Culy sprak Ella Mills in Londen over haar nieuwe kookboek
Ella Mills (voorheen Woodward) gaat als een speer: de vegan foodie werd wereldberoemd met haar eerste boek ‘Deliciously Ella’ en brengt volgende week haar boek ‘Deliciously Ella Elke Dag’ uit in Nederland. Wat maakt haar gezonde, natuurlijke eten zo onweerstaanbaar lekker, zelfs voor de carnivoor?
Ella leefde – net als velen van ons – op een overdaad aan pasta, brood en suiker. Gevraagd naar háár eten-met-een-herinnering (naar Culy’s befaamde rubriek, natuurlijk) begint ze te lachen.
Ze zegt: “Oh my God, ik was echt een sugarjunkie toen ik klein was! Mijn zus en ik struinden de keukenkastjes af naar alles wat zoet was, gooiden dat in een grote kom, mixten het met golden syrup en aten dit met soeplepels tegelijk op.”
Puur & natuurlijk eten
Flashforward naar 2012, waarin Ella ontdekt dat ze aan de chronische ziekte Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom lijdt. Deze ziekte hakt in op je zenuwstelsel, met tot gevolg dat de Britse per dag zestien uur bedrust moest houden en veel medicijnen moest slikken, die overigens niet hielpen.
Ella verdiept zich in voeding en ontdekt na verloop van tijd dat zolang ze puur, plantaardig voedsel at, het goed met haar gaat.
Geen koolhydraten, geen vlees, geen vis en geen melkproducten: voor een foodie klinkt dat als een ramp, maar Ella ontdekte juist wat puur en natuurlijk eten met je doet. Sterker nog: er ging een wereld aan creativiteit, ingrediënten, kleuren, geuren en smaken voor haar open.
Deliciously Ella Elke Dag
Die creativiteit kenmerkt haar kookstijl en maakt dat de liefde voor lekker eten van de pagina’s van haar nieuwe boek ‘Deliciously Ella Elke Dag’ af spat. Met dit boek wil ze haar passie overbrengen voor goed, gezond eten waar je je amazing door gaat voelen en dat natuurlijk eten superlekker is.
Maar ook hoopt ze wat barrières te kunnen doorbreken: “Mensen denken vaak dat gezond eten duur en tijdrovend is en uitgaat van onbekende, moeilijk vindbare ingrediënten.”
Het boek biedt je recepten voor doordeweekse dagen, dingen die je in grote hoeveelheden kunt koken en met doodgewone ingrediënten zoals wortelen, aardappelen, bruine rijst en zwarte bonen. Het is koken met producten die we allemaal kennen en in huis hebben, maar dan nét op een andere manier.
Ella’s favoriete eten
We spreken Ella in Londen en praten over eten, eten en nog eens eten. Zoals: welk gerecht uit haar nieuwe boek zou ze – als het moest – élke dag wel willen eten?
Ella: “Ik houd zelf erg van gerechten die je kunt koken voor veel mensen tegelijk – daar staat een hoofdstuk over in mijn nieuwe boek. Bijvoorbeeld een curry met aardappels, kikkererwten, quinoa en kurkuma die ik te gek vind.
En die is zó makkelijk, het enige wat je hoeft te doen is aardappels snijden. Drie minuten werk! Een smaakbom, zo hartig, vullend en simpel. Je kunt er een grote pan van maken als je twintig eters over de vloer hebt en wat je over hebt, vries je in.”
Dit soort gerechten is kenmerkend voor haar kookstijl. “Net als de pittige pasta met linzen en aubergine uit mijn boek. Je laat de linzen koken met alle kruiden, mixt er wat zilverliesrijstpasta doorheen en je bent klaar.
Het zou te gek zijn als we allemaal de hele dag in de keuken konden doorbrengen – iedereen die van eten houdt, zou dat graag doen – maar tegelijkertijd heeft niemand daar tijd voor op een maandagavond. Ik geef je graag makkelijke opties.”
Nog een favoriet van Ella is gepofte zoete aardappel met champignons, avocado en zwarte bonen en een dressing van tahini, limoen en honing.
