Deze gerechten mogen niet ontbreken tijdens een Israëlisch ontbijt
Hummus, shakshuka, baba ghanoush, pittabrood en ga zo maar door. Wij zijn dól op de Israëlische keuken en ook tijdens het ontbijt kunnen we er geen genoeg van krijgen. Daarom een verzameling van gerechten die niet mogen ontbreken tijdens een typisch Israëlisch ontbijt.
Hoewel je een aantal standaard ontbijtgerechten hebt (hallo shakshuka!), is het vooral gebruikelijk om te ontbijten met een tafel vol gerechten. Zo kun je van alles wat proeven én het zo lekker maken als je zelf wilt.
Pita
Het eerste wat op tafel verschijnt zijn de pitabroodjes. Anders dan de gevacumeerde, vaak smakeloze broodjes uit de super zijn verse pita’s heerlijk luchtig en een stuk dikker. Bak ze overigens nooit te hard, ze moeten juist lekker zacht zijn.
In Amsterdam zijn we ze bij sommige filialen van Jumbo bij het verse brood tegengekomen, maar ook bij Joodse Midden-Oosterse winkels willen ze nog wel verkopen.
Olijven
Olijven mogen ook zeker niet ontbreken op tafel, en dan het liefst van die heerlijk grote, sappige olijven. Zwart of groen: hiermee kan je niet de fout in gaan.
Baba ghanoush
Oké, hummus is goddelijk. Maar wat dacht je van baba ghanoush? Het rokerige van de aubergine combineert perfect met de sesampasta en zorgt voor een ultieme smaakervaring. Lekker met een beetje citroensap en pijnboompitjes.
Shakshuka
De koning der ontbijtgerechten is wat ons betreft shakshuka. Dit gerecht kent veel overeenkomsten met de Mexicaanse huevos ranchero’s en bestaat uit een soort tomatenstoof waarin eieren worden gepocheerd. Ja, het is wat heftig op een lege maag, maar als je zorgt dat je niet teveel peper toevoegt en het een beetje fris houdt, zal je gegarandeerd genieten.
Tip: maak een keer een grote pan met de ‘saus’ en vries in kleinere porties in. Fruit hiervoor een uitje met in stukjes gesneden ontvelde tomaten die ontdaan zijn van hun zaadjes. Voeg ook (eventueel geroosterde) rode-paprikastukjes toe voor een wat zoetere smaak. Gebruik kruiden en specerijen als zout, zwarte peper, verse bladpeterselie en za’atar om het gerecht verder op smaak te brengen.
Sabich
In Nederland minder bekend, maar sabich is net als shakshuka een populair ontbijtgerecht (maar ook tijdens de lunch of later op de dag als snack) in Israël.
Het bestaat uit een pitabroodje gevuld met gefrituurde aubergine, hard gekookte eieren, hummus, tehina, Israëlische salade en peterselie.
https://instagram.com/p/2BaXkJEBTm/
Hummus
Onze favoriete dip of all times! Fluweelzacht, het liefst licht en luchtig maar met die herkenbare smaak van sesam. Om ‘m zo lekker mogelijk te krijgen, gebruiken wij altijd dezelfde soort tahini van het merk Al Arz. Je koopt het onder andere bij Sir Hummus in Amsterdam, de webshop van Ottolenghi én in Israel zelf.
Het verschil met die uit de supermarkt (vaak uit Libanon of Syrië afkomstig) is dat deze veel voller en niet te heftig is. Ook is de structuur vergelijkbaar met die van hummus.
Israëlische salade
Waar je ook bent, in Israël komt er steevast een schaal met Israëlische salade op tafel. De exacte ingrediënten kunnen verschillen, maar het bestaat altijd uit in kleine blokjes gesneden komkommer, tomaat, citroensap, peterselie en ui.
De salade is heerlijk fris en doordat het zo fijn gesneden is kun je het makkelijk samen eten op bijvoorbeeld een broodje, met hummus, eieren of shakshuka.
Gebakken eieren
Simpel, maar een gebakken eitje is zó lekker met een lepeltje tehina en salade.
Labne
Labne is heerlijk met kruiden, specerijen en vers pitabrood. Zelf maken is ontzettend makkelijk en we raden je dan ook zeker aan om dat te doen!