Redactie
Redactie Inspiratie 13 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze verschillende soorten geitenkaas moet je een keer proberen

Geitenkaas is één van onze favoriete kazen en vandaag vertellen we je meer over de verschillende soorten. 

Soorten geitenkaas

Logischerwijs wordt geitenkaas van geitenmelk gemaakt. Hierdoor heeft het duidelijk een andere smaak dan kaas gemaakt van koemelk die je herkent uit duizenden.

Een ander groot verschil met ‘gewone’ kaas is de snelheid van het rijpen. Geitenkaas wordt namelijk veel sneller oud dan koeienkaas, waardoor de kleinere kazen na vier weken rijpen al smaken naar oude kaas.

Tip: door de fris-zoute smaak past geitenkaas over het algemeen goed met zoete en aardse ingrediënten. Ben je op zoek naar een lekker recept met geitenkaas of fijne smaakcombinaties? Kijk dan hier. 

Harde en zachte geitenkaas

Op de boerderij of in de fabriek wordt de melk verwerkt tot grofweg twee kaassoorten: de halfharde (net als de typisch Hollandse kaaswielen) en de zachte. In dit artikel hebben we het vooral over de zachte soorten.

Zo zijn er de bekende zachte rolletjes en plakjes, die ideaal zijn om te verkruimelen boven salades, risotto, pizza en voor op brood. Naturel zijn ze al heerlijk (zeker die met een zacht ‘korstje’), maar ook met honing of kruiden ideaal om een gerecht op te fleuren.

soorten geitenkaas

Daarnaast heb je ook bijvoorbeeld geitenbrie, een persoonlijke favoriet van Culy’s Liselotte. De structuur is wat steviger dan die van normale brie en de smaak een stuk frisser. Goddelijk op een toastje (of gewoon zo uit het knuistje) tijdens de borrel.

Een andere bekende is de Sainte-Maure de Touraine. Deze geitenkaas wordt gerijpt met een laagje van houtskool-as en kun je zien als de vader van de geitenkaas.

Niet alleen is dit de meest gemaakte geitenkaas in Frankrijk, hij wordt ook beschermd door een zogenaamde AOC. Je herkent ‘m aan het lichtgrijze jasje en een houten stokje in het midden van het kaasje.

Mixen

Naast de kazen van alleen geitenmelk, worden er ook tal van kazen gemaakt van een mix van melksoorten. Met name in Italië zijn ze fan van de combinatie koe-, geiten- en schapenmelk, met een interessante pittige smaak als resultaat.

Een goed voorbeeld (en gelijk een mooi instapmodel) hiervan is de robiola tre latti, ofwel robiola (de naam van de kaas) van drie soorten melk. Dit kaasje is rond van vorm en heerlijk romig, maar heeft toch een scherp randje door de gebruikte melksoorten.

Wil je het echt goed aanpakken? Vraag dan je kaasboer om testun al barolo. Je moet er van houden, maar deze pracht van een kaas wordt gemaakt van koe- en geitenmelk. Alvorens het rijpen krijgt ze een badje in barolo-wijn en vervolgens wordt het gerijpt in de bladeren van de Nebbiolo-druif (hier wordt barolo van gemaakt).

Lekkere recepten met geitenkaas:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.