Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 19 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je pastawater net zo zout als de zee moet maken

Je moeder zei het, je oma zei het en onze culinaire heldin Nigella Lawson zei het ongeveer in elke aflevering van haar kookprogramma’s: als je pasta kookt, moet je het pastawater goed zouten. “As salt as the sea”, zei Nigella zelfs. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Gezouten pastawater

Of je nou spaghetti, linguine, penne of orechiette maakt: pasta kook je in water. Flink gezouten water. En dat zout toevoegen lijkt misschien overbodig, maar is toch écht van groot culinair belang, zo drukken diverse culinaire helden ons op het hart. Maar waarom eigenlijk?

Er gaat een nogal hardnekkige mythe rond over gezouten pastawater. Zo zou zout water ervoor zorgen dat je pasta sneller gaar is. Onzin, zo blijkt. 30 gram zout zorgt ervoor dat het water met 0,555 graden celsius in temperatuur stijgt. Dan zou je dus bakken met zout nodig hebben om hier enig effect mee te oogsten.

pastawater
Bron: Unsplash

Wat doet zout voor je pasta?

Maar wat doet het dan wél? Wonderen voor de smaak van je gerecht. Want vraag je je af waarom je pastagerechten thuis nooit zo lekker zijn als in Italiaanse restaurants? Dikke kans dat je niet genoeg zout toevoegt aan je pastawater.

Volgens culinair auteur Samin Nosrat, die de geweldige kookbijbel Zout, Vet, Zuur, Hitte schreef, is dit zo belangrijk omdat het voedsel op smaak brengt. Je brengt de pasta zelf dus op smaak. Dat kan alleen tijdens het koken, want achteraf zout over je spaghetti strooien, heeft niet hetzelfde effect. Je wil dat het zout doordringt tot diep in de pasta. En dat lukt alleen met voldoende gezouten pastawater. Probeer het eens en je zult versteld staan van het verschil in smaak.

Hoeveel zout is genoeg?

Culinair auteur Marcella Hazan tipt dat elke 500 gram pasta anderhalve eetlepel zout kan hebben. Maar je kunt ook altijd meer of minder toevoegen, naar smaak. Samin Nosrat strooit bijvoorbeeld een lekkere handvol zout in een grote pan water. Experimenteer en ontdek hoeveel zout voor jou precies genoeg is.

Voeg zo vroeg mogelijk zout toe aan het kookwater en gebruik gewoon keukenzout. Zonder extra toegevoegd jodium, want dat geeft een ietwat ijzer-achtige smaak aan de pasta en bovendien heb je dat helemaal niet nodig. Met je perfect smakende pasta maak je vervolgens de lekkerste recepten. Bijvoorbeeld pasta met miso en tomaatsnelle pasta bolognese met chorizo en mozzarella of pasta met héél veel kleine gehaktballetjes. 

Meer tips om de perfecte pasta te maken:

pastawater
Bron: Pexels

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.