus of gerookte eendenborst met kersenjus), maar natuurlijk ook in desserts. Ja, de schwarzwälder kirschtorte met pure chocolade en kersen mag weer!
Terug naar de jaren 70. Om meteen op die taart voort te borduren: de jaren 70 zijn weer helemaal terug op tafel. Naast zo’n black forest gateau eten we weer panettones, het bekende kerstbrood uit Italië, maar ook retro canapés, gevulde eieren, bladerdeeg pasteibakjes met ragoutvulling, peche melba en champignonsaus met Madeira.
Gin. Ja, de gin-trend blijft gaande. Deze kerstcocktail met gin, rozemarijn en granaatappel is een hit, maar je kunt gin ook goed verwerken in gerechten (denk maar aan vis met gin!). En voor echte gin-lovers wordt er in Engeland zelfs een gin adventkalender verkocht!
Meringue. Altijd goed, meringue. Maar zeker met kerst zijn deze roomwitte eiwitschuimpjes een lust voor het oog. Serveer kleintjes bij de koffie (bijvoorbeeld in de vorm van kerstboompjes) of bak een gigantisch exemplaar en maak er een meringuerol of pavlova van. En voor luie Culy’s is een Eton Mess altijd een aanrader als feesttoetje.