Deze cacaoboeren proeven voor het eerst in hun leven chocolade
Deze aflevering van het VPRO-programma Metropolis over chocolade is al een paar maanden oud, maar gaat nu wereldwijd rond op het internet. De Afrikaanse reporter gaat naar cacaoboeren in Ivoorkust en laat hen zien wat er nu eigenlijk van die cacaobonen wordt gemaakt. Ze kunnen hun ogen niet geloven.
Boer N’Da Alphonse verbouwt cacao in Ivoorkust, maar hij heeft het eindproduct nog nooit gezien. “Om eerlijk te zijn weet ik niet wat ze van mijn cacaobonen maken,” geeft hij toe. “Ik heb wel eens gehoord dat ze als smaakmakers in de keuken worden gebruikt, maar ik heb het nog nooit gezien. Ik weet niet eens of het waar is.”
Een andere boer denkt dat er van de bonen wijn wordt gemaakt. Als ze een chocoladereep proeven, zijn ze razend enthousiast.
Helaas is chocolade in Ivoorkust bijna onbetaalbaar; je betaalt daar omgerekend 2 euro per chocoladereep. De cacaoboeren verdienen per dag ongeveer €7,50, waar ze een heel gezin van moeten onderhouden.
Bekijk de hele uitzending: Chocolade – Metropolis TV