Dit fantastische gerecht aten we bij RIJKS: kroepoek van rijstpapier
Rijstpapier of rijstvellen ken je natuurlijk wel van rice paper rolls. Chef Kamilla Seidler – die onlangs gastchef was bij RIJKS in Amsterdam – leerde ons dat je er nóg iets fantastisch mee kunt maken: een soort ultralichte kroepoek van rijstpapier. Haar versie bevatte passievrucht, krokante kippenhuid en eetbare bloemblaadjes.
De Deense chef Kamilla Seidler woont in Bolivia, waar ze restaurant Gustu runt, van de makers van Noma. Ze wordt de beste vrouwelijke chef van Latijns-Amerika genoemd. Restaurant RIJKS haalde Kamilla naar Nederland, waar ze drie dagen lang als gastchef in de keuken stond.
En dat leverde een fantástisch menu op, waarbij RIJKS en Gustu om beurten een gang bereidden.
Passievrucht en kippenhuid
Één van de hoogtepunten kwam al vroeg in het menu op tafel, als amuse: een soort kroepoek van rijstpapier, gepresenteerd op een groot rond bord.
Over het knapperig gefrituurde rijstvel was een saus van passievrucht gedruppeld en het was besprenkeld met poeder van krokante kippenhuid. Daarbij nog wat eetbare bloemblaadjes. Een toffe combi tussen zoet, zout, zuur en knapperig. We konden haast niet stoppen met eten.
Zo maak je zelf kroepoek van rijstpapier
Gelukkig is het heel simpel om zo’n krokant rijstvel te maken. Frituur een vel rijstpapier in een laagje hete olie en binnen enkele seconden zal het vel opbollen en krokant worden, zoals kroepoek. In onderstaande video zie je hoe dat werkt.
Bestrooi de kroepoek met de gedroogde kruiden die je lekker vindt. Bijvoorbeeld paprikapoeder, furikake of zelfs vadouvan. Of ga voor wat de Australiërs zo graag over hun frietjes strooien: kippenzout.