Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Van citroenen tot rode ui: deze ingrediënten kun je goed inmaken

Inleggen is een interessante techniek waarmee je niet alleen de houdbaarheid van ingrediënten verlengt, maar ze ook nog eens een andere smaak en vaak ook textuur geeft. En je kunt het met heel veel dingen doen: van citroenen tot aan mosterdzaad.

Wat is nou ook alweer het verschil tussen inmaken en inleggen? Met inmaken kunnen twee dingen bedoeld worden: wecken en inleggen. Voor wecken conserveer je ingrediënten door ze in een gesteriliseerde pot te stoppen. Bij inleggen worden de ingredienten ingelegd in conserveringsmiddel, zoals zout, zuur, suiker, siroop of alcohol.

Ingelegde citroenen

Ingelegde citroenen, en dan vooral de schil daarvan, zijn een enorme smaakmaker. Ze komen veel voor in recepten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en bijvoorbeeld Ottolenghi en Jamie Oliver koken er ook veel mee.

Lekker door de pasta, gremolata, salades en stoofpotten.

ingelegde citroenen

Zoetzure rode uien

Een feest voor het oog – en je smaakpapillen – op taco’s, broodjes, wraps en pittige gerechten: ingemaakte rode uien. Geeft een crunchy bite en is friszuur. Door rode uien in te leggen in azijn, worden ze prachtig roze.

Culy Homemade zoetzure uien
Nancy van Batenburg voor Culy

Kimchi

Koreaanse kimchi is een smaakbom van jewelste. Het wordt meestal gemaakt van Chinese kool (en soms nog andere ingrediënten, zoals wortel, bosui en prei). Door het inmaken gaan de groenten fermenteren en krijgen ze een friszure smaak. Verslavend lekker.

Probeer het eens met dit basisrecept voor homemade Koreaanse kimchi.

kimchi inmaken
Culy.nl

Zoetzure komkommer

Heerlijk bij de nasi, een rijsttafel, bibimbap, fried chicken of op een broodje pom: ingemaakte komkommer (pickles).

Er is een snelle manier voor het inmaken van komkommer, namelijk in een beetje azijn en suiker, maar je kunt het ook grootser aanpakken. In grote steriele potten, waar je ook nog kruiden en andere smaakmakers aan toevoegt bijvoorbeeld. Zo heb je altijd pickles in de koelkast voorradig.

ingemaakte komkommer pickles

Venkel

De zachte, anijs-achtige smaak van venkel past in heel veel gerechten. Geen wonder dat het een geliefd ingrediënt is van veel chefs!

En venkel inmaken is zó gepiept en heel bijzonder. Het maakt de venkel nog zachter, zowel van smaak als textuur, dus ook venkel-haters kunnen dit weleens heel lekker gaan vinden. Daarna serveer je het bij pasta, op een pizza (na het bakken), in een salade of knapperig op een broodje.

Mosterdzaad

Één van de favoriete ingrediënten van Sergio Herman (dit baseren wij geheel op zijn boeken en de garnering van zijn frietjes bij Frites Atelier…): ingelegd mosterdzaad.

Ingelegde mosterdzaadjes passen goed bij vleesgerechten met een rijke, volle smaak. Je komt ze ook veel tegen bij je plankje met charcuterie, of op een sandwich, bijvoorbeeld bij je pastrami.

frites bacon & bearnaise

Zelfgemaakte piccalilly

Voor deze saus worden gepekelde groenten ingemaakt in azijn, met suiker, chilipeper, sjalot en specerijen als komijn, kurkuma, mosterdzaad, oregano en nootmuskaat.

Qua smaak, geur en kleur is piccalilly een interessante mix tussen de Engelse en Indiase keuken. Lekker bij stamppotten, een borrelplank of paté of terrine.

piccalilly inmaken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.