Dé trucs voor het perfecte zachtgekookte ei
Hou jij ook zo van zachtgekookte eieren, waarbij het eiwit mooi gestold is, maar het eigeel nog zacht (maar wel warm)? Dan is deze truc absoluut iets voor jou.
De testkokers van America’s Test Kitchen probeerden zes (!) weken lang allerlei verschillende methodes uit. En uiteindelijk vonden ze de ideale truc. Wij leggen het stap voor stap voor je uit, maar in de video hieronder wordt het ook goed uitgelegd.
1. Kook de eieren in weinig water. Dit is de ultieme tip. De ideale hoeveelheid water is een laag van zo’n 1,25 centimeter in je kookpan. Dit lijkt weinig, want de eieren staan niet onder het water. Maar dat heeft te maken met tip 2.
2. Doe een deksel op je pan! Het kokende water (ook al is het maar een dunne laag) geeft heel veel stoom, en deze stoom maakt je eieren zo perfect zachtgekookt: met een gestold eiwit en een lopende dooier.
3. Kook de eieren 6,5 minuut. Dit is de ideale tijd voor medium-grote eieren. Heb je hele grote, dan moet het misschien ietsje langer.
4. Spoel de eieren na het koken zo’n 30 seconden onder koud water. Opdienen en genieten maar!