Dit toffe gerecht aten we bij RIJKS: 30 soorten Nederlandse bonen
Onlangs aten wij bij RIJKS een supermooi gerechtje: 30 soorten bonen van Hollandse bodem, allemaal in een bootje van krokant deeg. Hiermee brengt het restaurant een ode aan de Nederlandse boon.
RIJKS
RIJKS serveerde het gerechtje tijdens een lunch, in samenwerking met de gastchefs van het Balinese restaurant Locavore, die voor de gelegenheid afreisden naar Amsterdam. Ze kookten om en om een gang. De boontjes kwamen uit de creatieve koker van RIJKS.
RIJKS-chef Joris Bijdendijk laat ons weten: “We willen het gaan serveren als hoofdgerecht bij RIJKS, aangezien het prima vlees en vis kan vervangen en heel smaakvol is.”
Wel 30 verschillende bonen
Met het gerecht brengt RIJKS een ode aan 30 variëteiten van de Hollandse boon, die we al ruim 500 jaar kunnen eten in Nederland. Van pronkboon tot Friese kapucijners: alle dertig zaten ze in één gerechtje, van ieder één. En heel vernuftig: de boontjes werden opgediend in een (ook ontzettend lekkere) tartelette die van kikkererwten was gemaakt.
Weten welke bonen we precies aten? Hieronder volgt het lijstje dat we van chef Joris Bijdendijk kregen. Spaar, eh proef ze allemaal.
1 Peultje
2 Friese gele woudboon
3 Doperwt
4 Sperzieboon
5 Boterboon
6 Krombek
7 Citroenboontje
8 Reade krobbe
9 Wâldbeantsje
10 Giele wâldbeantsje
11 Groene erwt
12 Kievitsboon
13 Bruine boon
14 Wieringerboon
15 Soldatenboon
16 Tuinboon
17 Friese gedroogde tuinboon
18 Grauwe erwt
19 Kapucijners
20 Kollumer zoete erwt
21 Dik Trom erwt
22 Friese kapucijners
23 Drentse kievitsboon
24 Boerentenen
25 Kikkererwt
26 Pronkboon
27 witte boon
28 Heilig boontje
29 Stienser
30 Gele erwt