Dit eet de rest van de wereld als bammetje
Brood, wat zijn we er dol op. Of het nu een sneetje roggebrood, stukjes naan of een heel stokbrood is, we kunnen er geen genoeg van krijgen. We zetten dan ook met alle liefde een aantal verschillende soorten brood van over de hele wereld voor je op een rijtje.
Stokbrood
In Frankrijk bestellen we, als we een stokbrood willen, natuurlijk een baguette, wat letterlijk ‘stok’ betekent. Of een flûte, als we een dunner stokbrood willen. Wist je dat de bereidingswijze oorspronkelijk uit Oostenrijk komt?
Wij eten stokbrood graag bij de borrel: als knoflookbrood of met een dikke laag roomboter.
Roggebrood
Roggebrood wordt veelal in Scandinavië gegeten. Een belegd roggebroodje wordt daar ook wel smörrebröd genoemd. Wij eten het graag met een plak oude kaas of wat katenspek. Lekker bij een dampend bord snert.
Arepa
De arepa vind je vooral in Zuid-Amerika en soms in Portugal. Ze worden gemaakt van maismeel en gevuld met lekker gekruid vlees. Lekker!
Bagel
De bagel komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en werd door Joodse immigranten in Amerika – om precies te zijn New York – geïntroduceerd. Wist je dat bagels eerst gepocheerd worden voordat ze gebakken worden? Dat geeft ze hun unieke structuur: zacht van binnen, en een hardere buitenkant. Lekker met een beetje cream cheese, zalm en schijfjes komkommer.
Brioche
Een echte Franse klassieker is – naast het stokbrood – brioche. Waarom we er zo blij van worden? Bekijk het hier.
Ciabatta
Ciabatta is een heerlijk luchtig en knapperig Italiaans brood. Het brood komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië (Como) en werd gemaakt van restdeeg dat met water soepel werd gemaakt. Een vers ciabatta brood is verrukkelijk met zachte geitenkaas. Ook maken we er graag bruschetta van.
Brötchen
In Duitsland eten ze brötchen, oftewel harde broodjes. De term ‘brötchen’ refereert naar allerlei verschillende soorten harde broodjes, maar de bekendste zijn natuurlijk de ronde kaiserbrötchen. Herkenbaar aan de vijfdelige ster. In Oostenrijk eten ze ze ook, daar noemen ze het broodje een ‘semmel’.
Zuurdesembrood
Zuurdesembrood wordt overal ter wereld gegeten. Je vindt het veel in Duitsland en in Oostenrijk noemen ze het schwarzbrot, vanwege de donkere kleur van het brood. Wist je dat San Francisco ook bekend staat als het walhalla van zuurdesembrood?
Focaccia
Focaccia is een ander Italiaans brood en komt uit de regio rond Genua, in het noordwesten van Italië. Focaccia wordt gewoonlijk op smaak gebracht met olijfolie, grof zeezout en kruiden als rozemarijn. In Italië eet men het brood voornamelijk als sandwich, belegd met kaas of vleeswaren.
In Nederland eten we een focaccia ook wel als een soort pizzabrood, bedekt met tomaat en/of kaas.
Naan
Naan wordt in Zuid-Azië veelal als bijgerecht gegeten. We zien het veel in India waar naan – gekruid met knoflook en kruiden als koriander – bij curry’s wordt geserveerd. Wanneer we een Indiase curry op tafel zetten serveren we er daarom graag naan bij. Lekker afscheuren en dippen!
Hollandse boterhammen!
Ondanks dat we graag allerlei soorten brood eten, is een doodgewone, verse bruine boterham toch ook nog altijd favoriet. Lekker – en oer-Hollands – met (pinda)kaas of hagelslag. Daar kan je ook ook nog steeds voor wakker maken, hoor!