Video: waarom bakken en braden we met dierlijk vet?
Zonnebloemolie en olijfolie zijn ongetwijfeld favoriet in de keuken voor koken, baken en braden. In ons landje in ieder geval, in Frankrijk bijvoorbeeld kiezen ze vaker voor dierlijk vet. In deze video wordt uitgelegd wat de voordelen zijn.
Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar dierlijk vet smaakt erg lekker (soms lekkerder) in bepaalde gerechten. Het is van nature rijk aan vetzuren en daardoor ook rijker in smaak.
Hoe zit dat? De vetzuren en aroma’s van plantaardige oliën worden verfijnd tijdens de productie. Hierdoor komt plantaardige olie aan zijn neutrale smaak en kun je het voor veel verschillende gerechten gebruiken. Maar het gaat dus wel ten koste van een groot deel van de smaak.
Dierlijk vet
Olijfolie wordt bijvoorbeeld niet verfijnd tijdens de productie, maar verliest na een paar minuten koken al vetzuren door de hitte. Terwijl de vetzuren en geur aroma’s van dierlijk vet worden versterkt tijdens het koken, waardoor je een rijke smaak krijgt aan je gerecht. Dierlijk vet is daarom ideaal om de smaak van gerechten te versterken.
Varkensvet is erg lekker bij groene bladeren zoals boerenkool maar ook in zuurkool en kippenvet smaakt heerlijk in het rijstgerecht Pilaf of zelfs in de bouillon van je homemade ramen! Eieren en spruitjes zijn ook erg smaakvol als je ze bakt in dierlijk vet. Zo zijn de spruitjes van Momofuku in New York, die worden gebakken in eendenvet, al jaren een hit.
Alle voordelen van koken met dierlijk vet
In bovenstaande video wordt duidelijk uitgelegd wat de voordelen zijn van koken met dierlijk vet. Als je een keer wilt experimenteren met dierlijk vet is er keuze genoeg. Van ganzenvet en eendenvet tot aan varkensvet, kippenvet en rundvet.
Probeer eens ossewit (ook dierlijk vet) om frietjes mee te bakken of eendenbouten gekonfijt in eendenvet. Eendenvet is trouwens ook erg lekker voor klassiek gebakken aardappeltjes uit de oven! Daarmee krijg je ze ultiem krokant en smaakvol. Stiekem veel lekkerder dan met olijfolie of zonnebloemolie.
Verkrijgbaar bij de specialist
Het is wel even zoeken naar dierlijk vet, want niet alle supermarkten bieden een groot aanbod. In Frankrijk hebben ze in de supermarkt een speciale rij vol dierlijk vet, maar in Nederland is het wel even zoeken. Groothandels zoals Marko en Sligro hebben genoeg opties en ook op boerenmarktjes kun je meestal wel wat scoren.
Of vang het zelf op, als je vlees bakt en bewaar het in een goed afgesloten pot in de koelkast tot gebruik.
Meer weten over oliën
- Heet, heter heetst: zelf chili-olie maken
- Scallion oil: een simpele, aromatische olie uit de Aziatische keuken
- Heel veel soorten olie op een rij: wanneer gebruik je welke olie?