“Als je thuiskomt, kost het je vijf minuten om de zoete aardappel in de oven te leggen. Laat ‘m een uur bakken en ga ondertussen de was doen, je e-mails checken of relaxen.”
Snacks waar je energie van krijgt
Je kunt nog zulke gezonde maaltijden bereiden, we weten allemaal dat we tussendoor óók gewoon trek krijgen in iets lekkers. Wat adviseert Ella als snacks voor de momenten dat we wel wat energie kunnen gebruiken?
Ella: “Ik maak graag energy balls op basis van dadels, noten, havermout en gember of cacao en kokosolie. En hummus is mijn favoriet! Als ik om 16:00 uur tussen twee vergaderingen door trek krijg, duik ik snel de supermarkt in voor hummus en rijstwafels.
Hummus met kurkuma of met geroosterde bieten erdoor is lekker om zelf te maken. Ik snack ook graag toast van roggebrood met avocado en ben gek op crumble. En van pindakaas kan ik wel potten tegelijk naar binnen lepelen.”
Lifehacks voor gezond eten
“Het klinkt saai, maar georganiseerd zijn, is belangrijk. En het is slim om recepten in grotere hoeveelheden te koken. Dus als ik toch zoete aardappelen ga poffen, pof ik er gelijk eentje extra om in de koelkast te bewaren voor later.
Hetzelfde geldt voor quinoa koken. Als je dan een keer laat thuiskomt en moe bent, pak je de quinoa en die zoete aardappel en stop je ze in een kom. Voeg een blik bonen toe, een beetje knoflook, wat kruiden, even kort bakken in een koekenpan en serveren met wat hummus.”
Nog een handige tip van Ella voor de lekkere trek: zorg dat je altijd pesto, avocado, hummus en toast van roggebrood in huis hebt. Ella: “Als ik trek heb, maar het niet kan opbrengen om te koken, neem ik wat toast met geprakte avocado, chilipeper en hummus.”
De truc is om ook wat voorraden achter de hand te houden, om in een handomdraai een lekkere, simpele maaltijd te kunnen koken:
“Vul je keukenkastjes met blikjes bonen, kikkererwten, linzen, verse en gedroogde kruiden, rijst, tahini, dat soort dingen. Op weg naar huis na je werk hoef je alleen maar een broccoli of bloemkool mee te nemen. Rooster de broccoli in wat chili-olie of grill de bloemkool met wat olie en kurkuma. Voeg toe wat je in je keukenkastjes hebt en waar je op dat moment trek in hebt.”
Een dag lang eten à la Ella
Wat eet de Britse op een ideale food-dag?
Ella: “Ik ben gek op pap als ontbijt. Het klinkt niet opwindend, maar ik eet het heel graag met kaneel en amandelmelk, banaan en pindakaas. Ik houd van de warmte ervan.
Voor de lunch denk ik aan een mix van verschillende gerechtjes: chili, wat gebakken broccoli met knoflook, geroosterde zoete aardappel met kaneel, verschillende soorten hummus, salades van bruine rijst of quinoa met geroosterde paprika’s en tahini…
En als snack iets zoets, iets als een energy ball met chocolade. Als diner een grote groente-stoofpot met een berg kruiden en kokosmelk. En als toetje een crumble.”
What’s not to love?
Wil je ook natuurlijker en gezonder gaan eten à la Ella? Probeer dan gewoon eens om één van je dagelijks maaltijden te vervangen door een gezond gerecht uit ‘Deliciously Ella Elke Dag’. Dat maakt al zó veel verschil.
Dat deze manier van koken en dit soort eten ongelooflijk lekker is, bewijst de lunch die Ella ons na het interview voorschotelt, met allemaal gerechten uit de Mae Deli, haar eigen food café in Londen.
De gerechten zijn kleurrijk, uitnodigend en vol van smaak door toevoeging van smaakmakers als chili-olie, hummus, tahini, mirin en kruiden als koriander, chilipeper, komijn en venkelzaad.
Je blijft ervan eten. Bovendien voelen we ons na afloop niet alleen voldaan, maar ook licht, fris en energiek. Lekker eten waar je je ook nog eens goed door voelt: dát noemen we nog eens delicious…
Deliciously Ella Elke Dag is vanaf 20 september te koop in de (digitale) boekhandel.